Motsätter sig kvinnliga präster – mister jobbet

Publicerad

"De som säger ja till prästvigda kvinnor går miste om frälsningen".

Efter det yttrandet från en manlig präst i norra Halland mister han nu sin behörighet.

– Han har uttryckt sig på ett sådant sätt, att villkoret för frälsning är att man säger nej till prästvigda kvinnor, att det är ett villkor för att vara accepterad av gud. Det är inte förenligt med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära, säger biskop Per Eckerdal.

Det var i augusti i fjol som den halländska prästen under en predikan sagt att kombinationen kvinnor och prästerskap inte är förenlig. Han ska vid predikan ha sagt att de som säger ja till kvinnliga präster går miste om frälsningen.

Nu har Domkapitlet funnit att han i och med predikan brutit mot prästlöftena och att hans uttalande är grovt klandervärda.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. en prästs viktigaste uppgift är att förkunna evangeliet om människors frälsning. I det här fallet har prästen blandat samman detta med sina personliga åsikter när det gäller prästvigda kvinnor, säger biskop Per Eckerdal i ett pressmeddelande.

"Ytterst omdömeslöst"

Ett bidragande skäl ska också vara, uppger biskopen, att prästen i fråga ska ha tagit upp detta för fösta gången bara fyra månader innan två nya arbetskamrater ska tillträda. Två prästvigda kvinnor.

– Att använda predikstolen för att undergräva förtroendet för två kolleger på detta sätt är enligt domkapitlet ytterst omdömeslöst.

Domkapitlet har kunnat ta del av predikan genom en inspelning som gjordes i kyrkan och beslutet om att den halländska prästen nu mister sin behörighet kan överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd.

– Bara tanken på att prästens kön skulle var frälsningsavgörande är häpnadsväckande, avslutar Per Eckerdal sitt pressmeddelande.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER