Ratar flyget. Göteborgs kommunalråd Kia Andreasson oroas över all plast som finns i havet och höll ett seminarium om problemet i Almedalen. Foto: Nils Wadström
Ratar flyget. Göteborgs kommunalråd Kia Andreasson oroas över all plast som finns i havet och höll ett seminarium om problemet i Almedalen. Foto: Nils Wadström

MP-politikern tog båten till Almedalen

Publicerad

VISBY. Sveriges elit bor på Wisby hotell och dricker champagne. Kommunalrådet Kia Andreasson (MP) sover på en båt i hamnen.

- Det är lite trångt men vi har det bra, säger hon när GT tittar in under däck.

Intill den stora Gotlandsfärjan Sigrid i Visby hamn ligger segelbåten Hrimfare af Ranrike från Smögen förtöjd. Här, mitt i vad som för tillfället är maktelitens tummelplats, sover kommunalrådet Kia Andreasson (MP) i en liten hytt.

- Välkommen, säger Kia Andreasson.

- Det är en väldigt trång hytt, med en koj som inte är fast. Här luktar lite illa av toan så vi går på hamntoaletten.

Seglade i fyra dygn

Expedition Skräpfritt hav avseglade från Smögen den 24 juni och resan tog fyra dygn.

- Plast i haven är ett väldigt stort problem, vi vill ha en miljöskatt på plastprodukter, säger Kia Andreasson och berättar att expeditionen samlade upp pellets och frigolit från havet på vägen till Gotland.

- Men jag hoppade på här. Det skulle ta så lång tid och det blåste väldigt mycket.

Handen på hjärtat, flög du?

- Nej, jag flög inte! Jag tog tåget till Stockholm, tåget till Nynäshamn och sedan färjan hit.

Kia Andreassons enda seminarium i Almedalen handlade just om plasten i havet.

- Plastindustrin var här, minsann, de tog åt sig och sa att vi behöver ett uppsamlingssystem för plastprodukterna.

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER