Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Museet tjänar miljoner på arbetslösa i Fas 3

Förre stadsdirektören Roger Bodin är chef för museet Emigranternas hus. Han ser inget konstigt med att använda sig av Fas 3-arbetslösa. Foto: Per Wissing
Emigranternas hus som finns i det gamla Tullhuset har utställningar om den stora utvandringen till Amerika. Foto: Per Wissing

I museet Emigranternas hus i Göteborg jobbar just nu 40 arbetslösa i Fas 3.

Samtidigt som museet tjänar miljoner får de arbetslösa ingen lön.

– Man känner sig som en slav, säger en kvinna till P4 Göteborg.

FAKTA

Fas 3, eller sysselsättningsfasen, är benämningen på den sista delen av jobb- och utvecklingsgarantin, det arbetsmarknadspolitiska program som Sveriges regering införde i juli 2007.

Ambitionen är att de arbetslösa ska få möjlighet att skaffa sig nya meriter, referenser och kontakter som är tänkt att leda till andra framtida arbete.

Emigranternas hus har under flera år använt sig av arbetslösa i sysselsättningsfasen Fas 3. Just nu jobbar 40 stycken där med att skanna in gamla arkivbilder och att skicka ut inbjudningar till skolor och föreningar. I våningen under jobbar tre fast anställda.

Museet får cirka 1,4 miljoner kronor varje år i bidrag från kommunen. Under 2013 kammade museet dessutom hem cirka 1,1 miljoner kronor som i så kallat anordnarbidrag för dem som finns där i Fas 3. Museet kan få upp till 5000 kronor för en arbetslös per månad.

Ingen riktig lön

Även om många av de arbetslösa trivs med jobbet på museet är de kritiska till att de inte får någon riktig lön.

– Fas 3 är ett modernt svenska slaveriarbete, säger en anonym arbetslös kvinna till P4 Göteborg. Vi utför sysslor för anordnare och får inget betalt och det finns de som tjänar pengar på oss. Jag tror ju fortfarande inte att det finns någon som går till en arbetsgivare och utför daglig verksamhet utan att få en lön.

En annan kvinna liknar sysselsättningen med att gå omkring i en fotboja.

Chef för museet är förre stadsdirektören Roger Bodin och han är nöjd med lösningen och skriver i årsredovisningen "ekonomiska läget förbättrats, framför allt genom en omfattande insats med personer involverade i så kallad Fas 3-sysselsättning".

Problemställning

– Ja, det har varit ett tillskott ekonomiskt som inte är alls ofördelaktigt för oss, tvärtom är det en påtaglig del, säger Roger Bodin till P4 Göteborg. Och försvinner den delen så måste vi säga att, då står vi inför en problemställning. Vi har inte full finansiering till vår verksamhet. Att ta in Fas 3-personer för att dryga ut ekonomin kan man ju ha synpunkter på, men en variant är ju att vi lägger ner verksamheten i stället.