Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Mumin uppmuntrar slagkraftigt att döda"

Med sitt övertygande sätt att sprida propaganda är shejk Abdulkadir Mumin en mycket farlig man.

Det menar Raffaello Pantucci, som jobbar på International Center for Study of Radicalization.

Och hans svenska kopplingar kan vara illavarslande för Sverige.

Raffaello Pantucci har fördjupat sig i schejk Abdulkadir Mumins aktiviteter och skrivit ett personporträtt på honom.


Raffaello Pantucci

- Jag vet inte om han själv planerar terroristattacker, men han influerar definitivt andra till att göra det, säger Raffaello Pantucci.

Eftersom schejk Mumin har spenderat så pass mycket tid i Sverige och England menar Raffaello Pantucci att han är en viktig tillgång för al-Shabaab. Han har lärt sig konsten att övertyga.

- Han har ett avancerat och slagkraftigt sätt att uppmuntra människor att döda icke troende, säger Raffaello Pantucci.

Kontakter i Göteborg

Att schejk Abdulkadir Mumin har kontakter i Göteborg innebär också att han kan rekrytera personer där­ifrån till al-Shabaab. Det kan i förlängningen resultera i att de utför terrorhandlingar i Sverige.

- Det har vi sett flera exempel på. En person åker på träning i Somalia och lär sig att utkämpa ett heligt krig mot icke troende. Sedan återvänder han till sitt hemland och är plötsligt omgiven av personer han lärt sig att döda, säger Raffaello Pantucci.

Ytterligare en person som tidigare bott i Sverige, Fuad Shangole, tillhör al-Shabaabs absoluta toppskikt. Just nu finns ett 30-tal personer i Sverige som varit på träning hos al-Shabaab, enligt Säpo. Exakt hur man jobbar mot terrorism i landet kan Säpo inte gå in på, men de bekräftar delvis att Göteborg är ett utsatt område.

- Det har varit en hel del händelser i Göteborg som rör terrorism. Det är allmänt känt, säger en tjänsteman på Säpo.