Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moskéns föreläsare vill att judar mördas

Borås moské bjöd in extremradikala föreläsare.
Foto: Google

Personer med extremradikal bakgrund har bjudits in som föreläsare till moskén i Borås. En är dömd för att uppmana till mord på judar, uppger Borås Tidning. 

– Alla dessa förespråkar radikal islam som exempelvis jihadism och martyrskap, säger Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås till BT.

Borås Tidning skriver att Centrum för säkerhet och beredskap har granskat fem föreläsare som bjudits in till stadens moské. Detta sedan det kommit tips om att en av föreläsarna som för några månader sedan besökte moskén hade extremradikal bakgrund. Personen har tidigare dömts i Tyskland för att ha uppmanat till mord på judar, rapporterar BT.

Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås, förklarar för BT att samtliga fem personer som granskats förespråkar radikal islam som jihadism, martyrskap och inskränkta rättigheter för kvinnor och homosexuella.

"Oerhört allvarligt"

– Det går så klart emot både Borås stads och andra demokratiska värderingar och vi ser oerhört allvarligt på att de här personerna har varit och predikat, säger Peder Englund till Borås Tidning.

Han konstaterar att det inte är svårt att ta reda på de fem personernas åsikter, exempelvis i sociala medier, och menar att det inte kan handla om att moskén har gjort ett misstag när de bjöd in dem.

När Centrum för säkerhet och beredskap informerade styrelsen för Islamiska kulturföreningen i Borås om sin granskning tog den tydligt avstånd från de inbjudna personernas åsikter. Peder Englund säger till BT att styrelsen även uttryckte tacksamhet över att ha blivit informerade.

"Får inte sätta sin fot i vår församling"

När tidningen frågar föreningens ordförande Ahmed Mohamed om varför personerna fick tala i moskén svarar han:

– Jag vet inte vem som har gjort bakgrundskontrollerna i de här fallen och när de har gjorts, men ibland kanske vi missar att göra en riktig granskning. Men när vi vet att en person inte är lämplig kommer den personen inte få sätta sin fot i vår församling.