Kniven som den misstänkte mannen bar. Foto: POLISENKniven som den misstänkte mannen bar. Foto: POLISEN
Kniven som den misstänkte mannen bar. Foto: POLISEN
Den åtalade motdemonstranten. Foto: POLISENDen åtalade motdemonstranten. Foto: POLISEN
Den åtalade motdemonstranten. Foto: POLISEN

Motdemonstrantens förklaring: Hittade kniv

Publicerad

Vid nazistdemonstrationen i Göteborg ingrep polisen mot en motdemonstrant som bar kniv.

Nu åtalas mannen i 25-årsåldern, misstänkt för brott mot knivlagen.

Hans egen förklaring? Att han hittade kniven och ville ge tillbaka den till ägaren.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september slutade inte som väntat.

Nazisterna marscherade från en Ica-parkering nära Mölndals kommungräns mot uppsamlingsplatsen. Utmed vägen utbröt tumult när de gjorde en rusning mot polisen för att försöka komma fram mot Bokmässan. När polisen beordrade nazisterna att stanna uppmanade NMR:s kravallutrustade vakter att tåget skulle fortsätta framåt – vilket ledde till en våldsam konfrontation. De lyckades aldrig nå den egentliga uppsamlingsplatsen.

 

LÄS OCKSÅ: Anmälningar mot polisen efter nazistdemonstrationen 

 

23 nazister blev anhållna för våldsamt upplopp men har sedan dess släppts på fri fot. Misstankarna kvarstår. En motdemonstrant sitter häktad för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.

 

LÄS OCKSÅ: Han attackerade polisen med slunga 

 

Motdemonstrant åtalas för knivbrott

Nu har en motdemonstrant, en man i 25-årsåldern, åtalats misstänkt för brott mot knivlagen i samband med demonstrationen.

Åklagaren Miranda Pedersen skriver i stämningsansökan:

"XX har haft en kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände den 30 september 2017 på Fabriksgatan, Göteborgs stad."

Kniven låg i en ficka i tröjan.Foto: POLISEN

Motdemonstranten förnekar brott men vidgår att han bar kniven, enligt förundersökningen. Han uppger i polisförhör att en annan person hade tappat kniven. Han tog upp den från gatan och tänkte lämna tillbaka den till dess ägare. Men innan dess hann han alltså polisen beslagta kniven från honom.

Förklaringen: Hittade kniven

Enligt polisens anmälan befann sig den misstänkte i en större folkmassa som protesterade mot NMR. Han ska ha varit "kraftigt ordningsstörande" och kontrollerades därför. Då upptäcktes kniven.

– Det är klarlagt att han har haft den på sig. Sedan är det upp till rätten att bedöma hans invändning, huruvida det var befogat att ha kniv eller inte, säger kammaråklagare Miranda Pedersen.

Åklagaren yrkar på att kniven ska förverkas.

Motdemonstranten är sedan tidigare dömd för brott vid upprepade tillfällen. Bland annat för brott mot knivlagen, vapenbrott, narkotikabrott och våldsbrott.

 

LÄS OCKSÅ: Nazistledarna som greps i Göteborg 

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER