Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP vill få föräldrar att välja skolor i utsatta områden

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Axel Darvik (L) är ordförande i grundskolenämnden.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Karin Pleijel kommunalråd för Miljöpartiet i Göteborg.
Foto: PRESSBILD
Miljöpartiet i Göteborg anser att klimatet och segregationen är de viktigaste frågorna inför valet i höst.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Miljöpartiet i Göteborg vill se att fler föräldrar tar ansvar för segregationen i staden och väljer skolor i utsatta områden.

– Vi vill försöka stimulera föräldrars val i grupp. Få dem att fundera – hur bidrar jag till segregationen? säger Karin Pleijel (MP), i en intervju med GP

– Jag tycker det är galet. Man kan inte använda elever i ett Miljöpartistiskt experiment, säger Axel Darvik (L), ordförande i grundskolenämnden. 

På söndagen valdes kommunalrådet Karin Pleijel fram som Miljöpartiets toppnamn lokalt. I en intervju med Göteborgs-Posten säger hon att klimat och segregation är partiets viktigaste frågor inför valet i höst.

För att få en höjd kvalitet på skolorna i staden och en mer likvärdig skola så säger hon i intervjun att man kan aktivt uppmuntra föräldrar att välja skolor i utsatta områden. 

– Vi vill försöka stimulera föräldrars val i grupp. Få dem att fundera – hur bidrar jag till segregationen? Och vad kan jag göra åt det? En förälder i dag kanske tänker – oj, det är bara mitt barn som har svenska som modersmål om jag väljer den här skolan, säger Karin Pleijel, till tidningen.

Darviks svar: ”Politiska spelpjäser” 

Hon menar också på att partiet aktivt vill arbeta för att se att skolorna har elever som har olika bakgrunder samt att elevernas språk utvecklas bättre från båda hållen om det är en mer blandad skola.  

– Men om man i stället samlar föräldrar i grupp, och aktivt stimulerar dem att göra ett gemensamt val som gynnar integration, då blir de inte lika oroliga. Det kan göras under öppet hus till exempel. Uppmuntras man att inte gå hem till sin egen kammare och fundera där, utan i stället gör skolvalet tillsammans med andra föräldrar, då har man en större möjlighet att bryta de vanliga mönstren, säger hon till GP.  

Axel Darvik (L), som är ordförande i grundskolenämnden i Göteborg tycker förslaget är ”galet”.

– Man kan inte använda elever i ett Miljöpartistiskt experiment och flytta runt dem som politiska spelpjäser för att lösa segregationen, säger han. 

– Om en förälder vill att barnen ska gå i en mer blandad skola så har vi det fria skolvalet också för eleven med invandrarbakgrund. Integration är också ett individuellt ansvar. Man kan inte tvinga någon att bli integrerad, politiken kan bara ge förutsättningarna. Att försöka övertala föräldrar i grupp känns väldigt världsfrånvänt. 

”Språket är grundläggande” 

Darvik säger själv att han vill se ytterligare insatser riktade mot skolan för att få upp kompetensen bland lärare och förskollärare i utsatta områden.  Han vill också se uppsökande verksamhet för att få in fler barn i förskolan. 

Han nämner särskilt förskolan som en viktig punkt för att lära in språket för att senare kunna lyckas i skolan. 

– Språket är grundläggande för att lyckas i skolan, får man inte det hemma så ska man få det i förskolan.

Det har ju varit problem för förskollärare i staden, hur tänker ni lösa det? 

– Det gäller att motivera duktiga förskollärare, det har varit för dåligt hittills, genom att erbjuda bra helhetslösningar så de ska vilja ta de jobben. Det är en större utmaning att lära barn som inte har svenska som modersmål. Det måste visa sig i bemanning, arbetsvillkor och lönekuvertet. 

GT har sökt Karin Pleijel som inte vill ställa upp på någon intervju utan hänvisar till en intervju med SVT Väst där hon menar att hon missuppfattats.

 – Kritiken bygger på missförstånd, som att jag skulle vilja skicka barn till andra delar av staden, säger hon till SVT.