Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MP-politiker rasar mot kyrkans hundförbud

Anna Keleman sitter som ledamot i Lidköpings kommunfullmäktige för Miljöpartiet. På söndagen gick hon på Facebook hårt åt S:t Nicolais kyrka i Lidköping – på grund av förbudet att rasta hundar i kyrkans park.
Foto: Lidköpingsnytt.nu
"Det handlar om kyrkans attityd, det ser så fult ut att ha den typen av skyltar runt kyrkan. Kyrkan pratar om en öppen kyrka, men så har de ändå ett förbud. Det känns som vi har gått tillbaka 300 år i tiden", säger Anna Keleman.
Foto: Lidköpingsnytt.nu

En miljöpartist i Lidköping rasar på sociala medier mot kyrkan – för en skylt som förbjuder hundar.

Politikern hotar nu med att gå ur kyrkan, om skylten inte tas bort.

– Det är skamligt, säger Anna Keleman, MP.

– En del upplever det som stötande när hundar pinkar bland gravstenarna, säger Tomas Forsner, chef för pastoratet.

Anna Keleman sitter som ledamot i Lidköpings kommunfullmäktige för Miljöpartiet. Hon är också ersättare i kommunstyrelsen, ersättare i vård- och omsorgsnämnden och ledamot i kyrkofullmäktige.

På söndagen gick hon på Facebook hårt åt S:t Nicolais kyrka i Lidköping – på grund av förbudet att rasta hundar i kyrkans park. Händelsen uppmärksammades först av Lidköpingsnytt.nu, som också snappade upp Kelemans ilskna Facebookstatusar:

"Oerhört upprörd!!!!! …Jag funderar att gå ur från Svenska kyrkan !!! Jag känner mig kränkt av kyrkans skyltar runt Nikolai kyrkans park!", skrev Keleman på sin Facebook, där hon senare tillade att hon betalar en "saftig kyrkoskatt" och vill kunna gå med sina hundar i parken.

"Jag kommer inte ta hänsyn till tavlan", skriver politikern också, och kräver en ändring.

Är en gravplats

När GT talar med Anna Keleman förklarar hon att hon inte tycker att kyrkan ska ha förbud mot någonting.

– Det handlar om kyrkans attityd, det ser så fult ut att ha den typen av skyltar runt kyrkan. Kyrkan pratar om en öppen kyrka, men så har de ändå ett förbud. Det känns som vi har gått tillbaka 300 år i tiden, säger Anna Keleman, som hellre ser en skylt som uppmanar hundägarna att plocka upp efter sina hundar.

På kyrkogården står flera gravstenar, och förr i tiden användes marken som gravplats. Men Anna Keleman menar att det är längesedan.

– Det har inte begravts någon där på länge, det finns bara några stenar kvar och en grusväg genom parken. När jag rastar mina hundar går jag igenom där, det är skönt att gå där. Många hundägare sköter sig, och jag blir själv förbannad när de inte gör det, säger hon.

Enligt Lidköpingsnytt finns förbudet med i kommunens lokala ordningsstadga.

"Skamligt"

Tomas Forsner, som är chef över det aktuella pastoratet, säger att Keleman är välkommen att diskutera frågan med honom. Speciellt eftersom hon själv sitter i kyrkofullmäktige.

Att kyrkan inte ska syssla med förbud, håller han inte med om.

– Det gäller samma sak för kyrkan som för andra platser. Det här är ett område vi behöver ta hand om med viss omsorg. Det gör man inte på ett tillbörligt sätt med gravstenar, om hundar går och pinkar däremellan. Det har vi sett genom åren och många störs av att det är på det sättet, säger Forsner.

Han förklarar att parken inte används för gravsättning i dag men att det finns människor begravda i parken.

– Därför är det stötande för många, det är ju en gammal kyrkogård. Tidigare har hundägare inte visat vördnad för platsen som man kanske bör göra.

Om det nu blir en diskussion om förbudet, återstår att se. Miljöpartiets politiker står hursomhelst fast vid sina åsikter.

– Djuren är en del av skapelsen, men enligt Lidköpingsförsamlingens bestämmelse är vovvarna inte välkomna in på kyrkans gård. Skamligt, hävdar Keleman.