Adam, 13, lurade alla.
Adam, 13, lurade alla.

Mysteriet med den fejkade tiggaren löst

Publicerad

GÖTEBORG. Nu kan GT avslöja vem som låg bakom den uppmärksammade fejktiggaren vid Avenyn.

Han heter Adam och är 13 år.

– Det var en del av ett konstprojekt i skolan, säger Adam till GT.

Tiggardockan som syntes på olika platser i centrala Göteborg under söndagen har väckt mycket uppmärksamhet.

Dockan satt bland annat vid statyn i Bältesspännarparken intill Avenyn. Med en ölburk i handen och en låda att lägga pengar i.

Sedan GT skrivit om fejktiggaren spekulerades vitt och brett om det var ett trick för att någon skulle slippa kylan. Bara gå dit och inkassera, så att säga.

Men nej, det handlar alltså om en 13-årig skolpojke som ihop med sin konstintresserade morbror i Göteborg hittat på alltihop.

– Vi ska ha ett projekt i skolan och då valde jag att göra ett konstprojekt om street art. Och då kom jag på att jag gör en tiggare, förklarar Adam.

OK, berätta mer!

– Dels var det en rolig grej, dels är det så att tiggarna blivit en del av miljön ute på stan. Så att vissa bryr sig inte utan bara lägger pengar utan att titta vem det är. Jag ville visa att allt inte är vad man tror det är.

Gjordes av pappkartonger

Lördagskvällen tillbringades hos morbrodern där dockan tillverkades av pappkartonger och gamla kläder som inhandlats på loppis. Dockan fick namnet Pågen eftersom den skapats av brödkartonger från bageriet med samma namn.

I söndags la de Pågen på en kärra och gick ut på stan. Först fick han sitta utanför Centralstationen en stund, därefter vid Avenyn.

– Jag stod en bit i från och filmade hur folk reagerade och så. Det ska också vara med i konstprojektet, säger Adam.

Var det nån som skänkte pengar?

– Ja, det blev sju kronor som jag gav till en riktig tiggare sedan.

Polis tillkallades

På Avenyn hamnade ytterligare några spänn i lådan innan dockan slutligen slogs sönder av okända vandaler.

Många göteborgarna engagerade sig i Pågens öde och polisen fick samtal om en tiggare som låg ner.

Då åkte en patrull ut och satte den tillrätta!

Blev en riksnyhet

Efter att GT skrivit om saken blev fejktiggaren i går en riksnyhet. I ett TT-telegram spekulerar polisens presstalesman om det kan vara tal om bedrägeri.

– Vi skojade lite innan om detta men jag trodde aldrig det skulle bli så stort, säger Adam utan att låta speciellt ledsen.

Projektet ska redovisas i skolan i vår.

Ska vi gissa på toppbetyg?

GT har talat med Adams pappa som godkänt att vi intervjuat sonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER