Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Motståndet mot Astras vaccin: ”En stor otjänst”

Drygt 27 500 rapporter om biverkningar har kommit in kring de olika vaccinen hittills. Majoriteten av rapporterna rör feber eller huvudvärk – som går över på ett par dagar.
Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni
Foto: Sofia Sabel
Astra Zenecas vaccin har skapat starka reaktioner efter larm om biverkningar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Larmen om allvarliga biverkningar med koppling till Astra Zenecas vaccin har skapat en oro.

Det har lett till att doser får kastas för att ingen vill ha dem och patienter vänder i dörren när Astra Zenecas vaccin presenteras.

Det finns också personer som vill stoppa andra från att ta vaccinet.

– Personer står utanför våra verksamheter för att varna om Astras vaccin och sagt att man inte ska gå in, säger Erik Andersson, driftschef på Bräcke diakoni. 

Endast personer över 65 år bör vaccineras med Astra Zenecas vaccin enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta mot bakgrund av att det finns sällsynta men allvarliga biverkningar rapporterade som kopplas till det aktuella vaccinet.

Larmen har satt sina spår hos en del patienter som står på tur att vaccineras.

Massvaccineringen i Trollhättan fick avbrytas när ingen bokade upp de 700 tiderna som var tillgängliga. En av vårdcentralcheferna på Medpro Clinic menade då att rykten kring att Astra Zenecas vaccin skulle användas kan ha legat bakom de tomma lokalerna. 

Sahlgrenska sjukhuset har tvingats kassera flera doser när folk vänt i dörren.

– Häromdagen träffade jag tre uppgivna sjuksköterskor med tio uppdragna vaccinsprutor som patienter hade tackat nej till, säger Maria Taranger, överläkare på Sahlgrenska i en tidigare intervju.  

Maria Taranger, verksamhetschef och överläkare på Sahlgrenska
Foto: Privat / Privat

GT har pratat med flera kommuner och vårdcentraler runtom i Västsverige – och det är märkbart att det finns en bred oro kring just Astra Zenecas vaccin.

Driftchefen: ”Stor otjänst”

Stiftelsen Bräcke diakoni driver flera vårdcentraler i Västra Götaland och Jönköping. Enligt Erik Andersson, driftchef, märks en stor rädsla hos allmänheten. 

– I bland blir det rent tokigt. Vi har råkat ut för att personer står utanför våra verksamheter för att varna om Astras vaccin och sagt att man inte ska gå in. Och det gör ju alla en väldigt stor otjänst, säger Andersson. 

Det händer även att patienter vänder i dörren när de får reda på vilket vaccin de ska få. 

– Vi har till och med varit med om att personer inte dykt upp på sin bokade tid för att de tror att det är Astras vaccin de ska få, även om det inte har varit det, säger Erik Andersson. 

I Varberg märkte vårdpersonalen en skillnad på antalet som ville boka tid i samband med att de började vaccinera med Astra Zenecas vaccin. 

– Vi kan inte med säkerhet säga att det bara handlade om rädslor kring just det vaccinet, säger Katarina Sundberg, vaccinsamordnare i Varbergs kommun. 

– Vi har haft en del som hört av sig och inte velat ha just Astra men inte speciellt många, säger Sundberg

”Inte någonting alarmerande”

13 dödsfall hade i maj anmälts till Läkemedelsverket efter att personer tagit Astra Zenecas vaccin. 

Motsvarande siffra för Pfizers vaccin var 159 – men förklaringen till det är att dubbelt så många tagit Pfizer, och betydligt fler äldre. 

Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, anser att fokuset på Astra Zenecas vaccin blivit för stor. I ett avsnitt av ”Medierna i P1” sa hon nyligen: 

– Med tanke på hur många som har vaccinerats så ser vi inte någonting alarmerande. Vi har naturligtvis gått igenom samtliga dödsfall och det finns inte någonting i de rapporterna som gör att vi misstänker en koppling med de här vaccinen, samma slutsats dras av EMA.

Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.
Foto: JEANETTE HÄGGLUND

De flesta vill ha vaccin

Erik Andersson, driftchef på Bräcke diakoni, är även utbildad läkare och menar att han känner sig helt trygg med att både ge vaccinet och att själv ta det. 

– Alla läkemedel har möjliga biverkningar och vi har många väldigt vanliga läkemedel som har betydligt vanliga och lika allvarliga biverkning, där vi överhuvudtaget inte reflekterar. 

Samtidigt vill Erik Andersson poängtera att de flesta som vårdpersonalen möter inte är oroliga. 

– De flesta vill ha vaccin. Vi stöter också på de som är under 65 år och vill ha vaccin från Astra. 

SE MER: Vad händer med överblivna vaccin?