Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Motdemonstrantens förklaring: Hittade kniv

Kniven som den misstänkte mannen bar.
Foto: POLISEN
Den åtalade motdemonstranten.
Foto: POLISEN

Vid nazistdemonstrationen i Göteborg ingrep polisen mot en motdemonstrant som bar kniv.

Nu åtalas mannen i 25-årsåldern, misstänkt för brott mot knivlagen.

Hans egen förklaring? Att han hittade kniven och ville ge tillbaka den till ägaren.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september slutade inte som väntat.

Nazisterna marscherade från en Ica-parkering nära Mölndals kommungräns mot uppsamlingsplatsen. Utmed vägen utbröt tumult när de gjorde en rusning mot polisen för att försöka komma fram mot Bokmässan. När polisen beordrade nazisterna att stanna uppmanade NMR:s kravallutrustade vakter att tåget skulle fortsätta framåt – vilket ledde till en våldsam konfrontation. De lyckades aldrig nå den egentliga uppsamlingsplatsen.


LÄS OCKSÅ: Anmälningar mot polisen efter nazistdemonstrationen 


23 nazister blev anhållna för våldsamt upplopp men har sedan dess släppts på fri fot. Misstankarna kvarstår. En motdemonstrant sitter häktad för försök till våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.


LÄS OCKSÅ: Han attackerade polisen med slunga 


Motdemonstrant åtalas för knivbrott

Nu har en motdemonstrant, en man i 25-årsåldern, åtalats misstänkt för brott mot knivlagen i samband med demonstrationen.

Åklagaren Miranda Pedersen skriver i stämningsansökan:

"XX har haft en kniv på allmän plats trots att det inte var befogat. Det hände den 30 september 2017 på Fabriksgatan, Göteborgs stad."

Kniven låg i en ficka i tröjan.
Foto: POLISEN

Motdemonstranten förnekar brott men vidgår att han bar kniven, enligt förundersökningen. Han uppger i polisförhör att en annan person hade tappat kniven. Han tog upp den från gatan och tänkte lämna tillbaka den till dess ägare. Men innan dess hann han alltså polisen beslagta kniven från honom.

Förklaringen: Hittade kniven

Enligt polisens anmälan befann sig den misstänkte i en större folkmassa som protesterade mot NMR. Han ska ha varit "kraftigt ordningsstörande" och kontrollerades därför. Då upptäcktes kniven.

– Det är klarlagt att han har haft den på sig. Sedan är det upp till rätten att bedöma hans invändning, huruvida det var befogat att ha kniv eller inte, säger kammaråklagare Miranda Pedersen.

Åklagaren yrkar på att kniven ska förverkas.

Motdemonstranten är sedan tidigare dömd för brott vid upprepade tillfällen. Bland annat för brott mot knivlagen, vapenbrott, narkotikabrott och våldsbrott.


LÄS OCKSÅ: Nazistledarna som greps i Göteborg