Mumin – mitt i hätska striden

LEDER KAMPEN. Thomas Martinsson är ordförande för Skutbergets Wenner.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

KARLSTAD. De anklagar varandra för hot, hätska påhopp och uppvigling.

Planerna att anlägga en sagovärld i ett populärt friluftsområde orsakar en bitter fejd mellan medborgare och kommunpolitiker i Karlstad inför höstens val.

Mitt i stridslinjen: de finska mumintrollen.

– Mumin har inget här att göra, säger Mariana Dahlstedt i föreningen Skutbergets Wenner.

– I slutändan är det vi i kommunfullmäktige som avgör sådana här frågor, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser, M.

 Lindström framför den senaste detaljplanen för Skutberget. Solbadare ligger utsträckta i gräset och en barnfamilj leker i vattenbrynet i den glittrande Vänerviken vid frilufts- och rekreationsområdet Skutberget utanför Karlstad. På holmarna utanför njuter fritidshusägare av den tidiga majvärmen.

Men under ytan i sommaridyllen kokar ilskan.

Om majoriteten av politikerna i Karlstad kommun får som de vill ska ett Muminland byggas på platsen, ett förslag som slog ner som en bomb för ett drygt år sedan.

Sedan dess har intresseföreningen Skutbergets Wenner bildats och i dagsläget har de samlat in omkring 10 000 namnunderskrifter i protest mot planerna.

Om majoriteten av politikerna i Karlstad kommun får som de vill ska ett Muminland byggas på Skutberget, ett förslag som slog ner som en bomb för ett drygt år sedan.
Foto: (C) COPYRIGHT 2013 COBERTURA, HE / HEIDI ROVéN COBERTURA

Samlas till protestpromenad

När Expressen besöker området är omkring 15 Muminmotståndare samlade för den gemensamma protestpromenad föreningen genomfört varannan vecka sedan årsskiftet.

– Muminland får man gärna ha någonstans men inte här. Vi önskar att hela Skutberget ska vara ett centrum för friskvård, det var så det var tänkt från början, säger Mariana Dahlstedt.

– Skutberget är en så fredad fridfull oas som är till för varenda människa och det behövs i dag för människans välmående, naturen är helande och läkande och så anser vi att det ska fortsätta vara här, säger Therese Asplund.

Jessica Gilbert, Anna Kullgren och Mariana Dahlstedt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I kommunfullmäktige ser man annorlunda på saken. Där har man i flera år letat efter en besöksanläggning som både kan locka fler turistande barnfamiljer till Karlstad och skapa nya jobb. Parallellt med detta har den kommunala friluftsanläggningen på Skutberget – där det i detaljplanen finns inskrivet planer för en mindre temapark - behövt rustas upp.

När finska företaget Lataamo OY som står bakom temaparken Muminvärlden klargjorde att de ville bygga sin första anläggning utanför Finland i Karlstad - ett strategiskt bra läge med upptagningsområde från Stockholm, Göteborg och Oslo - ansåg så väl styrande Moderaterna som största oppositionspartiet Socialdemokraterna att det var en god idé.

– Vi har genom åren haft olika idéer, men alltid varit överens politiskt att vi inte vill ha något stort vattenland eller karuseller utan något som kan passa in i den naturen. När det här med Mumin blev aktuellt tyckte nästan alla partier att det var intressant, säger Per-Samuel Nisser.


LÄS ÄVEN: Här är Mumin-muggarna som kan göra dig rik 


KASSAKO. Karlstad kommun hoppas på stora intäkter från temaparken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Friluftsområdet får stängsel och entréavgift

Målet är att bygga en sagovärld där besökarna kan möta författaren Tove Janssons populära mumintroll, men även handla muminsouvenirer och köpa mat och dryck.

Ett 26 hektar stort område där det i dag finns bland annat en motionscentral, badvik, boulebana, kanotuthyrning och löpspår för allmänheten kommer om planerna blir verklighet att stängslas in och beläggas med en entréavgift på 290 kronor per person. För att kunna driva igenom anläggningen räknar kommunledningen med att häva strandskyddet i området.

De har även presenterat en vision om hur resterande delar av Skutberget – som fortfarande kommer vara öppna för allmänheten – ska rustas upp och byggas ut för att ersätta de verksamheter som försvinner när Muminvärlden tar delar av rekreationsområdet i anspråk.

Kartan över Skutbergsområdet visar utvecklingen av frilufts- och rekreationsområdet och detaljplanen för temaparken.
Foto: Karlstad kommun

Men de planerna ger Muminmotståndarna inte mycket för.

– Den här visionen de snackar om berör området västerut, men det är högst osäkert om det blir av. Inte på grund av politisk ovilja men det är strandskydd och sådant att ta hänsyn till. Risken är att det blir ett Muminland och inget mer, säger Thomas Martinsson, ordförande för Skutbergets Wenner.

Han pekar ut gränsen för området där kommunen vill placera Muminvärlden. I skogsdungen drygt hundra meter bort ska ett blått, fyra våningar högt Muminhus stå, omgivet av mindre byggnader. 

– De tar den bästa delen av Skutberget, det här är hjärtat i området.

PROTESTRÖRELSE. Promenader är en av motståndarnas aktiviteter.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Det har varit både hot och beteenden som inte är rimliga”

Meningsskiljaktigheterna i frågan har lett till en infekterad strid där anklagelserna haglat mellan de två åsiktslägren.

Karlstad kommun har förbjudit Skutbergets Wenner att servera gratis kaffe med motiveringen att det är en politisk handling. Samtidigt har ett nytt parti bildats, Karlstadpartiet, vars enda fråga inför höstens kommunalval är att stoppa Muminvärlden.

– Den debatt som varit har varit ovanligt het. I vissa fall har det varit väldigt högt tonläge, det har varit både hot och beteenden som absolut inte är rimliga. Ett ifrågasättande av personer som är politiker på ett sätt som jag inte sett förut, säger Per-Samuel Nisser.

Thomas Martinsson beskriver samma konfliktfyllda situation:

– Det har varit väldigt fult, mycket påhopp och sådant, inget trevligt alls. Vi har varit väldigt korrekta men vi har blivit påhoppade från både tjänstemän och politiker med massor av dumheter. Vi målas ut som bakåtsträvare, förändringsobenägna, gnällspikar och rättshaverister – alla medel är tillåtna.

Riskerar att kastas ut på grund av Muminland

Den skira vårgrönskan bäddar in den röda fritidsstugan på Skutbergsudden som tillhör makarna Tore och Bibbi Seger. De har tillbringat de senaste tio somrarna här efter att de köpte stugan som står på mark de arrenderar av Karlstad kommun.

– Det passade oss, lagom från Karlstad och allting. På sommaren försöker vi vara här så mycket som möjligt med barn och barnbarn, det är ett eldorado för dem att komma hit nära Vänern, säger Tore Seger.

KAN KASTAS UT. Tore Seger riskerar att bli av med marken han arrenderar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Men nu riskerar de och ytterligare fem arrendatorer att kastas ut på grund av Muminplanerna. Marken där deras stugor står ingår i den planerade temaparken och förra våren meddelade kommunen att deras arrenden inte kommer förlängas. Stugorna ska rivas för att i stället ge plats till ett äventyrsland som ingår i Muminvärlden.

– Det kom som en kalldusch. Det känns lite tungt, ett helt år har gått och så har man det här i bakhuvudet hela tiden, säger Tore Seger.

Han fortsätter:

– Som våra kommunpolitiker har betett sig i det här ärendet är så jäkla dåligt. De bara kör över oss. Mumintrollen ska inte vara här ute.

Flygfoto över Skutberget. Ett 26 hektar stort område där det i dag finns bland annat en motionscentral, badvik, boulebana, kanotuthyrning och löpspår för allmänheten kommer om planerna blir verklighet att stängslas in och beläggas med en entréavgift på 290 kronor per person
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Kommunen är övertygad om att Muminvärlden kommer innebära ett positivt tillskott.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kommunen: ”Ett värdefullt tillskott”

I Karlstadrummet på bottenvåningen av Karlstad stadsbibliotek har kommunikationsdirektör Katarina Lindström precis hängt upp förslaget till den nya detaljplanen för Skutberget. Färgglada bilder visar hur en likadan Muminvärld som den som redan finns i finska Nådendal kan integreras i Vänerviken utanför Karlstad.

Hon är övertygad om att Muminvärlden kommer innebära ett positivt tillskott för kommunen och hoppas att majoriteten av invånarna ska inse fördelarna med den planerade anläggningen.

– Karlstad kommun tycker det här är en ny och bra besöksanläggning som kan få fler barnfamiljer att besöka Karlstad, det ger flera arbetstillfällen och vi tror också att det är ett värdefullt tillskott för de som bor och lever i Karlstad och Värmland i kombination med ett utvecklat friluftsområde, säger Katarina Lindström.

FÖRSLAGET. Katarina Lindström framför den senaste detaljplanen för Skutberget.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Handelns utredningsinstitut, HUI, har på uppdrag av Business Värmland och Visit Värmland gjort en analys av hur Muminetableringen kommer påverka Karlstad kommun. Med utgångspunkt i att temaparken lockar mellan 200 000 och 300 000 besökare årligen räknar HUI med att den genererar motsvarande mellan 68 och 107 heltidsanställningar och en turismomsättning på maximalt 158 miljoner kronor exklusive biljettintäkter, varav en stor del väntas ske i de butiker och restauranger som finns i Muminvärlden.

Ökade skatteintäkter väntas bli maximalt sju miljoner kronor om året, att jämföra med att kommunen under förra året gjorde ett totalt plusresultat på 196 miljoner kronor.

– Jag tycker att vi har lyssnat på de synpunkter vi har fått när det gäller det här området och försöker tillgodose det på andra platser. Men det är klart att det finns de som vill ha allt som det varit, säger Katarina Lindström.

”De tror att de kan göra vad de vill”

Thomas Martinsson anser att kommunpolitikerna blivit övermodiga och fattar beslut som inte är förankrade hos medborgarna.

– De tror att de kan göra vad de vill och att demokrati bara gäller vart fjärde år. Människans möjlighet att påverka utifrån demokratins grunder har ju satts ur spel mer eller mindre, de säger att de har fått mandat och då bestämmer vi, säger han.

POSITIV. ”Vi ska vara öppna”, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).
Foto: Karlstad kommun

Per-Samuel Nisser menar att han och övriga 60 förtroendevalda i kommunfullmäktige har valts av medborgarna och att de därför måste lita på att de beslut som politikerna fattar ligger i linje med invånarnas vilja:

– Folk ska kunna ha åsikter och diskutera och vi ska vara öppna. Sen i slutändan är det vi 61 personer som är Karlstadbornas förtroendevalda och vi avgör sådana här frågor.

Musik från medhavda högtalare ljuder över volleybollplanen på Skutberget samtidigt som en grupp ungdomar kastar sig fram mot nätet för att slå över bollen till andra planhalvan. På de närliggande klipporna har en familj picknick i eftermiddagssolen.

Planerad byggstart för Muminvärlden är 2020 med en preliminär öppning ett år senare 2021 efter att den nya detaljplanen först antagits. Beslutet går att överklaga.