Morfars löfte till Skråmos barn: ”Ska aldrig bli samma misstag”

Patricio Galvez vistas med sin dotters sju barn dygnet runt.
Foto: Expressen
Patricio Galvez kämpar med att ta hand om de sju barnen.
Foto: Expressen
Patricio Galvez tar hand om barnen i väntan på att de kan åka till Sverige.
Foto: Expressen

ERBIL. Patricio Galvez är trött och sliten. Han vistas med sin dotters sju barn dygnet runt i Erbil i Irak i väntan på att åka hem till Sverige.
Ett av barnen gråter och vill till sin mamma, någon vill sitta i Patricios famn och de övriga vill sova eller äta. 

– ”Tayara, Tayara”, säger en av pojkarna på arabiska och pekar mot ett flygplan högt upp i skyn. Han gestikulerar och imiterar hur en bomb låter:

– Bom, bom. 

En av pojkarna gråter av trötthet, han vill sova. Syskonen är också trötta. Det har gått några dagar sedan Michael Skråmos och Amanda Gonzales sju barn fick lämna det övervakade lägret för IS-familjer i al-Howl i nordöstra Syrien.
Det är barnens morfar Patricio Galvez som befriade dem. 

– Vi väntar på att åka hem så fort alla papper från konsulatet blir färdiga. Barnen har varit på sjukhuset och tagit flera prover. De mår bättre nu. Vi väntar på resultatet. Vi måste se till att de kommer in i en rutin som gör att de kan sova om nätterna, säger Patricio Galvez och ser riktigt trött och sliten ut.

På ett hotell i Erbil i norra Irak bor han med sina sju barnbarn. Det är ett svårt uppdrag för en ensam person att ta hand om sju små barn. Under det första dygnet ville alla barn gå på toaletten flera gånger i timmen. De var undernärda och åt mycket vilket gjorde att de drabbades av diarré. 

Patricio Galvez som är lugn, sköter uppdraget utmärkt. Han bär ett barn i famnen, pratar med pojken som gråter, skojar tillbaka med den lilla flickan som vill busa.

Så håller det på.

På ett hotell i Erbil i norra Irak bor Galvez med sina sju barnbarn.
Foto: Expressen

– Jag utmanar vilken ensam man eller ensam kvinna att kunna ta hand om sju små barn samtidigt. Den kvinnan som lyckas med det vill jag gifta mig med, skojar Patricio.

Barnen levde under IS i Syrien

Barnen har inte vistats i några vanliga omständigheter, de har varit med om mycket och sannolikt mycket svåra saker.

Våren 2014 flyttade deras pappa Michael Skråmo och deras mamma Amanda Gonzales till Syrien och terrorgruppen IS och under tiden fick de ytterligare tre barn. 

Hela familjen hamnade till slut i IS sista fäste i det syriska samhället Baghuz. 

Föräldrarna ska ha dött under det senaste halvåret, först mamman och för några månader sedan deras pappa.

Patricio Galvez pratar inte med barnen om hur det var att leva under tiden med IS. 

– De har lidit ganska mycket. Det kommer att ta en period - kan vara en kort period - innan vi får in dem i en normal rytm. Anpassad till den rytm som vi brukar ha med middagstider etc, säger Patricio. 

När terrorgruppen IS kollapsade och förlorade slaget om sista fästet i Baghuz överlämnades barnen till Syriens Demokratiska Styrkor. 

De placerades i lägret al-Howl. I över en månad kämpade Patricio Galvez för att lokalisera barnen. Nu har han lyckats med att befria dem från lägret och tagit ytterligare steg mot att få barnen hem till Sverige och Göteborg.

Barnen har undersökts av läkare.
Foto: Expressen

– Ja, jag visste att jag skulle lyckas med att hitta dem. Jag trodde att det skulle gå snabbare än så. Men, jag är tacksam för vad svenska myndigheter och kurdiska administrationen gjort för mig, säger Patricio.

Barnen hämtades i minibus i lägret al-Howl i Syrien och de togs i bussen till gränsövergången vid floden Tigris i Feysh Kabour, där Syrien, Turkiet och Irak möts.
Sedan togs de vidare till svenska konsulatet i Erbil, regionhuvudstad i den kurdiska delen av Irak.
När barnen sedan fick lämna konsulatet fick Patricio Galves bland annat hjälp av den svensk-kurdiska hjälporganisationen Bring Hope.

Barnens öde väckte stor debatt

När det blev känt att terroristen Michael Skråmos sju barn hittades levande och anhöriga ville få hem dem till Sverige väckte frågan en stor debatt, bland annat på sociala medier. Frågan delade Sverige. 

Patricio Galvez känner till debatten och vet att många har olika åsikter om det. Men, han tror att de som sätter sig emot att barnen ska komma hem till Sverige är en liten grupp som inte representerar majoriteten i landet. 

– Jag är väldigt tacksam för alla människor som har hjälpt mig. De hjälper inte mig utan de hjälper barnen. Det är barnens och inte min kamp. Alla barn har rätt att komma hem till sina anhöriga. Det är en liten grupp i Sverige som tycker att barnen inte borde få komma hem. Lyckligtvis är det en liten grupp. Det svenska folket är ett gott folk. 

Volontären Beatrice Eriksson är en av dem som väljer att hjälpa Patricio Galvez på plats i Erbil. I vanliga fall bor hon i Libanon.

Patricio Galvez leker med ett av barnbarnen.
Foto: Expressen

– Jag kommer att vara här i några dagar och hjälper till med barnen. Det känns viktigt att göra det. Det är sju oskyldiga barn som inte har valt den här starten i livet. Nu är de här i Erbil och jag hoppas att de ska få komma hem till Sverige så fort som möjligt. 

När det blev känt att barnen blev hos Patricio Galvez startades en kampanj på Facebook för att samla in pengar för att hjälpa till. Organisationen som har sitt säte i USA tvingades att lägga ner kampanjen.

– Vi fick veta att de hade fått ihop 80 000 kronor. Det hade kunnat hjälpa oss en del. Det kostar oss mycket att bo på hotell här i väntan på att att få komma hem. Men, kampanjen lades ner med anledning av att vi är i Irak och pengarna skickades tillbaka till folk, säger Patricio. 

Lovar trygg miljö: ”Kommer aldrig att bli samma misstag”

Patricio Galvez vet att uppdraget inte stannar vid att barnen kommer hem till Sverige. Nu väntar en lång procedur om var de ska bo, vilka ska ta hand om barnen och i vilken miljö de ska växa upp i. En sak är Patricio säker på.

– De har barnen ska växa upp med goda värderingar. Det kommer aldrig att bli samma misstag som deras pappa och mamma. De ska växa upp i en trygg miljö, säger Patricio och ansluter sig till resten av barnen som sitter och äter tidig middag i Erbil.