Åklagaren Olof Sahlgren och hans assistent blev rejält påhoppade under onsdagens förhandlingar i Saab-rättegången.Åklagaren Olof Sahlgren och hans assistent blev rejält påhoppade under onsdagens förhandlingar i Saab-rättegången.
Åklagaren Olof Sahlgren och hans assistent blev rejält påhoppade under onsdagens förhandlingar i Saab-rättegången.
Victor Muller svingade hårt från vittnedbåset under onsdagens förhandlingar i Vänersborgs tingsrätt. Foto: ROGER LÄRKVictor Muller svingade hårt från vittnedbåset under onsdagens förhandlingar i Vänersborgs tingsrätt. Foto: ROGER LÄRK
Victor Muller svingade hårt från vittnedbåset under onsdagens förhandlingar i Vänersborgs tingsrätt. Foto: ROGER LÄRK

Mullers attack på Saab-åklagaren

Publicerad

När Victor Muller förhördes under onsdagen blev det så hård ordväxling att åklagaren kände sig hotad av den före detta Saab-ägaren.

– Jag har lyssnat på skitsnack från åklagaren hela dagen, förklarade Muller i rätten.

Andra dagen av del två i Saab-rättegången blev synnerligen dramatisk, uppger lokaltidningen Ttela som direktrefererar  från Vänersborgs tingsrätt.

Knäckfrågan i denna del av rättegången är hur Saab 2011 kunde få in drygt 30 miljoner kronor på kontot i ett läge när man stod på ruinens brant.

Åklagaren hävdar att pengarna kom, på ett olagligt sätt, via en bulvan från den då brottsmisstänkte ryske finansmannen Vladimir Antonov. Saab-cheferna hävdar att pengarna kom helt legalt via ett affärsavtal om rättigheter att sälja bilar i östra Europa.

Trion förhördes

Under onsdagen hördes de tre före detta höga Saab-chefer som är misstänkta för grova eko-brott i denna del av rättegången.

Först ut var före detta vd:n Jan Åke Jonsson, därefter före detta finanschefen Kristina Geers och till sist var det holländaren Victor Mullers tur att ge sin syn på saken.

Den före detta ägaren inledde, enligt TT-Elas referat, sitt vittnesmål, med att säga att "Han har suttit på sina händer hela dagen för att få berätta om Antonov". Och fortsatte:

– Jag har suttit hela dagen och lyssnat på åklagarens skitsnack.

Han, liksom Jonsson och Geers förnekar brott.

Kände sig hotad

Muller berättade om ett antal turer kring finansmannen Antonov, som på grund av brottsmisstankar inte godkändes som investerare i Saab.

Muller hävdade bland annat att Antonov var villig att gå in med 1,5 miljarder kronor vilket kunnat rädda Saab, men att regeringen stoppade detta.

Under förhöret blev tonläget mellan Muller och åklagarsidan allt skarpare och irritationen var påtaglig i rättssalen.

 Efter en ordväxling ska åklagaren Olof Sahlgren sagt att Muller hotar honom och domaren  tvingades bryta in. Strax därefter, runt klockan 16.30, avbröts förhandlingarna.

De kommer att fortsätta under torsdagen.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER