Foto: BERNADINA ISETORPFoto: BERNADINA ISETORP
 Foto: BERNADINA ISETORP

MP: råder Moalin att ta "time out"

Publicerad

Miljöpartiets gruppledare i Vänersborg, Marika Isetorp, säger att de inte informerats om att partikamraten Abdullahi Hassan Moalin åtalats.

– Får vi tag i honom kommer vi rekommendera honom att ta time out från politiken, säger Marika Isetorp. 

Nu överväger konkursförvaltaren att begära skadestånd av politikern för 25 datorer som försvunnit ur hans konkursade bolag.

Kommunfullmäktigeledamoten Abdullahi Hassan Moalin åtalas för bokföringsbrott efter att hans företag, en ekonomisk förening, gått i konkurs. I verksamheten, som skulle hjälpa nyanlända flyktingar till arbete genom så kallade etableringslotsar, hittades ingen bokföring över huvudtaget och det gick inte att se vart 25 nyinköpta datorer tagit vägen.

Själv har Moalin vägrat kommentera åtalet eller datorerna i GT. 

Men till polisen har han sagt att datorerna gavs till verksamhetens kunder, nyanlända flyktingar, för att de skulle lära sig att söka jobb. 

– Innan jag dömer vill jag se hur rätten dömer fallet, men om det skulle visa sig att det här stämmer är det allvarligt. Så får man ju inte göra, säger partikamraten och Miljöpartiets gruppledare i Vänersborg, Marika Isetorp.

Haft diskussioner tidigare

Hon hade inte blivit informerad om åtalet tidigare och inte heller lyckats komma i kontakt med Moalin under morgonen. 

– Vi har också haft diskussioner med honom tidigare om att han inte röstade på vår budget i juni. Där hade vi jobbat med att det skulle bli en miljon extra i integrationspengar till kultur- och fritidsnämnden men han röstade emot det men detta med företaget känner jag inte till, säger Marika Isetorp.

– Om vi får tag i honom kommer vi rekommendera honom att ta "time out" från politiken.

Under onsdagseftermiddagen meddelade Sveriges Radio Väst att politikern tagit så kallad time out i väntan från domen.

 

LÄS MER: Kommunpolitiker åtalas - nyköpta datorer borta utan spår

 

Konkursförvaltaren Åsa Erlandsson meddelar på onsdagsmorgonen att hon överväger att gå in med skadeståndsanspråk mot de åtalade personerna på de värden som inte går att spåra i den ekonomiska föreningen - som de försvunna datorerna.

Pengarna skulle kunna användas för att betala de kvarvarande skulderna i den ekonomiska föreningen.

Riskerar skadestånd

– Jag fick beskedet tidigare i veckan om att det väckts åtal och det vi får göra nu är att överväga om vi ska gå in med skadeståndsanspråk gentemot de här personerna, säger Åsa Erlandsson.

GT har även under onsdagen sökt Abdullahi Hassan Moalin.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER