Myskankan Jonas – ett annorlunda husdjur

Jonas med matte Julia Myrskär Henriksson.
Foto: Privat
Myskankan Jonas, är tio år gammal och är lite som en hund.
Foto: Privat
Den här skylten finns utanför familjens hus.
Foto: Privat

Jonas, tio år, möter dig vid bilen när du kommer hem, följer efter dig dit du går, gillar att äta, går med på promenader och vaktar dörren. Låter det bekant?

Men Jonas är inte en hund – utan en myskanka. Familjen Henriksson i Uddevalla har haft det ovanliga husdjuret i nästan tio år.

– Han vaktar dörren, äter och badar, säger Julia Myrskär Henriksson, 13.

Han är tio år, vit med lite svarta fläckar och ett rött ansikte. Möt myskankan som går under namnet Jonas som vaktar utanför familjen Henrikssons hus i Uddevalla vilket P4 Väst först uppmärksammade.

– Han ställer sig utanför och när exempelvis hantverkare som kommer hit, får de ropa i dörren att de inte kommer in, då står han och väser, säger Jeanette Henriksson.

Men skenet bedrar.

– Han är en matglad anka som äter det mesta man bjuder på. Han är jättesnäll, säger Julia Myrskär Henriksson, 13, som är ägaren till Jonas.

Är precis som en hund

Jeanette berättar att Jonas är väldigt social och att han beter sig precis som en hund.

– Han är ju tam, han är inte inne i huset även om han gärna vill det, utan det är farstutrappan som gäller för honom. Men så fort man går ut och kommer hem så kommer han springandes till bilen, så går han ju efter en, han går med på promenader, säger hon.

Jonas har bott hos familjen i nio år och kom dit efter att han och hans bror inte var så trevliga mot de andra ankorna utan i stället bet dem. Nu lever han ett gott liv i Uddevalla.

– Han vaktar dörren, äter, och badar, säger Julia Myrskär Henriksson.

"Tyckte att han var kung"

När Jonas kom till familjen Henriksson var han inte ensam utan hade med sig sin bror som fick namnet Marielle, som dog för tre år sedan.

– Då tänkte vi att Jonas kanske skulle känna sig väldigt ensam, men det blev tvärtom. Han var den som var svagast, Marielle var starkare. Han tog över då och tyckte att han var kung här, och det är han ju, säger Jeanette Henriksson.