Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Museerna du inte får missa i sommar

Bockstensmannen finns att beskåda i Varbergs fästning.
Foto: JAN WIRIDEN

Dags för en utflykt? Besök något av Västsveriges många museer – perfekt en mulen dag eller när du vill ta med barnen och vännerna på ett roligt äventyr.

Här är tips på fem välbesökta museer i Västsverige.

LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 


Vitlycke museum & Tanums hällristningar

Här kan du uppleva bronsåldern och se hur människor i Tanum levde för 3 000 år sedan. På de släta berghällarna i landskapet har tiotusentals bilder huggits in. Du kan både vandra omkring fritt och bli guidad bland hällarna som finns på Unescos världsarvslista. Vitlyckehällen är den mest besökta hällristningen, med omkring 500 bilder.

Hällristningen "Brudparet" på Vitlyckehällen.
Foto: HASSE PERSSON

LÄS MER: Nya spår i 650-åriga mordgåtan Bockstensmannen


Varbergs fästning och Hallands kulturhistoriska museum

Fästningen har anor från 1200-talet och utökades under 1500- och 1600-talen till en stark fästning. Är i dag ett populärt besöksmål både för barn och vuxna. Här finns bland annat Bockstensmannen, världens enda pålade mosslik som hittades i en torvmosse i Åkulla på 1930-talet. Bockstensmannen hars utseende har återskapats och museet visar den medeltida dräkten som han bar när han hittades.

Bockstensmannens kvarlevor finns på Hallands kulturhistoriska museum på Varbergs fästning.
Foto: Adde/Region Halland

LÄS MER: Åtta sommarklassiker du inte får missa i Göteborg 


Universeum

Nordens största science center med massor av spännande experiment, stora akvarier och en hel regnskog inomhus där du kan uppleva exotiska fåglar, grodor och apor. Universeum i Göteborg blandar djur, natur och teknik. I utställningen Hälsa får besökarna lära sig mer om kroppen och knoppen bland annat genom olika utmaningar.

I Universeums stora Oceantank lever mängder av tropiska småfiskar och även hajar.
Foto: Pressbild Universeum

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket 


Nordiska akvarellmuseet

På museet i Skärhamn på Tjörn är det alltså akvarellkonsten som står i fokus. Här har skapats ett centrum för konst "baserad på vatten, pigment och ljus", och flera stora utställningar av "konst i världsklass" arrangeras varje år. Akvarellmuseet erbjuder allt från kurser och föreläsningar till konserter, teater och samtalskvällar. På restaurang Vatten kan du sitta och äta med utsikt över havet.

Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn.
Foto: SVEN-ERIK JOHANSSON

LÄS MER: Göteborgs bästa hotell – enligt gästerna själva 


Aeroseum

Militärhistoriskt museum och upplevelsecenter i Säve norr om Göteborg, i före detta Göta flygflottiljs berghangar. Under kalla kriget var detta en hemlig försvarsanläggning. Här finns nu bland annat stridsplanen Draken och Viggen, helikoptrar och olika flygplan. Lär dig mer om flygets historia, experimentera och delta i prova på-aktiviteter.

Aeroseum i Säve.
Foto: ANNA SVANBERG

LÄS MER: Guide – semestra i skärgården  


Det händer i Västsverige i sommar

29 juni

Sommar i Trägårn, Lidköping. Tomas Andersson Wij på scen.

30 juni

Laleh spelar på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

30 juni–1 juli

Jordgubbens dag i Vara. Artister, tivoli och massor av aktiviteter som champagnefrukost på Stora torget, minidisco och marknad. Bland artisterna finns Eva Eastwood, Karl Martindahl, Babsan och Magnus Carlsson. Årets jordgubbe utses på lördagen.

30 juni - 2 juli

Kanalyran i Mellerud. Tre festdagar där lördagen är den stora festdagen i hela centrala Mellerud med scenprogram, fordonsutställningar och dans på torget med mera. Kanalyran förläggs till Håverud och Upperud på söndagen.

30 juni–2 juli

Tommy Körberg på Slussens pensionat på Orust.

3-8 juli

GKSS Match Cup Sweden, Marstrand. Flera av världens bästa matchracingseglare på plats. Tävlingen är en del av World Match Racing Tour med final i Kina i november.

6-9 juli

Åmål bluesfest, Åmål. Internationell bluesfestival vid Vänerns strand som startade 1992.

6 juli–19 augusti

No 90 Kleist, föreställning med Stefan Andersson som utspelar sig på Carlstens fästning, Marstrand.

7-9 juli

Slöjdmässan i Hjo. Årlig slöjdmässa i Hjo stadspark, en av Skandinaviens största.

8 juli

Vicious Rock festival i folkets park i Trollhättan. Band inom metal, hårdrock, rock och punk står på scen.

8-16 juli

Hova Riddarvecka. Medeltidsvecka med daglig riddarkortege och tornerspel.

13 juli

Torgfest i Hjo. Det blir "en musikfest för hela familjen" med ett flertal artister som kommer att stå på scen.

14-16 juli

Swedish beach tour i Göteborg. Sveriges största beachvolleyturnering. Förutom volleyboll blir det musik och sidoevenemang.

14 juli

Per Gessle står på scen på Törebodafestivalens "Förfest".

14 juli

Laleh spelar i Societetsparken i Varberg.

15 juli

På Slottsskogsvallen, Göteborg, blir det stor 90-talsfest, "Vi som älskar 90-talet", med bland andra Pandora, Aqua, Bengaboys, Culture Beat och Dr Alban.

Sotekanalens dag. Familjefest i Hunnebostrand med underhållning för både barn och vuxna, marknad och restaurangtält. Även aktiviteter för barn, som ridning, segling och bollsport. Det blir också uppvisning av judo och trial.

15–16 juli

Taubespelen i Göksäter på Orust. Bland artisterna märks Carola, Ola Salo, Melissa Horn, Loreen, Molly Sandén, Timo Räisänen och Carl-Einar Häckner.

16 juli

"Musik i världsklass" på Stallebrottet, Bohus-Malmön. En konsert med blandning av pop, klassisk jazz och folkmusik, framförd av sångerskan Caecilie Norby, basisten, cellisten och kompositören Lars Danielsson och jazzgitarristen Ulf Wakenius.

16-22 juli

Gothia Cup, Göteborg. Världens största fotbollsturnering för ungdomar. Omkring 1700 lag från 80 nationer deltar.

20-22 juli

Hamnkalaset i Åmål. Tre festdagar runt gästhamnen i centrala Åmål med lokala artister, utställningar och mat. Bland de bokade artisterna finns Sean Banan, Panetoz, Rongedal och Emil & Zandra Ernebro.

21 juli

Lotta Engberg gästar "Allsång vid kanalen" i Karlsborg.

21 juli 

Per Gessle spelar i Grebbestad.

21-22 juli

Smögen Offshore Race 2017. Båtrace med SM-status.

21-23 juli

StoChampionatet på Axevalla, Axvall. Stor travhappening och folkfest med över 30 000 besökare.

21-23 juli

Fallens dagar i Trollhättan. Landets äldsta stadsfestival som arrangerats tredje helgen i juli varje år sedan 1959. Vattnet dånar i fallen när Vattenfall släpper på 300 000 liter vatten i sekunden genom den gamla fallfåran. Tävlingar, aktiviteter och en rad artistframträdanden. I år kommer bland andra Magnus Carlson & N3 Symfoniorkester, Mariette, Nano, Peg Parnevik och Sofia Karlsson.

22 juli

Per Gessle spelar på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

22-23 juli

Torpa stenhus medeltidsdagar, Länghem. Riddare, hantverkare, musiker och gycklare på plats i Länghem.

24-29 juli

Sommarjazzveckan i Ljungskile. Högklassig jazz med välkända musiker från när och fjärran.

26 juli

Badjävlar på Trädgårn. Standupturnén med bland andra Henrik Schyffert, Soran Ismail, Johan Rheborg och David Batra landar i Göteborg.

Musik på vattnet - en konsert på Rådasjön i Mölndal.

27-29 juli

Uddevallakalaset. En stadsfest som brukar ha omkring 40 000 besökare. Firar i år femårsjubileum. Under de tre dagarna erbjuds knallemarknad, cirkusshow, lekland och tivoli – och över 35 musikframträdanden. Det blir livemusik från tre scener.

28-29 juli

Håkan Hellström, Göteborg. "Rullande Åska 2017" – Håkan Hellström är tillbaka på Ullevi.

3-5 augusti

Uport musikweekend, Ulricehamn. Sveriges artistelit gästar Ulricehamn.

4 augusti

Kungshamns sommarkalas. Det traditionella evenemanget erbjuder musik, dans och barnaktiviteter. Dessutom finns knallar och serveringstält på området.

4 augusti

Kim Larsen & Kjukken spelar i Varberg.

8-11 augusti

Lysekil Womens Match 2017, Lysekil. Världens största årliga matchracingtävling för damer.

12 augusti

Magnus Uggla spelar på Stenungsbaden.

10-12 augusti.

Way out west, Göteborg. Festivalen arrangeras för elfte året i Slottsskogen.

12 augusti

Dalslands Kanotmaraton+. Sveriges största kanottävling. 55 km paddlas genom fyra sjöar. Start vid Baldersnäs och mål i centrala Bengtsfors.

Parkfestivalen i Falköping. Coutnry och visfestival i Mössebergsparken med båda lokala och rikskända artister på scenen.

12-13 augusti

Dragspelsstämma i Hjo. En av Nordens största dragspelsstämmor bjuder på gatudans genom stan, uppträdanden i stadsparken och buskspel på campingen.

16-20 augusti

Göteborgs kulturkalas. Gator och torg runtom i stan blir festplatser för musik, teater, opera, konst, film och mat. Kulturkalaset är en av Nordens största kulturfestivaler. Världsartister och lokala band. Allt kan upplevas gratis.

18-19 augusti

Stora folkparksdansen på Karlsholme folkets park i Mariestad. Två dansbanor och dans på bryggan till band som Streaplers Flamingokvintetten, Donnez och Blender.

19 augusti

Tjörn runt, Stenungsund. I år det 54:e upplagan av Tjörn Runt med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. På vägen rundas Tjörn. Här möter mästare amatörer och tävlingarna brukar vara en åskådarsuccé.

21-17 augusti

FEI EM i Ridsport, Göteborg. Ridsport-EM avgörs i Göteborg med bland annat hoppning och dressyr på Ullevi och fyrspannskörning genom stan till Slottsskogen.

25-26 augusti

Matfestivalen i Skövde. Här erbjuds lokalproducerade råvaror och underhållning för både stora och små. Kända och okända "foodies" finns på plats. Festivalen äger rum på tre områden: Kyrkparken, Hertig Johans torg och Sandtorget.

Färgelandadagar. Under två dagar blir det mässa, marknad, scenuppträdande, veteranbilar med mera. Fredagen är Näringslivets dag och lördagen Harvens dag.

26 augusti

Musik på vattnet, Mölndal. Sensommarkonsert på Rådasjön har blivit en tradition. Publiken tar med picknick och njuter av musik och fyrverkeri från strandkanten.

Alingsås stora barnkalas 2017. Underhållning, tävlingar och aktiviteter för hela familjen i Alingsås stadskärna.

26-27 augusti

Tenson Tjörn Triathlon. En av landets största triathlontävlingar. Medeldistans och sprint. Även "kids race" och lagtävlingar.

7–10 september

Dragspelsstämma på Otterbergets Bad och Camping i Hova.