Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mostafa Gholami, 19, skulle utvisas – får stanna

Mostafa Gholami, 19, är en av de som utvisats och ska med på planet.
Foto: Privat
Mostafa Gholami när han tog studentexamen.
Foto: Privat

Enligt uppgifter till Expressen kommer ett chartrat plan att lyfta från Göteborg till Afghanistan på tisdagskvällen. På planet kommer ett 15-tal tvångsutvisade personer att befinna sig. Däribland Mostafa Gholami, 19.

– Jag fick veta att jag skulle skickas med det här planet i torsdags kväll, säger han från förvaret i Göteborg. 

Men på tisdagskvällen fick Mostafa beskedet att får stanna i Sverige.

– Han trodde först inte på vad jag sa, förklarar Anki Pettersen, hans före detta lärare.

I år har ungefär 8 100 afghanska medborgare fått beslut om utvisning från Sverige. Enligt Guna Graufelds, pressinformatör på Migrationsverket, har ungefär 800 av dessa självmant lämnat Sverige – samtidigt samtidigt som ungefär 1 000 personers återvändandeärenden överlämnats till polis. 

– Utöver det har inga uppgifter om hur många personer som befinner sig i Sverige, eftersom många personer avviker och alltså bryter all kontakt med myndigheten. Ofta är det dessa ärenden vi lämnar till polisen. Samtidigt kan det finnas personer som lämnat Sverige självmant utan vår vetskap, säger Guna Graufelds. 

På tisdagskvällen ska ett plan med ungefär 15 personer som nu tvångsutvisas lyfta från Göteborg. Enligt uppgifterna ska planet vara chartrat, alltså inget vanligt passagerarplan, och lyfta klockan 21 på tisdagen. Destinationen är Kabul, dit de beräknas anlända på onsdagsmorgonen. 

Läs mer: Stort polispådrag när ensamkommande skulle utvisas.

Ska hämtas av polis

Mostafa Gholami, 19, är en av de som utvisats och ska med på planet. När Expressen når honom befinner han sig på förvaringen i Göteborg, där han inom en timme förväntas hämtas av polis. 

– Jag har varit här i tre dagar. Nu väntar jag på att de ska hämta oss härifrån och köra oss till flygplatsen. Vad jag förstått landat vi i Kabul i morgon bitti. Nu är vi ungefär 15 personer här, säger han till vid 15-tiden på tisdagen. 

Han kom till Sverige i mars 2013 och fick sitt senaste avslag förra sommaren. Då hamnade han i ett förvar i Flen, för att sedan flyttas till Märsta. I torsdags kväll fick han veta att han skulle flyttas till Göteborg – för att utvisas till Afghanistan. 

44 procent har fått uppehållstillstånd

När det kommer till säkerhetssituationen i Afghanistan bedömer Migrationsverket att den är allvarlig, men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna, säger Guna Graufelds. 

– Migrationsverket har länge bedömt att situationen i Afghanistan är allvarlig och många därifrån får därför skydd i Sverige. Hittills i år har 44 procent av samtliga afghaner fått uppehållstillstånd som skyddsbehövande. Det är när individuella skyddsskäl saknas som utvisning blir aktuellt. 

För vidare information om kvällens utvisning hänvisar Migrationsverket till polisen, som i sin tur ej vill ge några kommentarer. 

– Vi kommenterar inte eventuella utvisningsärenden, säger Tove Ek på polisen. 

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill ej kommentera utvisningarna och hänvisar i stället till Migrationsverket och polisen. 

”Trodde inte på beskedet”

På tisdagskvällen kom dock beskedet att Mostafa Gholami får stanna i Sverige – i förvaret i Kållered utanför Göteborg. 

Samtidigt, klockan 21.00, lämnade planet Landvetter för Afghanistan – med flera av hans vänner.

Hans före detta lärare, Anki Pettersen, var strax efter beskedet i kontakt med Mostafa:

– Han trodde först inte på mig, utan jag var tvungen att säga det flera gånger; att han inte behövde lämna Sverige. Sedan kände han sig lättad, men förklarade att han samtidigt är orolig. Han vill inte vara kvar i förvaret, utan flytta därifrån.