Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndighetens krav på Bohus havsbruk: 10 miljoner kronor

Minst 13 ejdrar dog i Kravmärkta Bohus havsbruks musselodling i Stigfjorden.
30 miljoner har beviljats de kritiserade musselodlarna i Bohus havsbruk för odlingarna i Stigfjorden
Foto: Divers Against Ghost Nets
Långa drivor med nät och plast ligger på botten under Bohus Havsbruks musselodlingar i naturreservatet Stigfjorden, visar den smygtagna filmen.
Foto: Divers Against Ghost Nets
Bohus havsbruks musslor är miljöcertifierade och bolaget profilerar sig starkt genom moderbolaget Bohusläns sjömat som ekologiskt.
Foto: Daniel Olsson

I somras krävdes Bohus havsbruk på 3,7 miljoner kronor av jordbruksverket.

Nu hotas de med nya belopp – och det är ingen lite summa.

Myndigheten har dömt ut flera av deras musselodlingar och det rör sig om tio miljoner kronor, skriver SVT Nyheter Väst.

Under 2020 blev Bohus havsbruk, som odlar musslor utanför Orust kust, föremål för en rad utredningar. Något som GT kunde publicera flera avslöjanden om.

Bland annat har företagit fått motta kritik efter uppgifter från organisationen Divers Against Ghost Nets när de filmade Bohus Havsbruk musselodlingar. I filmen påstås det att företagets material på botten blivit marint skräp och att materialet spökfiskar, något som företaget slår ifrån sig.

– Det här helt felaktigt, det handlar inte alls om något som dumpats eller lämnats kvar. Allt som syns på filmen är förankrat, det ligger på våra odlingstillstånd och det har inte lämnats. Det är vi som har ansvaret. Det här är värdefull utrustning för oss, vi väntar bara på att rätta till det så vi kan fortsätta odla med den, har Per Persson, vd för bolaget, tidigare sagt till SVT Nyheter Väst.

Kort efter det inleddes en utredning där jordbruksverket, tillsammans med länsstyrelsen, undersökte om allt gick rätt till då Bohus havsbruk fick mångmiljonbelopp i stöd genom åren. Det handlade om 30 miljoner kronor som de beviljades.

Utredningen ledde till att myndigheten krävde tillbaka 3,7 miljoner kronor. Men nu hotas företaget av nya miljonkrav av jordbruksverket efter att myndigheten dömt ut flera av företagets odlingar, skriver SVT Nyheter Väst.

Vill ha tillbaka tio miljoner

Jordbruksverket har granskat åtta av företagets odlingar på plats. Enligt SVT, som tagit del av rapporterna, dömer myndigheten ut fem av de odlingarna.

Initialt har jordbruksverket meddelat Bohus havsbruk att de kommer att kräva tillbaka beloppen för tre av de projekten som är kopplade till odlingarna. Det rör sig drygt tio miljoner kronor.

– Vi arbetar vidare med detta, nu inväntar vi Bohus Havsbruks svar innan vi fattar ett formellt beslut, säger Simon Löfgren, på Jordbruksverket till SVT Nyheter Väst.

Odlingen har försämrats än mer sedan senaste kontrollen den 19 september 2019 [...] Odlingen är till stora delar havererad med synliga brott på rören.  Dykarna och så även filmerna bekräftar Bottenförhållanden med Vit påväxt ” matta” som visar på syrebrist och död botten.”, skriver jordbruksverket i en rapport som SVT Nyheter Väst tagit del av.

Företaget slår tillbaka: Ingen laglig rätt

Per Persson, som tillsammans med sin syster Katrin Persson är delägare, menar att jordbruksverket inte har någon laglig grund att stå på.

– Jordbruksverket har dock ingen laglig rätt att återkräva de två företagsstöd och det projektstöd som kommuniceringarna berör och vi är säkra på vår sak att vi inte kommer tvingas betala tillbaka dessa belopp. Varför Jordbruksverket agerar på detta sätt kan vi bara spekulera i, säger Per Persson till SVT Nyheter väst.


Rättelse: I en tidigare version av texten stod det att Bohus Havsbruk anklagats för spökfiske – något som ej stämmer.

UR ARKIVET:

På filmen från Bohus havsbruks odlingar, filmad 2018, syntes hur djur fortfarande fastnade i näten.