Muthärvan sprider sig till Mariestad

Gick skolans pengar hit? Inför polismännen skröt hantverkarna hur arbetena på 41-åringens villa skulle fakturas en skola
Foto: Johan Främst

MARIESTAD. Muthärvan i Göteborg har spridit sig till Mariestad. 

Enligt uppgifter till GT kan fakturorna för att renovera den häktade Peabmannens villa i Skaraborg gömts bakom kostnaderna för renoveringen av Högelidsskolan i Mariestad.

Den 41-årige skaraborgaren greps för två veckor sedan i sitt hem i Skaraborg. Mannen som tidigare varit anställd av Peab misstänks för att ha vidarebefordrat falska fakturor till Göteborgs kommunala bolag Hjällbobostaden.

 41-åringen häktades onsdagen den 15 september men det var vid själva gripandet som de nya uppgifterna kom fram. Den 52-årige Poseidonanställde fick hela elsystemet i villan installerat – och räkningarna gick till Poseidon.

 Det var Skövdepolisen som genomförde gripandet. När poliserna kom till 41-åringens villa, i en stad i Skaraborg, pågick ett omfattande golvarbete i huset.

Skulle faktureras en skola

 Flera av hantverkarna var svartjobbare som försvann när de förstod att polisen var på plats men de hantverkare som stannade kvar berättade att fakturorna från jobbet på 41-åringens villa skulle faktureras en skola.

 Det berättade statsåklagare Nils-Erik Schultz i gårdagens Uppdrag granskning.

 GT kan avslöja att skolan det handlar om ligger i Mariestad och heter Högelidsskolan.

 Den nu häktade 41-åringen är enligt vad GT erfar ansvarig för en underleverantör som arbetar med renoveringsarbetet på skolan.

Får stå för arbetena

 Om uppgifterna poliserna hörde stämmer innebär det alltså att kommunen, och ytterst skattebetalarna, får stå för arbetena som utförts i 41-åringens villa, efter samma mönster som i Göteborg.

 Statsåklagare Nils-Erik Schultz säger till GT att han ser allvarligt på de nya uppgifterna.

 - Jag har bett en av mina utredningsmän att kontakta kommunledningen i Mariestad, säger Schultz.

 - Nu måste de noga kontrollera alla fakturor som skickats från det här företaget i samband med skolrenoveringen.

 GT berättade i går eftermiddag om misstankarna för Mariestads ekonomichef Maria Vaziri.

 Hon säger till GT:

 - Detta är helt nya uppgifter för mig. Nu får vi avvakta att polisen tar kontakt med oss och informerar oss om det här. Sedan återstår det att börja granska fakturor.