Mostafa Gholami, 19, vet inte vad som ska hända honom. Foto: PRIVATMostafa Gholami, 19, vet inte vad som ska hända honom. Foto: PRIVAT
Mostafa Gholami, 19, vet inte vad som ska hända honom. Foto: PRIVAT
Läget var stundtals spänt när demonstranter protesterade mot utvisningarna. Flera person försökte forcera polisens avspärrningar vid förvaret i Kållered. Foto: HENRIK JANSSONLäget var stundtals spänt när demonstranter protesterade mot utvisningarna. Flera person försökte forcera polisens avspärrningar vid förvaret i Kållered. Foto: HENRIK JANSSON
Läget var stundtals spänt när demonstranter protesterade mot utvisningarna. Flera person försökte forcera polisens avspärrningar vid förvaret i Kållered. Foto: HENRIK JANSSON

Mostafas stora oro efter utvisningarna

Publicerad

Mostafa Gholami, 19, var en av de ensamkommande afghaner som skulle flygas från Landvetter till Kabul i tisdags.

I sista stund stoppades avvisningen tillfälligt och Mostafa har nu fått lämna förvaret i Kållered.

– Det känns skönt att jag inte skickades tillbaka. Men samtidigt vet jag inte vad som kommer hända mig, säger han.

Vad som har skett med de som nu är i Afghanistan är oklart.

Det var i tisdags som flera personer, däribland ensamkommande, avvisades från Sverige till Afghanistan. De kördes med buss från förvaret i Kållered till Landvetter där flyget gick till Kabul.

Tio personer nådde Kabuls flygplats, varav en person inte fick komma in i landet. Sju av personerna hade fått avslag på sina uppehållstillstånd, tre var utvisningsdömda, enligt Migrationsverket. 

 

LÄS OCKSÅ: Stort polispådrag när ensamkommande utvisades 

 

Mostafa Gholami när han tog studentexamen.Foto: PRIVAT

Mostafa Gholami, 19, var en av de som skulle sitta på planet. Men så blev det inte. I sista stund fick han beskedet att han får stanna i Sverige. I alla fall för tillfället.

Mostafa Gholami: "Jag vet ingenting"

När GT når Mostafa har han fått lämna förvaret och befinner sig i Stockholm.

– Efter att jag fick beskedet så släppte de mig klockan fem på morgonen, säger han och fortsätter:

– Det känns skönt att jag inte skickades tillbaka.

Han tillägger samtidigt att han känner en stress över att inte veta vad som kommer hända.

– Vi får se vad som händer. Jag vet ingenting just nu.

I Stockholm har han bland annat hälsat på en lärare på hans tidigare skola. Han säger att han har det ganska bra, trots allt.

Migrationsverkets sambandsman Kjell-Terje Torvik utanför den svenska ambassaden i KabulFoto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Kjell-Terje Torvik är Migrationsverket sambandsman i Kabul. Myndighetens ansvar försvinner när de avvisade personerna träder in i sitt hemland.

– Vi vet inte vad som händer med de som återvänder. Men det finns organisationer som följer upp det, säger han.

Advokaten Viktor Banke engagerad

De exakta orsakerna till att flera personer, däribland Mostafa, fick stanna i Sverige är oklara. De har erhållits inhibition, som polisen uttrycker det. 

Advokaten Viktor Banke.

Advokaten Viktor Banke, som är ombud till flera personer som fick stanna, förklarar:

– Inhibition betyder att verkställigheten kring utvisningsbeslutet pausas tills vidare. Men jag vet inte exakt på vilka grunder som det blev inhibition.

Men framtiden för de som fått stanna i Sverige är fortfarande höljd i dunkel.

– Det är på inget sätt ett permanent beslut. Nu börjar nya utmaningar, konstaterar Banke.

"Jag får inga svar"

Förutom att oroa sig över sin egen situation är Mostafa Gholami oroad över sina kamrater som nu är i Afghanistan.

– Jag har ringt och skickat sms, men jag har inte fått några svar, säger han.

Planet som lyfte från Landvetter och åke till Kabul.Foto: Tomas Ohlsson

Det är oklart när nästa plan kommer lyfta mot Kabul. GT har utan framgång sökt Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER