Som mest vägde My Westerdahl 170 kilo till sina 162 centimeter.Som mest vägde My Westerdahl 170 kilo till sina 162 centimeter.
Som mest vägde My Westerdahl 170 kilo till sina 162 centimeter.
Det senaste året har My Westerdahl gått ner över 34 kg i vikt. Och på fem år närmare 100 kilo. Foto: PrivatDet senaste året har My Westerdahl gått ner över 34 kg i vikt. Och på fem år närmare 100 kilo. Foto: Privat
Det senaste året har My Westerdahl gått ner över 34 kg i vikt. Och på fem år närmare 100 kilo. Foto: Privat
"Jag är supernöjd nu. Men jag ska ner lite till", säger My Westerdahl. Foto: Privat"Jag är supernöjd nu. Men jag ska ner lite till", säger My Westerdahl. Foto: Privat
"Jag är supernöjd nu. Men jag ska ner lite till", säger My Westerdahl. Foto: Privat

My tappade 100 kilo – efter läkarens varning

Publicerad

Det senaste året har My Westerdahl gått ner över 34 kg i vikt. Och på fem år närmare 100 kilo.

Nu har hennes nya liv tagit fart på riktigt.

– 2010 vägde jag 170 kilo. Då sa läkaren att jag kunde dö inom två år, för jag är svinkort också, säger hon.

LCHF fungerade för My. Det senaste året har hon kämpat vidare och lyckats. Hon har varit helt utan socker, kolhydrater (med utantaget grönsaker), mejeriprodukter och alkohol. Hon har fortsatt rasa i vikt – och under det senaste året minskat 34 kg.

– Jag har kontroll på mig själv nu. Jag vet hur jag ska äta och allt det där, säger hon.

Sedan hon började sin viktnedgång 2010 har sockret varit det svåraste att motstå. Hon är sockerberoende. 2014 var hon tvungen att åka in på avgiftning efter att hon ökat 20 kg.

Den tröskeln har hon nu kommit över. Senaste året har hon varit helt sockerfri.

– Det är verkligen ett nytt liv, säger hon.

– När man är sockerberoende som jag är kan man inte äta kolhydrater alls. Inget som bryts ner till socker i kroppen funkar. Jag måste hålla mig undan för det. Till och med mörkt bröd kan bli triggande, säger hon.

Från 170 till 76

När My var som störst vägde hon 170 kilo. Då fick hon ett besked av läkarna att om vikten skulle fortsatte stiga var livet i fara. Konsekvenserna som följd av vikten var många. Hon klarade inte av att knyta sina egna skor.

Nu – som en helt ny My – väger hon 76 kilo.

– Det som är positivt nu är att jag kommer i skitsnygga kläder. Jag kan röra mig mer. Jag flåsar inte för minsta lilla och är klar i kroppen och knoppen, säger hon.

Nu har hon hittat rätt.

– Det är inte bara det att man går på diet. Jag ligger steget före och lagar alltid mat. Jag pratar om mitt sockerberoende med alla runtomkring mig så att alla är medvetna om det. Jag sätter mig inte i dumma situationer där jag inte har mat eller behöver vara hungrig, säger hon.

Ska ner tio kilo till

Nu ska hon fortsätta neråt i vikt. Målet är att gå ner tio kilo till. Klarar hon det kommer My ha minskat mer än 100 kg sedan 2010.

– Jag får inte ett hekto gratis just nu. Man får slita. Det är klart att jag har lite lös hud och det väger ju också. Men förhoppningsvis klarar jag tio kilo innan årsskiftet. Men kroppen är seg nu, säger hon.

Efter nästa tio kilo handlar det om träningsmål för My. Då gäller det också att behålla vikten.

– Jag är supernöjd nu. Men jag ska ner lite till. Jag kan ha vilka kläder jag vill och är inte begränsad längre.

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER