Borås moské bjöd in extremradikala föreläsare. Foto: Google
Borås moské bjöd in extremradikala föreläsare. Foto: Google

Moskéns föreläsare vill att judar mördas

Publicerad

Personer med extremradikal bakgrund har bjudits in som föreläsare till moskén i Borås. En är dömd för att uppmana till mord på judar, uppger Borås Tidning. 

– Alla dessa förespråkar radikal islam som exempelvis jihadism och martyrskap, säger Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås till BT.

Borås Tidning skriver att Centrum för säkerhet och beredskap har granskat fem föreläsare som bjudits in till stadens moské. Detta sedan det kommit tips om att en av föreläsarna som för några månader sedan besökte moskén hade extremradikal bakgrund. Personen har tidigare dömts i Tyskland för att ha uppmanat till mord på judar, rapporterar BT.

Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås, förklarar för BT att samtliga fem personer som granskats förespråkar radikal islam som jihadism, martyrskap och inskränkta rättigheter för kvinnor och homosexuella.

"Oerhört allvarligt"

– Det går så klart emot både Borås stads och andra demokratiska värderingar och vi ser oerhört allvarligt på att de här personerna har varit och predikat, säger Peder Englund till Borås Tidning.

Han konstaterar att det inte är svårt att ta reda på de fem personernas åsikter, exempelvis i sociala medier, och menar att det inte kan handla om att moskén har gjort ett misstag när de bjöd in dem.

När Centrum för säkerhet och beredskap informerade styrelsen för Islamiska kulturföreningen i Borås om sin granskning tog den tydligt avstånd från de inbjudna personernas åsikter. Peder Englund säger till BT att styrelsen även uttryckte tacksamhet över att ha blivit informerade.

"Får inte sätta sin fot i vår församling"

När tidningen frågar föreningens ordförande Ahmed Mohamed om varför personerna fick tala i moskén svarar han:

– Jag vet inte vem som har gjort bakgrundskontrollerna i de här fallen och när de har gjorts, men ibland kanske vi missar att göra en riktig granskning. Men när vi vet att en person inte är lämplig kommer den personen inte få sätta sin fot i vår församling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER