Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordutredaren slår tillbaka mot Leif GW

Kvinnan överfalls och mördades i friluftsområdet.Foto: HENRIK JANSSON
Tre månader efter mordet hittade polisen den misstänkte gärningsmannen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har flera gånger kritiserat utredningen efter mordet på en kvinna i motionsspåret i Ulricehamn – och han menar att mördaren hade kunnat gripas levande.

Nu slår biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson tillbaka.

– Det är lätt att sitta på läktaren, säger han.

I tre månader letade polisen efter gärningsmannen efter att en kvinna i 60-årsåldern mördats i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober i fjol.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har återkommande gånger kommit med kritik mot spaningsledningen. När polisen mass-topsade män i mördarjakten gick han ut i SVT:s "Veckans brott" och sa att han inte trodde att det skulle bli någon träff – och under tisdagen gjorde han ett nytt utspel i samma program.

Leif GW Persson har kritiserat mordutredningen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Sedan den misstänkte mördaren inte svarat på kallelsen åkte polisen hem till denne för att utföra topsningen. Mannen tog sedan livet av sig mellan det att han topsats och att polisen fått provsvaren. Men enligt Leif GW Persson hade mannen fortfarande kunnat leva.

 

LÄS MER: GW:s skarpa kritik mot polisen efter mordet

 

– Man kan få fram hans DNA på andra vägar. Genom att gå på dem som har de i sammanhanget intressanta släktrelationerna med honom. De skulle ha varit mer försiktiga, sa han i "Veckans brott".

Spaningsledaren slår tillbaka

Nu bemöter Boråspolisens biträdande spaningsledare Göran Arvidsson kritiken.

– Vi hade mellan 40 och 50 liknande personer i utredningen (som inte dök upp på kallelsen, reds. anm.) och jag hade inte kunnat se hur vi skulle topsa anhöriga till alla dem. Och även om vi topsar anhöriga är det en jättestor risk att de tar kontakt med gärningsmannen och vi får samma utgång. Så där förstår jag mig inte riktigt på hur han tänkte, säger Göran Arvidsson.

Biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson.Foto: SVT/Veckans brott

Vilka som topsades bestämdes efter att gärningsmannaprofilgruppen tagit fram en profil på en förmodad gärningsman.

"Lätt att sitta på läktaren"

GW anser att det stora antalet topsningar tyder på att polisen topsat samtliga män inom en viss ålderskategori.

– Han framhävde mer eller mindre att vi topsade alla och det är enligt min syn att se på det helt felaktigt. Vi får direktiv av åklagaren om vilka grupper som vi får topsa och de är baserade på vad gärningsmannaprofilgruppen gjort. Vi har varit väldigt noga att selektera vilka vi topsar, så ska jag vara riktigt ärlig förstår jag mig inte på den kritiken, säger Göran Arvidsson.

Polisen letade länge efter den misstänkte mördaren.Foto: HENRIK JANSSON

Ni har fått mycket kritik av GW under utredningen.

– Ja, plus att han säger att vi bara jobbar med topsning vilket inte heller är sant. Men det är jag och Helena Ericsson som är spaningsledare som vet vilka fakta vi har och vilket material vi jobbat in. Det är GW:s uppgift att väcka debatt och det har han gjort. Men jag kan tycka att det är väldigt lätt att sitta på läktaren.

GW är dock positiv till att mördaren hittades.

– På en punkt är det alldeles utmärkt: att man fick tag i han som har gjort det och att folk i Ulricehamn kan sluta oroa sig. Den här gången fick vi det till ett högt pris, sa Leif GW Persson i "Veckans brott".