Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mysteriet: Känner du igen människorna på bilderna?

Ungdomar i Göteborg på 1970-talet.
Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum
För över 40 år sedan dokumenterade fotografen Jens S Jensen invånare i Hammarkullen och arbetare på Volvofabriken i Torslanda.
Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum
Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum
Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum

För över 40 år sedan dokumenterade fotografen Jens S Jensen invånare i Hammarkullen och arbetare på Volvofabriken i Torslanda. 

Men han antecknade aldrig namnen på personerna han fotograferade. 

Känner du igen någon på bilderna?

Dokumentärfotografen Jens S Jensen dokumenterade invånare i 1970-talets Hammarkullen och arbetare i Volvofabriken i Torslanda, men antecknade aldrig namnen på negativen, skriver Göteborgs stadsmuseum på sin Instagramsida. 

Däremot kände han de flesta väl, och många hamnade med både bild och berättelse i hans fotoböcker.

I ett inlägg på Instagram efterlyser Göteborgs stadsmuseum personerna på fotografierna. 

https://www.instagram.com/p/BsNRW8HB9SB/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Tusentals negativ donerades

I utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” visar Göteborgs stadsmuseum över 200 dokumentärbilder från Volvo och Hammarkullen av Jens S Jensen.

Stadsmuseet skriver bland annat så här om utställningen och fotografierna:

Dessa har också inspirerat Stadsmuseet att samla in nya röster från såväl Hammarkullen som Volvo. Mycket har förstås hänt sedan sjuttiotalet, men är något sig likt? Vad tänker människor i dag om sitt arbete och sitt boende?

I skärningspunkten mellan samhälle och individ, arbete och fritid, dåtid och samtid, framträder inte bara människors drömmar och livssituation, utan också självbilder och stadsbilder i ständig förändring.”

Parallella utställningar

På sin hemsida tackar museet sönerna Jakob Schleimann-Jensen och Jesper Jensen, som möjliggjort utställningen genom en donation av faderns tusentals negativ.

Samtidigt hålls två andra utställningar i anslutning till denna. Den ena, ”Mixgården”, tolkar Jensens bilder i en nutida kontext och skildrar vardagen i Hammarkullen. Den andra, "Ordna livet - sjutton böcker", är en fotoutställning av studenter som går andra året på Akademin Valands fotografiutbildning.


Jens S Jensen

Dokumentärfotografen Jens S Jensen (1946-2015) vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg, som han dokumenterade i fyra decennier. 


Under sjuttiotalet följde han även arbetet och arbetarna på Volvofabriken i Torslanda.


Utställningen "Jobba, leva bo - bilder av ett samhälle", som bygger på Jensens dokumentärfotografier och texter, öppnade den 24 november 2018 och pågår till och med 22 september 2019. 


Källa: Göteborgs stadsmuseum