Motdemonstranter använder slunga mot poliser: "Livsfarligt"

Motdemonstranter använde slunga för att kasta sten mot polisen.
Foto: Polisen
Motdemonstranter använde slunga för att kasta sten mot polisen.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: NORA LOREK
Slungan som användes för att kasta sten mot polisen.
Foto: Polisen
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
1 / 8

Elva personer åtalas för brott i samband med Nordiska motståndsrörelsens avbrutna marsch i Göteborg den 30 september.

De elva ingick bland motdemonstranter och andra som skulle protestera mot nazistmarschen. Men enligt åklagaren var våldet riktat mot polisen - inte nazisterna.

– Jag kommer åtala nio personer som ingått i folkmassan och två för brott på andra platser, sa åklagaren Mats Ihlbom inför åtalet.

En man som pekas ut som anförare av upploppen är tidigare dömd för grova våldsbrott.

– Han tillhör inte någon organisation. Han ville bara gå dit och visa sitt missnöje med nynazisterna, säger hans advokat Rolf Skårman.

I samband med den avbrutna nazistmarschen i Göteborg anhölls 23 medlemmar och aktivister i Nordiska motståndsrörelsen för bland annat våldsamt upplopp. 

De misstankarna kvarstår och ytterligare personer i det lägret utreds för brott.

Men under tisdagsmorgonen väckte åklagaren Mats Ihlbom åtal mot flera personer som ingått i den våldsamma delen på motståndarsidan. Nio av dem åtalas för våldsamt upplopp utanför nöjesparken Liseberg i Göteborg.

Övriga två åtalas för andra händelser, bland annat har en ung man sparkat på en polisbil och gjort sig skyldig till våldsamt motstånd i samband med att han greps.

- Alla brotten har begåtts mot Polismyndigheten, inte mot de högerextrema grupperingarna. De nu åtalade är en lös sammansättning människor som samlats och begått våldsamt upplopp, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.


LÄS MER: Här är de elva åtalade för upploppen i Göteborg

Våldsamma motdemonstranter gick till attack mot polisen.
Foto: Polisen

Gatstenar, ägg och rökfacklor

I stämningsansökan beskriver åklagaren situationen i folkmassan i samband med upploppet:

"Deltagare i folksamlingen har uppträtt aggressivt, provocerande och hotfullt. De har vägrat att lyda polismans befallning. De har bland annat maskerat sig och en stor mängd stenar, gatstenar, ägg, rökfacklor, flaskor, knallskott, bengaler, vätska, pinnar och bangers har kastats mot poliser och polisfordon samt även civila personer varpå flertalet poliser, polisfordon och civilister skadats."

I förhör vittnar flera poliser om hur de blev utsatta för knallskott, så kallade bangers, kastat på sig:

– Jag fick motta ca 4-5 knallskott "Bangers" mot huvudet. Flera av knallskotten small av bara centimeter ifrån mina öron. Det resulterade i att det tjöt i öronen och jag blev lomhörd efteråt, framför allt i vänster öra då min öronsnäcka inte täppte igen ljudet på ett bra sätt. Några dagar efter kommenderingen upplever jag att min hörsel har återgått till normal drift men kan inte vara helt säker på det utan ett hörselprov, säger en av polismännen i förhör.


LÄS MER: Han attackerade polisen med slunga


Den häktade våldsmannen är en av de elva som åtalas under tisdagen.
Foto: Henrik Jansson/GT

Inga kända politiska kopplingar

Banden till eventuella vänsterextrema organisationer har varit lösa för större delen av gruppen. Inledningsvis utreddes framför allt personer som betecknats av utredare som "förortskids" som dragit sig in till staden för mer av spänning än politiska skäl.

– Jag blev triggad. Jag drogs med helt enkelt, säger en 19-åring från Angered i förhör.

Polisen: Har du något politiskt budskap?

– Vad är ett politiskt budskap?

Efter att ha fått förklarat för sig vad som avses säger 19-åringen att han är emot allt som har med rasism att göra.

En häktad yngre man som påstår sig vara 17 år, men som åklagaren kommer åtala så som vuxen kom till exempel till Sverige som ensamkommande och har inga kända kopplingar till någon organisation eller nätverk. 

Men det finns också andra personer i gruppen.

– Senare har vi också ett par som tillkommit med lite andra motiv, mer åt politiskt håll, säger Mats Ihlbom.


LÄS MER: Domarna faller mot motdemonstranterna i Göteborg 


Hjälpte till med ammunition

Den häktade mannen  åtalas tillsammans med ytterligare en person för att kasta sten mot polisen med en slunga.

Misstankarna mot dessa är grovt våld mot tjänsteman respektive försök till grovt våld mot tjänsteman. Två andra personer har hjälpt "slungmännen" genom att ge dem sten och annan ammunition, enligt bilder i förundersökningen.

- Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC (Nationellt forensiskt centrum) anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen. 

Enligt en inlaga som kom in till Göteborgs tingsrätt under måndagseftermiddagen är en av de åtalade en butiksägare från Skåne som önskar att höras över så kallad videolänk för att slippa närvara personligen under rättegången.

En av de åtalade håller en bengal i toppen av ett trafikljus.
Foto: Polisen

LÄS MER: Nazister gripna - borförda i bojor


Björn Breitfeld företräder den häktade unge mannen som enligt åklagaren använt sig av slunga för att kasta sten mot polisen.

Han tonar ner allvaret i anklagelserna:

- Han har stilat sig lite. Som barn lärde han sig använda en stenslunga. Han har inte siktat på polisen för i så fall hade han träffat dem, säger Björn Breitfeld.

Hans klient erkänner att han kastat en sten med slungan, men mot ett grönområde och inte mot poliserna.

- Det var naturligtvis förbannat dumt gjort men han fick väl vara hjälte i trettio sekunder.

Är det en sten eller flera stenar?

- Vi talar om en sten. Åklagaren påstår två men han medger en sten och jag har bara identifierat en sten än så länge.

Mycket av diskussionen kring hans klient har rört som om hans ålder. Han hävdar själv att han är 17 år gammal, vilket ger stora konsekvenser i hur han behandlas under utredningen och också för ett framtida eventuellt straff. 

Åklagaren har dock valt att åtala honom såsom vuxen. Och har även medicinska undersökningar till stöd för den hållningen.

- Han hävdar, som han gjort hela tiden, att han fyllde 17 år i somras. Det vidhåller han, säger Björn Breitfeld.

– Ålderbestämningarna är inte så exakta. De säger att han är över 18 men de kan aldrig säga det med hundra procent säkerhet. Det finns minst tio procents osäkerhet om man ligger mycket nära, 17 och ett halvt eller 18, det ligger ganska nära. Till skillnad från asylprocessen, då är det den asylsökande som ska visa sin ålder. Men i det här fallet är det åklagaren som ska visa hans ålder. Då kastas bevisbördan om. Om den är tioprocentig, då är frågan om det räcker. Jag tror att åklagaren måste åberopa ytterligare omständigheter för att rätten ska döma honom som 18-åring.


Togs med 40 ägg och knogjärn

Bland de som polisen ingrep mot i motståndarlägret den 30 september finns personer som i vart fall historiskt har kunnat föras till vänsterextrema Antifascistisk aktion, AFA. 

Däribland en man som dömdes för inblandning i de våldsamma EU-kravallerna 2001.

Han kontrollerades i en grupp där också en annan man med vänsterextrema sympatier ingick och som gripits flera gånger i samband med våldsamma demonstrationer och upplopp.

På sig hade männen kniv och knogjärn samt maskeringar. Mannen som tidigare dömts för brott i samband med EU-mötet 2001 hade också 40 ägg med sig. Åtal har inte väckts för den gruppen personer.