Jimmie Åkesson i rättssalen. Foto: Robin AronJimmie Åkesson i rättssalen. Foto: Robin Aron
Jimmie Åkesson i rättssalen. Foto: Robin Aron
Rozbeh Aslanian döms för hotet mot Jimmie Åkesson. Foto: Robin AronRozbeh Aslanian döms för hotet mot Jimmie Åkesson. Foto: Robin Aron

Rozbeh Aslanian döms för hotet mot Jimmie Åkesson.

 Foto: Robin Aron
Tumultet vid mötet på Götaplatsen i Göteborg fick Sverigedemokraterna att avsluta för att åka vidare på sin valturné. Foto: Jan WiridenTumultet vid mötet på Götaplatsen i Göteborg fick Sverigedemokraterna att avsluta för att åka vidare på sin valturné. Foto: Jan Wiriden
Tumultet vid mötet på Götaplatsen i Göteborg fick Sverigedemokraterna att avsluta för att åka vidare på sin valturné. Foto: Jan Wiriden
11 motdemonstranter omhändertogs och 19 greps i samband med Sverigedemokraternas möte på Götaplatsen våren 2014. Foto: Anders Ylander11 motdemonstranter omhändertogs och 19 greps i samband med Sverigedemokraternas möte på Götaplatsen våren 2014. Foto: Anders Ylander
11 motdemonstranter omhändertogs och 19 greps i samband med Sverigedemokraternas möte på Götaplatsen våren 2014. Foto: Anders Ylander

Döms för hot mot Jimmie Åkesson

Publicerad

Göteborgaren Rozbeh Aslanian döms för att ha hotat "att plocka" Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vid ett valmöte för snart två år sedan.

- Jag har förlorat förtroendet för rättsväsendet, säger Rozbeh Aslanian efter domen.

SD-ledaren och riksdagsledamoten var däremot nöjd.

– Att det ens går till åtal förvånade mig, men att det också blev fällande dom är ju positivt, sa Jimmie Åkesson när han kom ut genom en bakdörr till tingsrätten.

Det har snart gått två år sedan ett trettiotal motdemonstranter greps eller togs om hand av polisen i samband med ett valmöte med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson våren 2014.

En av motdemonstranterna, Rozbeh Aslanian, ställdes under tisdagen inför rätta i Göteborg åtalad för att ha skrikit hotelser mot SD-ledaren.

Han nekar.

– Han har inte uttalat hot eller sådant som borde kunna uppfattas hotfullt, sa den åtalade Rozbeh Aslanians advokat Tomas Fridh då rättegången inleddes strax före nio.

Sökte ögonkontakt

I förhör med Säkerhetspolisen, som i delar skött utredningen, har Jimmie Åkesson sagt att en av de flera hundra motdemonstranterna stack ut från de övriga. Den personen stod, enligt SD-ledaren, längst fram vid kravallstaketet, verkade söka hans ögonkontakt och var enligt honom hotfull.

– Han gestikulerade, skrek och gapade. Vid några tillfällen fick jag ögonkontakt med honom. Jag uppfattade honom som extremt hotfull och aggressiv, sa Jimmie Åkesson efter att ha kommit bakvägen till rätten, iklädd svart kostym och vit skjorta.

Han sa att han hörde ord som fascist och "kom hit om du vågar" och "jag ska plocka dig".

När åklagaren Mats Dahlberg frågade Jimmie Åkesson vad han kände inför det som skreks, svarade han:

– Jag brydde mig inte om det så mycket, jag är ganska van vid sådant. Han var inte klädd som vänsterextremisterna på platsen och jag lade honom på minnet. Han stack ut från de övriga. Både på sitt sätt och sitt aggressiva beteende.

Och Jimmie Åkesson pekade ut den åtalade med bestämdhet.

– Det är två-tre personer jag kommer ihåg från den tiden vi höll de här mötena och han är en. Jag är helt säker, sa Jimmie Åkesson.

Nekar till brott

Exakt vad som sades stod däremot inte helt klart i utredningen. En av de anställda vid Säkerhetspolisen meddelade visserligen direkt efter att valmötet avbröts att Jimmie Åkesson hade sagt att den utpekade längst fram hade uttalat att han skulle "plocka" SD-ledaren.

Men vad som faktiskt sades går sedan isär.

Sverigedemokraternas fullmäktigeledamot och ordförande i Göteborg, Jörgen Fogelklou, vittnade i rätten. Han beskrev mötet som stökigt "som det ofta är i Göteborg"

– Jag har varit på många möten och det brukar vara högljutt men den här personen stack verkligen ut, sa Fogelklou och uppgav att han diskuterade med den åtalade under mötet.

– Att han sa något i stil med "jag ska plocka dig, Jimmie", det kommer jag ihåg. Exakta ordningen på orden är jag inte helt säker på men plocka dig Jimmie. Absolut.

"Skrek fascist"

Den åtalade göteborgaren, 37-årige Rozbeh Aslanian, säger att han är felaktigt utpekad. Han medger visserligen att han skrikit åt Åkesson hur mycket han ogillade honom, skrikit att partiledaren var en "parasit" och "fascist".

Men inte att han uttalat några hot.

- Jag är falskeligen anklagad för ett brott som jag inte begått när jag uttryckt mina medborgerliga rättigheter, säger Rozbeh Aslanian.

Han beskriver sig själv som oberoende antirasist men sticker inte under stol med var också många år aktiv i olika antirasistiska organisationer, långt tillbaka också i vänsterrörelsen.

För många göteborgare är Rozbeh Aslanian också bekant som föreläsare på bland annat skolor om sina egna erfarenheter som överlevare efter brandkatastrofen i Göteborg 1998.

Skulle visa avsky

Han säger i förhören att han var på Götaplatsen våren 2014 för att visa sin avsky mot Sverigedemokraternas politik.

Han beskriver hela situationen att anklags för brott och att hota någon som både traumatisk och obehaglig.

- Det skulle aldrig falla mig in att hota vårt lands riksdagsledamöter till livet. Det ligger utanför mina ramar, säger han och har en privat tanke om att han blivit utpekad just för att någon eller flera på platsen känt igen honom från förr, såsom företrädare för antirasister i Göteborg.

Men om någon skulle ha sagt att han skulle "plocka" Jimmie Åkesson. Hade det inte varit rimligt att man då skulle gå vidare med åtal?

- Absolut. Ingen förtroendevald tjänsteman, på vilken position man än är i samhället, ska tvingas utföra sitt arbete under hot. Det är så solklart, en sådan självklarhet. Att säga att man ska plocka någon ingår inte ens i mitt vokabulär, säger Rozbeh Aslanian som själv väljer att träda fram eftersom han inte anser sig ha begått något brottsligt.

Under rättegången kommer en närstående till den åtalade höras som var med vid motdemonstrationen. Den närstående uppgav sig vara "hundra procent säker" att några hot inte skreks.

– Jag skulle aldrig tolerera att han skulle uttrycka någonting som skulle vara hot, sa den närstående som vittnade utan ed.

Under måndagmorgonen hade inte tingsrätten eller åklagaren Mats Dahlberg fått några besked som tydde på att Jimmie Åkesson skulle höras på annat sätt än på plats i rätten. Men de öppnade under morgonen möjligheten för att snöovädret kunde ställa till det och att rättegången skjuts upp.

Trots det inleddes rättegången på utsatt tid. Domen avkunnades på plats efter en längre tids diskussion i rätten bakom stängda dörrar.

Domen blev villkorlig dom och dagsböter.

Försvann bakvägen

Efter rättegången mötte GT Jimmie Åkesson utanför tingsrätten där Säkerhetspolisen forslat ut honom bakvägen.

Han var nöjd över domen.

– Vi har ju blivit utsatta för sånt här många gånger förr och det har aldrig hänt något. Och att det nu faktiskt går hela vägen tycker jag är bra. Det är bra, positivt och viktigt. Inte bara för mig och det enskilda fallet utan för situationen i allmänhet, sa Jimmie Åkesson.

Rozbeh Aslanian meddelar att han kommer överklaga domen.

– Jag har redan pratat med min advokat och vi kommer överklaga, säger han.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER