Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muterade coronaviruset upptäckt i Jönköping

Tecken på höge dödlighet hos brittiska mutationen
Ett fall av den brittiska mutationen har upptäckts i Jönköpings län. På Ryhovs sjukhus vårdades den första covid-sjuka personen i landet.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Det första fallet av den brittiska mutationen av coronaviruset har nu upptäckts i Jönköpings län, skriver SVT Nyheter Jönköping.

Regionens smittspårning visar att personen har smittats i Storbritannien och att det inte upptäckts några ytterligare fall. 

Malin Begnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, säger till SVT att hon inte är förvånad över att mutationen finns i länet men att den måste övervakas noggrant. 

– Vi har fortfarande begränsad kunskap om vad den förändrade gensekvensen betyder för smittsamhet, sjukdomsbild, immunitet med mera, så det är svårt att säga hur allvarlig just den här mutationen är. Det är ju naturligt att virus ändrar sig hela tiden, det gör alla virus, säger hon till SVT.