Jogga – i polissällskap: "Många som är otrygga"

Områdespoliserna Bernhard Sandberg (till vänster) och Stefan Olsson låter oroliga Kungsbackabor hänga med dem på en löptur.
Foto: Privat
Poliserna Bernhard Sanderberg och Stefan Olsson ska visa sin närvaro i Kungsbacka på ett annorlunda sätt. "Man kan säga att vi patrullerar i högt tempo", säger Stefan Olsson.
Foto: Privat
Mörka kvällar.
Foto: PER WISSING

Under vinterhalvåret blir det mörkare på kvällarna och många väljer att undvika att ge sig ut i löpspåret.

Det vill polisen i Kungsbacka råda bot på, och i helgen utökar områdespoliserna Stefan Olsson och Bernhard Sandberg trygghetsarbetet genom att låta boende i området följa med dem ut på en löptur.

– Det är en mörk tid nu och det är många som inte vågar ge sig ut i motionsspåren av rädsla för att de ska råka ut för något, säger Stefan Olsson.

Med start på söndag kockan 16.00 ska polisen i Kungsbacka utöka sitt trygghetsarbete i området genom att bjuda in boende i området att följa med områdespoliserna Stefan Olsson och Bernhard Sandberg på en löptur, något som Kungsbacka-Posten tidigare skrivit om.

– Området kring Varlaplatån har varit inbrottsdrabbat den senaste tiden och det är ett område vi kände att vi ville röra oss i. Vi är i tjänst, och i stället för att sitta i en polisbil eller knacka dörr så vill vi testa det här sättet att synas på. Man kan säga att vi patrullerar i högt tempo.

– Blir utfallet bra så ska vi titta på att göra om det fler gånger, säger Stefan Olsson, områdespolis i Kungsbacka.

"Finns många som är otrygga"

I slutet av oktober i år hittades en kvinna i 60-årsåldern död i ett motionsspår i Ulricehamn och polisen inledde en förundersökning om mord. Stefan Olsson berättar att många är oroliga för att motionera i takt med mörkrets intåg.


LÄS MER: Misstänkt mord i motionsspår – kvinna hittad död


– Det här är en kombination av att boende ska känna säga trygga i det område där de rör sig eller bor i när det börjar bli mörkt. Det finns många som är otrygga, det är en mörk tid nu och det är många som inte vågar ge sig ut i motionsspåren av rädsla för att de ska råka ut för något, säger han.

Stefan Olsson berättar att man kommer vara öppen för dialog under löprundan.

– Vårt uppdrag som områdespoliser är att komma nära medborgarna och vara polisens ansikte utåt, vi har precis inlett det här arbetet och hoppas de som råkat ut för något i löpspåret berättar det för oss, säger han.

"Alla som bor i närheten är välkomna"

Sträckan för den första löpturen kommer att vara fem kilometer, med möjlighet för ytterligare tre när man återvänt till startpunkten.

– Tempot vi kommer hålla är ungefär 6 minuter per kilometer, det är ett tempo som vi tror att många hyfsat vältränade människor klarar av, säger han.

För de som är intresserade kan man möta de båda områdespoliserna vid Friskis & Svettis vid Kabelgatan 8 i Kungsbacka klockan 16.00.

– Alla som bor i närheten är välkomna, säger Olsson.