KAN ANMÄLAS. I kväll sänder "Uppdrag Granskning" ett reportage där Göteborgs moské kritiseras för sin kvinnosyn. Men programmet är medvetet klippt för att utmåla muslimer som kvinnohatare, enligt moskéns ordförande Ahmed Al-Mofty, som hotar med polisanmälan. Janne Josefsson är programledare för "Uppdrag Granskning". Foto: SVT
KAN ANMÄLAS. I kväll sänder "Uppdrag Granskning" ett reportage där Göteborgs moské kritiseras för sin kvinnosyn. Men programmet är medvetet klippt för att utmåla muslimer som kvinnohatare, enligt moskéns ordförande Ahmed Al-Mofty, som hotar med polisanmälan. Janne Josefsson är programledare för "Uppdrag Granskning".  Foto: SVT

Moskén hotar att polisanmäla SVT

Publicerad

På onsdagen sände SVT:s "Uppdrag Granskning" en uppföljning på moskéreportaget från förra året.

Göteborgs moské är kritiska mot hur SVT valt att klippa programmet - och kallar det hets mot folkgrupp.

- Vi funderar på att göra en polisanmälan, säger Ahmed Al-Mofty, ordförande i Sveriges muslimska stiftelse och Göteborgs Moské.

Uppdrag granskning sände i maj i fjol ett uppmärksammat reportage om vad som pågår bakom dörrarna i Sveriges moskéer. Inför en dold kamera visades bland annat hur en imam per automatik tog mannens parti när en muslimsk kvinna sökte råd för problem i sitt äktenskap.

Det programmet fick inte så stora effekter, enligt programledaren Janne Josefsson

- Synen på kvinnan verkar ju finnas kvar på det sättet att man skiljer på den svenska lagen och vad islam säger, säger han.

På onsdagen sänds uppföljningen, där Ahmed Al-Mofty, ordförande för Göteborgs moské, svarar på frågor om kvinnosynen inom islam.

Han är kritisk mot hur han framställs i programmet och hotar med polisanmälan.

- De försöker utmåla oss som kvinnohatare och kvinnoförtryckare. Avsikten är att försöka skrämma svenskarna för islam och för muslimer. Vissa politiska krafter vill ha det på det här sättet, säger han.

"Citerade en profet"

I reportaget visas ett utdrag ur en föreläsning som Al-Mofty lagt ut på nätet, där han säger att "om kvinnan lämnar sin mans säng så kommer änglar hela natten förbanna henne ändå vägen till morgonen".

Klippet är numera borttaget.

- Jag citerade en profet, men förstod att det lätt kunde misstolkas. Därför har vi tagit bort klippet och lagt upp nya som förklarar saker och ting bättre, säger Ahmed Al-Mofty.

Flera citat bortklippta

Expressen har tagit del av den oklippta versionen av "Uppdrag Granskning"-intervjun med Ahmed Al-Mofty.

Där säger han bland annat:

- Att tvinga till sex är totalförbjudet i islam.

I kvällens tv-program är denna och flera liknande sekvenser bortklippta.

Nils Hansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning:

- Vi spelade ju upp delar av hans föreläsning, och sen fick han kommentera den. Därmed får han ge sin syn på det han själv har sagt.

Känner ni att ni har varit rättvisa mot honom i er redigering?

- Ja, vi har behandlat honom väldigt korrekt. Och vi har också låtit honom ta del av en utskrift av hela intervjun för att han ska kunna se vilket urval vi har gjort. Det visar ju vilken öppenhet vi jobbar med.

Hur kommenterar du hans hot om att polisanmäla er för hets mot folkgrupp?

- Ja, det får han gärna göra. Jag tror inte han kommer ha någon större framgång med det. Ska han anmäla oss är granskningsnämnden rätt instans.

Erik Terneborn
Erik Terneborn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER