Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-ledamot delade film där Lamotte kallas ”skadedjur”

UPPRÖRD. ”Att i stället dela ett sånt här inlägg, då undrar jag hur man tänker som en folkvald politiker”, säger Joakim Lamotte.
Foto: CALLE JERSHED, MP

Miljöpartiets nya riksdagsledamot Leila Ali Elmi delade en film där en journalist kallas ”kukhuvud” och ”skadedjur”. 

Hennes kommentar:

”Det bästa jag sett på länge”.

– Om man är folkvald ska man hålla sig för god för sånt här, säger journalisten, Joakim Lamotte. 

Leila Ali Elmi är doldisen som oväntat fick en riksdagsplats efter att tidigare haft en ersättarplats inom stadsdelen Angered i Göteborg.

Hon stod långt ner, på plats 21 på valsedeln, men fick 1 467 av partiets totalt 5 486 personröster. 

Tidigare har hon bemött kritik om ”klanröstning” eftersom hennes kampanj riktat sig mot personer med somaliskt ursprung.

Nu har den nyblivna riksdagsledamoten åter hamnat i stormens öga sedan journalisten Joakim Lamotte lagt ut en film på sin Facebook-sida där han riktar hård kritik mot Leila Ali Elmi. 


MP-ledamoten har spridit en film där en kvinna kallar Lamotte för bland annat "parasit", "kukhuvud", "skadedjur",  "rasist" och "jävla as". 

”Då undrar jag hur man tänker”

Leila Ali Elmi kommenterar filmen med orden:

”Bland de bästa jag sett på länge”. 

Joakim Lamotte har reagerat starkt och säger till Expressen:

– Jag tycker att om man är folkvald ska man hålla sig för god för sånt här. 

– Hon får gärna tycka att jag är helt ute och cyklar men då kan hon förklara det på ett sakligt sätt. Men att i stället dela ett sånt här inlägg, då undrar jag hur man tänker som en folkvald politiker. 

Han säger att han aldrig tidigare haft kontakt med Leila Ali Elmi. 

Expressen har sökt Elmi genom pressekreteraren Nicole Goufas. Hon hänvisar till ett svar som Leila Ali Elmi lämnat på sin Facebook-sida.

SVARET. Leila Ali Elmi bemöter kritiken från Joakim Lamotte på Facebook.

På Facebook kommenterade MP-politikern först kritiken från Lamottes så här:

”Jag delade en länk. So what, det var ett intressant inlägg i en viktig debatt. Både Lamotte och Farraj kan säkert stå för sina åsikter på egna ben. Det jag står för är att samhället behöver stå upp tydligt för alla som drabbas av sexualbrott.”

Nio timmar senare redigerar hon kommentaren som nu lyder:

”Jag delade ett gammalt inlägg. Självklart var det ett dumt språk i inlägget som jag inte står bakom. Både Lamotte och Farraj kan säkert stå för sina åsikter på egna ben. Det jag står för är att samhället behöver stå upp tydligt för alla som drabbas av sexualbrott.”

– Ett intetsägande svar, säger Joakim Lamotte. 

Har tidigare försvarat sig mot kritik 

Han kräver svar från Miljöpartiet:

– Jag undrar om Miljöpartiet står bakom en sån här värdegrund? Är det ett lämpligt sätt att föra debatt? Genom hat och hot på internet. 

Leila Ali Elmi har tidigare fått kritik för ”klanröstning” från borgerliga debattörer eftersom hennes kampanj inriktats mot grupper med somalisk bakgrund.

Hon försvarades delvis av statsvetaren Jenny Madestam i ett reportage i Expressen:– Här är en muslimsk kvinna som har ett stort nätverk i de somaliska grupperna och då lyckas hon att mobilisera de grupperna. Man kan vända på det och säga att det är en spark i baken, en känga, till övriga kandidater som inte lyckats mobilisera lika väl.

Själv har hon sagt till Aftonbladet:

– Det är osmakligt och tråkigt. Jag själv tillhör inte något klansamhälle och tar tydligt avstånd från det. Jag är en kvinna. Lever man i ett klansamhälle saknar kvinnor de rättigheter som män får.

– Att jag som kvinna i dag får kritik för klansamhället visar ju på att de som riktar den kritiken mot mig vet inte så mycket om det, för klansamhället exkluderar kvinnor. Som kvinna vore det omöjligt att bedriva en kampanj som är baserad på klan.