Det var i tisdags kväll som kvinnan började brinna i Skara. Foto: CHRISTIAN SVENSSONDet var i tisdags kväll som kvinnan började brinna i Skara. Foto: CHRISTIAN SVENSSON
Det var i tisdags kväll som kvinnan började brinna i Skara. Foto: CHRISTIAN SVENSSON
Kvinnan vårdas på sjukhuset i Linköping som har specialistvård för brännskadade. Foto: JAKOB KINDESJÖKvinnan vårdas på sjukhuset i Linköping som har specialistvård för brännskadade. Foto: JAKOB KINDESJÖ
Kvinnan vårdas på sjukhuset i Linköping som har specialistvård för brännskadade. Foto: JAKOB KINDESJÖ

Mysteriet för polisen: Varför brann kvinnan?

Publicerad

Polisen vet ännu inte varför en kvinna som kastade sina sopor började brinna i tisdags kväll.

– Vi har inte fått in några vittnesuppgifter som kan förklara branden och har ännu inte kunnat höra kvinnan, säger Håkan Fast, förundersökningsledare.

Kvinnan ligger fortfarande nedsövd på sjukhus efter flera operationer med allvarliga skador.

Det var strax före klockan 21 i tisdags som en kvinna i 60-årsåldern oförklarligt fattade eld i Skara. Händelsen inträffade i samband med att hon kastade sopor.

Ett stort pådrag larmades till platsen.

– Innan vi var framme hade hon fått hjälp av privatpersoner med att få elden släckt, sa Ola Jakobsson, stabsbrandmästare vid räddningstjänsten i Mellersta Skaraborg.

Vårdas i Linköping

Under onsdagen och torsdagen har en förundersökning om misstänkt grov misshandel upprättats. Den leds av Håkan Fast vid polisen i Lidköping.

– Vi har efterlyst vittnen, knackat dörr i närområdet med mera men ännu inte fått någon rimlig förklaring till varför kvinnan började brinna, berättar han.

Hur mår kvinnan?

– Jag var i kontakt med sjukhuset tidigare i dag (torsdag). Hon är nedsövd sedan i går. Man opererade i går och ska operera också i dag. Läkare säger att vi kan höra henne tidigast i helgen.

Universitetssjukhuset i Linköping, där kvinnan vårdas, berättar via en olycksbulletin att kvinnan har allvarliga skador. Tillståndet är allvarligt men stabilt.

Efterlyser vittnen

Utredande poliser har talat med en mängd personer som tagit del av händelseförloppet. Men inte den viktigaste delen.

– Vi har ännu inte kommit i kontakt med någon som såg när elden uppstod och vädjar fortfarande till allmänheten att höra av sig om man sett något som kan hjälpa oss, säger Håkan Fast.

Man vet nu i alla fall att kvinnan hade kastat sina sopor när hon fattade eld.

– Det är ingen återvinningsstation utan ett antal vanliga soptunnor för de boende som stått avskilt bakom en häck.

– Vi har vittnen som sett kvinnan kasta sig ned och rulla sig i gräset för att släcka elden, säger Fast.

Kvinnan ska höras

Lutar ni åt att det finns en gärningsman eller att det handlar om en olycka?

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Men jag är tveksam till att det finns en gärningsman. Vi får nog vänta på svaren tills vi kan höra kvinnan.

Kvinnans brännskador finns på hennes rygg, rumpa och ben uppgav räddningstjänsten i samband med olyckan.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER