Mutskandalen i Göteborg: Detta har hänt

Publicerad
Uppdaterad
19 MARS: GT:s reportrar Åke Lundgren och Ingemar Nilsson avslöjar muthärvan som kommer att skaka en hel stad. En etablerad byggmästare pekas ut som spindeln i ett mutnät som leder in i hjärtat av Göteborgs Stad. Idrotts- och föreningsförvaltningens chef ska enligt avslöjandet fått information per brev om mutbrotten redan för fyra år sedan.

20 MARS: GT avslöjar att Familjebostäder dragits in i muthärvan och att byggmästaren saknar ramavtal med Göteborgs stad, men att han trots detta fått uppdrag av kommunala bolag och förvaltningar under många år.

21 MARS: Nu hamnar uppgifterna om den misstänkta muthärvan på
åklagarmyndighetens bord. GT kan berätta att stadsjuristen i Göteborgs Stad skickat de anonyma brev som pekar ut mutkolvarna till riksenheten mot korruption i Stockholm.

26 MARS: Idrotts- och föreningsnämnden bekräftar att de behandlat
stadsrevisionens rapport den 8 mars och upphandlat en extern revisionsbyrå
för att granska uppgifterna den 17 mars.

27 MARS: Mutkolven som påstås ha byggt om sin sommarstuga och handlat privat på skattebetalarnas bekostnad hävdar i GT att han inte blivit utredd av kommunens revisorer. Kommunen påstår att han blivit granskad redan 2006.

16 APRIL: GT avslöjar att den för mutor utpekade byggarens polisanmälan
lett till att en förundersökning om grovt förtal som inletts av kammaråklagare
Johan Udén.

28 APRIL: GT berättar att riksenheten mot mutor och korruption går vidare
med muthärvan i Göteborg. Samtidigt pågår en extern revision på Idrotts och
föreningsnämnden. Samma kväll hakar SVT:s program Uppdrag granskning på tåget och pekar ut två tjänstemän inom Idrotts och föreningsförvaltningen samt en projektledare inom Familjebostäder som misstänkts för ha tagit emot privata
gåvor från byggmästaren och att de i gengäld gett hans byggföretag kommunala bygg- och renoveringsuppdrag.

30 APRIL:
Statsåklagare Nils-Eric Schultz har inlett en förundersökning om grovt mutbrott. ”Det är bra mycket vassare än en polisanmälan”, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén till GT.

24 MAJ: Idrotts- och föreningsförvaltningens chef Ragnhild Andersson får sparken av stadens politiker.

30 AUGUSTI: Det kommunala bostadsbolaget Poseidon polisanmäler och stänger av en medarbetare som misstänks för allvarliga oegentligheter.

2 SEPTEMBER:
GT kan avslöja att anställda vid fyra av de fem kommunala
bostadsbolagen i Göteborg misstänks ha blivit mutade av privata företag.

6 SEPTEMBER: En underleverantör och en anställd på ett kommunalt bostadsbolag anhålls misstänkta för grova bedrägeri- och mutbrott.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER