Muslimskt samfund städade Heden efter nyårsfirandet

Varje nyårsdag de senaste sex åren har medlemmar från Ahmadiyya städat Heden.
Foto: Privat
Enligt imam Khan finns det hundraprocentigt stöd för Big bang, så som vetenskapen beskriver den, i Koranen.
Foto: Privat

När de flesta göteborgare fortfarande återhämtade sig från nyårsnattens festligheter, steg medlemmar från det muslimska samfundet Ahmadiyya upp i ottan för att städa bort champagnekorkar, fyrverkeripjäser och annat skräp från Heden i centrala stan.

– Det är en tradition vi har. En symbolisk handling för att visa den kärlek och lojalitet vi känner för landet, säger samfundets imam, Agha Yahya Khan.

Varje nyårsdag de senaste sex åren har medlemmar från Ahmadiyya städat Heden, vilket GP tidigare skrivit om. Inte för att det egentligen behövs, men för att försöka påverka bilden av muslimer i Sverige.

– Vi vet att Göteborgs stad har ansvar för städningen av offentliga utrymmen, men genom att bidra hoppas vi kunna visa vad islam handlar om. Vår profet, Mohammed, sa bland annat att det är en del av vår tro att visa kärlek till sitt land, säger Agha Yahya Khan.

– Vi som bor i Sverige anser att vi är svenskar och att Sverige är vårt land. Att städa Heden är en symbolisk handling för att visa den kärlek och lojalitet vi känner för landet.

Mottot för det muslimska samfundet Ahmadiyya är "Kärlek till alla, hat mot ingen", berättar imam Agha Yahya Khan.
Foto: Privat

"Kärlek till alla, hat mot ingen"

Enligt Khan är Ahmadiyya den tredje största inriktningen inom islam, med omkring 160 miljoner registrerade medlemmar runtom i världen.

Samfundets motto är "Kärlek till alla, hat mot ingen".

– Isis och andra terrororganisationer har inget med islam att göra, men de har tyvärr stort inflytande över synen på muslimer och islam. De smutskastar vår religion, säger Khan. 

– Praktiserande muslimer respekterar alla människor och alla religioner, och även ateister. Vi försöker sprida den sanna och fredliga läran av islam, men så inträffar något terrordåd som gör att vi kastas tillbaka och får börja om från början igen.

Tre säckar skräp blev det. Inte mycket kan tyckas, men så är städningen av Heden främst en symbolisk handling också.
Foto: Privat

Bjuder in till samtal

Förutom den traditionella städningen av Heden på nyårsdagen, anordnar samfundet Ahmadiyya även olika symposium en gång i kvartalet. Det senaste gick av stapeln i december, och besöktes enligt imam Khan av 120 personer.

– Vi brukar bjuda in vanliga svenskar men även ledare och utövare inom judendomen, kristendomen, Bahá'í, buddismen och andra religiösa rörelser, för att diskutera olika frågor.

– Personligen tror jag att alla religioner kommer från en enda Gud. Det finns så många gemensamma referenser mellan Koranen och Bibeln. Det finns till och med hundraprocentigt stöd för Big bang, så som vetenskapen beskriver den, i Koranen, hävdar Agha Yahya Khan.