Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muthärvan: Chef försökte skrämma kvinna till tystnad

När en anställd på Göteborg Energi vill prata om misstänkt korruption hotades hon av en hög chef. Det bandade samtalet visas i kväll i Uppdrag granskning i tv.
Foto: Leif Jacobsson

GÖTEBORG. En hög chef på Göteborg Energi försökte skrämma en medarbetare till tystnad för att hon pratade med SVT:s Janne Josefsson.  

- Nånstans är det någon som pratar med journalister om ditten och datten och jag vill veta om du gör det? säger affärsområdeschefen Anette Winter i kvällens Uppdrag Granskning.

Kvällens program är det andra om mutskandalen i Göteborg. 

 Den röda tråden är att Göteborgs stads förvaltningar och bolag inte alls lever upp till de stolta utfästelser som gjordes i samband med att skandalen briserade i våras.

 Då talades det om öppenhet, alla stenar skulle vändas på och alla anställda skulle uppmuntras att berätta vad de vet.

 Men i Uppdrag Gransknings program i kväll avslöjas att detta inte gäller Göteborg Energi, landets största kommunala energibolag.

700 miljoner

 Karin Törnqvist jobbade som konsult i samband med att alla elmätare skulle bytas ut, det var en affär på hisnande 700 miljoner. 

 Törnqvist var kritisk till hur projektet sköttes och menade att projektledaren satt på dubbla stolar. Dels fick han betalt av Göteborg Energi -  dels av bolaget som levererade elmätarna.

 Det var när Karin Törnqvist pratat med Janne Josefsson och Nils Hansson på Uppdrag Granskning om att hon slagit larm om de här tveksamheterna, som hon blev inkallad till sin chef, Anette Winter.

 Samtalet, som bandades med dold mikrofon, börjar så här:

 Anette Winter:

 - Du Karin, jag förstår att du har lite diskussioner med journalister och så där.

 Karin Törnqvist:

 - Inte än.

 Anette Winter:

 - Inte än, OK. Jag nåddes av att du skulle träffa en journalist, det fick jag höra. Vad är detta? 

 I slutet av samtalet kommer en hotelse från affärsomådeschefen:

 - Om folk säger att det är Karin, så kommer  jag att kolla upp det, Karin, bara så du vet, avslutar hon.

 GT ringer upp Anette Winter för att få en kommentar till att hon dels  brutit mot lagen genom att forska i källor, dels försökt mörka uppgifterna om elmätaraffären. 

 -  Jag har inga kommentarer. Jag hänvisar till vår informationsavdelning, säger hon. 

Falska fakturor

 I kvällens Uppdrag Granskning avslöjar redaktionen också hur ett antal kommunala tjänstemän i Göteborg bland annat fått omfattande eljobb utförda i sina villor och att Allmännyttan betalat massor av falska fakturor utan minsta kontroll.

 Fotnot: Uppdrag Granskning sänds i SVT1 20.00 i kväll.  

FAKTA

Här är hela hotet i Uppdrag GranskningAnette Winter: "Du Karin, jag förstår att du har lite diskussioner med journalister och så där."

Karin Törnqvist: "Inte än."

Anette Winter: "Inte än, OK. Jag nåddes av att du skulle träffa en journalist, det fick jag höra. Vad är detta? Om Uppdrag granskning är på gång. Dom skyr inga medel. Dom beter sig så.
Det var en stadsdelschef här, nån chef i kommunen i alla fall. Han stod på ett möte som säger Anders var där, nu i den här härvan. Han stod och grät.
Dom dundrar in på kontoret. Fysiskt trycker ner den dom ska intervjua. Med fysiskt våld hindrar dom honom från att gå därifrån. Så vi försöker hålla dem ifrån oss.
Men Karin, jag vill inte lägga munkavle på dig. Inte det jag är ute efter. Jag kan ärligt säga så här. Om det skulle vara så att du är så pissed off på detta att du vill klämma åt Göteborg Energi, då sitter jag risigt till som person.
Nånstans så är det folk som pratar med journalister och ditten och datten. Och jag vill veta om du gör det, eftersom jag fick den här indikationen i går, då. Jag kommer kanske att ställa fler frågor om jag får fler indicier. Så att jag kan dementera."

Karin Törnqvist: "Indicier om vad då?"

Anette Winter: "Om folk säger att det är Karin, så kommer jag att kolla upp det, Karin, bara så du vet."