Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

My vägde 170 kilo – halverade sin vikt

Dagen till ära har My Westerdahl på sig en tröja som visar vad som hänt – hon har tappat 50 procent av sin tidigare kroppsvikt.
Foto: Privat
Som mest vägde My Westerdahl 170 kilo till sina 162 centimeter.
Foto: Privat
Här är My Westerdahl 13 år, hon brukar behöva en kompis för att verifiera att det verkligen är hon på bilden när hon visar den idag.
Foto: Privat
På söndagen nådde My Westerdahl ett delmål – hon har förlorat 85 kilo efter toppar och dalar med sitt sockerberoende.
Foto: Privat

My Westerdahl, 26, var 162 centimeter och vägde 170 kilo – hon kunde inte ens knyta sina egna skor.

Läkarna sa att hon skulle dö om den extrema övervikten fortsatte och erbjöd en magsäcksoperation.

Hon vägrade.

– Nu har jag halverat min vikt och jag har gjort det helt på egen hand. Jag har bjudit in mina kompisar på en halveringsfest till och med, säger hon.

My Westerdahl, 26, från Lerum har varit överviktig så länge hon kan minnas. Ända sedan hon var liten har hon varit över viktkurvan hos skolsköterskan och socker var en given del av hennes matintag.

2010 ställde hon sig på vågen och den visade error. Den gick bara upp till 160 kilo – hon vägde tio kilo mer.

– Jag kunde inte knyta mina egna skor, jag kunde inte ha bilbälte på mig, hela livet är begränsat när man är så stor, säger hon.

Hon vägde fler kilo än centimeter hon var lång och vid ett besök hos läkaren fick hon veta den bittra sanningen.

– Läkaren sa att jag skulle dö om det fortsatte så här. Jag fick erbjudande om en gastric bypass och ställde väl in mig på att göra den, men först ska man gå ner i vikt själv, säger My Westerdahl.

Har fått inse sitt sockerberoende

Av en slump började hon då med LCHF och det skulle via sig vara ett lyckat koncept för just henne. på ett år rasade hon 40 kilo i vikt – och hon bestämde sig för att klara resten av resan på egen hand.

På söndagen hade My Westerdahl lyckats med bedriften att halvera sin startvikt. På vågen står det nu 85 kilo. Resan har varit lång, och det har tagit fem år – men hon är riktigt stolt.

– Jag har fått inse att jag är sockerberoende och har fått hjälp med det. Det är som alkoholism, det är lätt att falla tillbaka. Jag gifte mig förra året och åt en bit bröllopstårta, sen åt jag socker i mängder i flera månader. Då gick jag upp 20 kilo. Sockerberoende är verkligen allvarligt, man kan inte hejda sig.

Hon har haft flera återfall, men kämpat sig tillbaka och tillsammans med en sund kost och träning har My Westerdahl nu alltså halverat sin kroppshydda.

Och efter att ha tampats med sin vikt i så många år har hon en del tips att dela med sig av till andra i samma situation.

– Först handlar det om att inse problematiken, att erkänna för sig själv att det inte håller längre. Sen ska man veta att det finns många stödgrupper man kan vända sig till, ett exempel är anonyma överätare men det finns många fler. Sen har det för mig varit bra att identifiera när jag inte kan stoppa mig själv, säger My Westerdahl.

Fortsätter viktresan

Hon berättar att det kan handla om en konsistens, en situation, ett speciellt livsmedel eller en kombination som eggar i gång beroendet.

– Vissa kan inte sluta äta när de sitter framför tv:n, andra kan inte sluta äta när de äter choklad, en del måste bara äta mer när de äter en viss konsistens och då måste man undvika det en tid. Inte bara någon vecka utan kanske snarare ett år innan man kan prova igen. Sen handlar det om att hitta ett sätt som fungerar för en själv.

My Westerdahl planerar att fortsätta sin viktresa – men först ska hon fira halveringen.

– Jag har bjudit in mina kompisar till en halveringsfest, skrattar hon. Det bästa är att jag gjort det helt själv, utan någon operation.