Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mysteriet: Känner du igen människorna på bilderna?

Ungdomar i Göteborg på 1970-talet. Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum
För över 40 år sedan dokumenterade fotografen Jens S Jensen invånare i Hammarkullen och arbetare på Volvofabriken i Torslanda. Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum
Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum
Foto: Jens S Jensen / Göteborgs stadsmuseum

För över 40 år sedan dokumenterade fotografen Jens S Jensen invånare i Hammarkullen och arbetare på Volvofabriken i Torslanda. 

Men han antecknade aldrig namnen på personerna han fotograferade. 

Känner du igen någon på bilderna?

Dokumentärfotografen Jens S Jensen dokumenterade invånare i 1970-talets Hammarkullen och arbetare i Volvofabriken i Torslanda, men antecknade aldrig namnen på negativen, skriver Göteborgs stadsmuseum på sin Instagramsida. 

Däremot kände han de flesta väl, och många hamnade med både bild och berättelse i hans fotoböcker.

I ett inlägg på Instagram efterlyser Göteborgs stadsmuseum personerna på fotografierna. 

https://www.instagram.com/p/BsNRW8HB9SB/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Tusentals negativ donerades

I utställningen ”Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle” visar Göteborgs stadsmuseum över 200 dokumentärbilder från Volvo och Hammarkullen av Jens S Jensen.

Stadsmuseet skriver bland annat så här om utställningen och fotografierna:

Dessa har också inspirerat Stadsmuseet att samla in nya röster från såväl Hammarkullen som Volvo. Mycket har förstås hänt sedan sjuttiotalet, men är något sig likt? Vad tänker människor i dag om sitt arbete och sitt boende?

I skärningspunkten mellan samhälle och individ, arbete och fritid, dåtid och samtid, framträder inte bara människors drömmar och livssituation, utan också självbilder och stadsbilder i ständig förändring.”

Parallella utställningar

På sin hemsida tackar museet sönerna Jakob Schleimann-Jensen och Jesper Jensen, som möjliggjort utställningen genom en donation av faderns tusentals negativ.

Samtidigt hålls två andra utställningar i anslutning till denna. Den ena, ”Mixgården”, tolkar Jensens bilder i en nutida kontext och skildrar vardagen i Hammarkullen. Den andra, "Ordna livet - sjutton böcker", är en fotoutställning av studenter som går andra året på Akademin Valands fotografiutbildning.

 

Jens S Jensen

Dokumentärfotografen Jens S Jensen (1946-2015) vann internationellt erkännande för sina skildringar av livet och vardagen i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg, som han dokumenterade i fyra decennier. 

 

Under sjuttiotalet följde han även arbetet och arbetarna på Volvofabriken i Torslanda.

 

Utställningen "Jobba, leva bo - bilder av ett samhälle", som bygger på Jensens dokumentärfotografier och texter, öppnade den 24 november 2018 och pågår till och med 22 september 2019. 

 

Källa: Göteborgs stadsmuseum