I Sverige hittade Mustafa Nauibi brottningen, först i Vänersborg och sen i Göteborgsklubben Örgryte där han har tränat den senaste tiden. Foto: PrivatI Sverige hittade Mustafa Nauibi brottningen, först i Vänersborg och sen i Göteborgsklubben Örgryte där han har tränat den senaste tiden. Foto: Privat
I Sverige hittade Mustafa Nauibi brottningen, först i Vänersborg och sen i Göteborgsklubben Örgryte där han har tränat den senaste tiden. Foto: Privat
För ungefär ett år sedan fick Mustaf Nauibi nej på sin ansökan om asyl. Foto: PrivatFör ungefär ett år sedan fick Mustaf Nauibi nej på sin ansökan om asyl. Foto: Privat
För ungefär ett år sedan fick Mustaf Nauibi nej på sin ansökan om asyl.  Foto: Privat
Mustafa har skrivit inifrån Migrationsverkets förvar. Foto: Linda Bergh / LINDA BERGHMustafa har skrivit inifrån Migrationsverkets förvar. Foto: Linda Bergh / LINDA BERGH
Mustafa har skrivit inifrån Migrationsverkets förvar. Foto: Linda Bergh / LINDA BERGH

Mustafas vädjan från Migrationsverkets förvar

Publicerad

Här är Mustafa Nauibis vädjan – inifrån Migrationsverkets förvar i Mölndal.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg beskriver Mustafa, som fått nej på sin asylansökan, varför han vill stanna i Sverige.

"Jag vill gärna ge tillbaka till alla. Jag vill gärna ge tillbaka till samhället", skriver han.

Och: "Släpp mig! Låt mig flyga!"

Från Afghanistan, via Iran, kom Mustafa Nauibi till Sverige och Vänersborg för omkring två år sedan.

På vägen till Sverige kom han bort från sin familj – men i dag vet att han de lever och finns i Iran. Nu sitter han inlåst i Migrationsverkets lokaler i väntan på att bli utvisad till Afghanistan.

– Jag skrev inlägget för att sätta ord på mina känslor. Jag vill att människor ska förstå hur det känns att vara i min situation. Hade jag inte haft besök här av min svenska familj och mina brottarvänner hade jag inte överlevt, säger Mustafa Nauibi.

Nu har Mustafa varit i Migrationsverkets förvar i över tio dagar.

"De dödar oss"

I Facebookinlägget skriver han: "Jag behöver frisk luft.
 Jag behöver träna brottning.
 Framförallt jag behöver vara ute i frihet."

På söndagen har inlägget lästs av tusentals personer och delats och gillats av hundratals.

Det senaste dryga året har Mustafa Naubi bott hos Lena Malmlöf Hummerhielm, som han kallar för sin "svenska mamma", i Vänersborg.

– Kanske finns det en mening med att Mustafa som har så många vänner i och utanför brottningen, och som har en svensk familj, kan vara en röst för alla som inte har det stöd som han har, säger Lena Malmlöf Hummerhielm om inlägget som Mustafa skrivit.

Hon säger att Mustafa är 18 år men att Migrationsverket kommit fram till att han är 20.

I inlägget skriver Mustafa:

"Jag har många drömmar om min framtid
 i Sverige. Jag är ung. En ung kille kan göra
 mycket i framtiden i Sverige.
 Sverige är mitt land fortfarande för att jag
 känner mig lugn och fin här. Jag har en stor
 svensk familj och så många kompisar.
 Hur ska man göra i Afghanistan?
 Det finns ingen val och välja tyvärr.
 De dödar oss på olika sätt särskilt Hazarer i Afghanistan."

I Sverige hittade han brottningen, först i Vänersborg och sen i Göteborgsklubben Örgryte där han har tränat den senaste tiden.

– Han tränar mycket och har fått kompisar i både klubben och utanför. Han pratar bra svenska och är hjälpsam och glad. Han är så som man vill att människor ska vara, säger Thomas Svensson, ordförande i Öis.

Fick nej för ett år sedan

För ungefär ett år sedan fick Mustaf Nauibi nej på sin ansökan om asyl.

– Han ansågs inte ha asylskäl. Ungefär 80 procent av de som kommer från Afghanistan får inte asyl. Varför det är så, när utrikesdepartementet avråder från att resa dit, det förstår jag inte, säger Thomas Svensson i Öis.

Själv säger Mustafa:

– Jag är orolig varje dag, varje timme, varje minut. Jag vet inte som kommer hända med mig.

Han avslutar sitt inlägg med:

"Men nu jag är på inlåst hus.

Det är jättesvårt att en ung kille säga snälla, snälla, hjälpa mig.

Den här platsen är inte min plats, nästan 9 dagar är jag inlåst.

Jag vill gärna ge tillbaka till alla.

Jag vill gärna ge tillbaka till samhället."

GT har varit i kontakt med Migrationsverket som ber att få återkomma med en kommentar.

– Migrationsverket vill ha mer tid att sätta sig in i fallet för att kunna kommentera det på ett bra sätt, sa Hannah Davidsson vid Migrationsverkets presstjänst, på fredagen.

 

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER