Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mutskandalen i Göteborg: Detta har hänt

19 MARS: GT:s reportrar Åke Lundgren och Ingemar Nilsson avslöjar muthärvan som kommer att skaka en hel stad. En etablerad byggmästare pekas ut som spindeln i ett mutnät som leder in i hjärtat av Göteborgs Stad. Idrotts- och föreningsförvaltningens chef ska enligt avslöjandet fått information per brev om mutbrotten redan för fyra år sedan.


20 MARS: GT avslöjar att Familjebostäder dragits in i muthärvan och att byggmästaren saknar ramavtal med Göteborgs stad, men att han trots detta fått uppdrag av kommunala bolag och förvaltningar under många år.


21 MARS: Nu hamnar uppgifterna om den misstänkta muthärvan på

 åklagarmyndighetens bord. GT kan berätta att stadsjuristen i Göteborgs Stad skickat de anonyma brev som pekar ut mutkolvarna till riksenheten mot korruption i Stockholm.


26 MARS: Idrotts- och föreningsnämnden bekräftar att de behandlat

 stadsrevisionens rapport den 8 mars och upphandlat en extern revisionsbyrå

 för att granska uppgifterna den 17 mars.


27 MARS: Mutkolven som påstås ha byggt om sin sommarstuga och handlat privat på skattebetalarnas bekostnad hävdar i GT att han inte blivit utredd av kommunens revisorer. Kommunen påstår att han blivit granskad redan 2006.


16 APRIL: GT avslöjar att den för mutor utpekade byggarens polisanmälan

 lett till att en förundersökning om grovt förtal som inletts av kammaråklagare

 Johan Udén.


28 APRIL: GT berättar att riksenheten mot mutor och korruption går vidare

 med muthärvan i Göteborg. Samtidigt pågår en extern revision på Idrotts och

 föreningsnämnden. Samma kväll hakar SVT:s program Uppdrag granskning på tåget och pekar ut två tjänstemän inom Idrotts och föreningsförvaltningen samt en projektledare inom Familjebostäder som misstänkts för ha tagit emot privata

 gåvor från byggmästaren och att de i gengäld gett hans byggföretag kommunala bygg- och renoveringsuppdrag.

 30 APRIL: Statsåklagare Nils-Eric Schultz har inlett en förundersökning om grovt mutbrott. ”Det är bra mycket vassare än en polisanmälan”, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén till GT.


24 MAJ: Idrotts- och föreningsförvaltningens chef Ragnhild Andersson får sparken av stadens politiker.


30 AUGUSTI: Det kommunala bostadsbolaget Poseidon polisanmäler och stänger av en medarbetare som misstänks för allvarliga oegentligheter.

 2 SEPTEMBER: GT kan avslöja att anställda vid fyra av de fem kommunala

 bostadsbolagen i Göteborg misstänks ha blivit mutade av privata företag.


6 SEPTEMBER: En underleverantör och en anställd på ett kommunalt bostadsbolag anhålls misstänkta för grova bedrägeri- och mutbrott.