Kevin hittades död vid en sjö i Arvika. Foto: STEFAN HYTTFORSKevin hittades död vid en sjö i Arvika. Foto: STEFAN HYTTFORS
Kevin hittades död vid en sjö i Arvika. Foto: STEFAN HYTTFORS
En polis lägger blommor på platsen där Kevin hittades död. Foto: STEFAN HYTTFORSEn polis lägger blommor på platsen där Kevin hittades död. Foto: STEFAN HYTTFORS
En polis lägger blommor på platsen där Kevin hittades död. Foto: STEFAN HYTTFORS

Mordutpekade bröderna uttalar sig för första gången

Publicerad

Under onsdagskvällen sändes den första delen av SVT:s "Dokument inifrån" och reportern Dan Josefssons granskning om mordet på Kevin, 4, i Arvika.

Två unga bröder pekades av polisen ut som Kevins mördare.

I dokumentären uttalar de sig för första gången någonsin om fallet.

– Jag har alltid haft känslan att det inte är jag. Sedan fem års ålder, säger en av bröderna.

Under onsdagskvällen sändes den första av tre delar om mordet på fyraåriga Kevin i Arvika 1998. Det är SVT:s "Dokument inifrån" med reportern Dan Josefsson i spetsen som gjort dokumentärserien där helt nya uppgifter träder fram.

Fyraårige Kevin hittades död av sin morfar på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden, i värmländska Arvika den 16 augusti 1998.

Två bröder, vid tidpunkten för mordet fem och sju år gamla, pekades ut som gärningsmän och sades senare, enligt polisen, erkänna mordet.

 

LÄS MER: Utpekad pojke: Känt att jag inte gjort det 

 

Pappan och mamman till bröderna menar i dokumentären att det finns många oklarheter kring mordet på Kevin. Det handlar om hur utredningen drevs respektive hur förhören med deras pojkar gick till.

Polisutpekanden ifrågasätts i serien

När förhören med pojkarna hölls ska någon advokat aldrig ha varit inkallad och ha suttit med i rummet. Föräldrarna fick heller inte medverka vid något av förhören. Sammanlagt ska minst 31 förhör ha hållits.

I dokumentären ska både föräldrarna och deras söner, de utpekade mördarna, ifrågasätta utpekandet.

 

LÄS MER: Mordet på Kevin, 4, skakade om Sverige 

 

– De (pojkarna) säger inte rakt ut: "Det är vi som har gjort det." Det kan jag inte tänka mig. Det förhöret har jag inte hört, sett eller läst någonstans, säger pappan i dokumentären.

Förhöret med pojkarnas erkännande fick föräldrarna aldrig ta del av.

– Dagen när det så kallade förhöret med erkännandet kom, vi fick inte vara med då. Man kände sig fullständigt hjälplös, säger mamman.

Mordutpekade uttalar sig

I dokumentären uttalar sig en av bröderna för första gången någonsin i media:

– Om man har blivit dömd så är man dömd. Men senare, när jag har läst om själva fallet, så uppstår mer och mer frågetecken. Desto starkare har jag haft känslan av att något är fel.

Reportern Dan Josefsson har gjort dokumentären om Kevinfallet.Foto: SVT

Den andre brodern uttalar sig också i dokumentären.

– Jag har alltid haft känslan att det inte är jag. Sedan fem års ålder, säger han och fortsätter senare:

– Det är något väldigt konstigt med det. Jag kommer ihåg många grejer sedan jag var fem år. Så jag måste ju komma ihåg något från det där. För det är inget som händer varje dag. När jag har läst storyn så känner jag att ”det där har jag verkligen inte gjort.

Rättsläkaren som upptäckte att Kevin mördats, först utreddes fallet som en drunkning, uttalar sig i dokumentären. Enligt undersökningarna av Kevins kropp var dödsorsaken strypning.

– Den omedelbara dödsorsaken var kvävning orsakad av strypning mot halsen, säger rättsläkaren.

Inga fingeravtryck på pinne

En pinne som hittades på platsen ansågs vara det potentiella mordvapnet – pinnen skulle ha tryckts mot Kevins hals och var ett av de viktigaste tekniska bevisen.

Fingeravtryck på pinnen säkrades, men dessa matchade inte brödernas fingeravtryck enligt dokumentären.

– Ett antal personer var intressanta i utredningen. Man plockade in personerna och tog fingeravtryck. De jämfördes med vad vi hittade på pinnen, men det stämde inte överens, säger en kriminaltekniker i dokumentären.

Den polis som höll i utredningen står vid den plats där Kevin hittades mördad.Foto: SVT

En av poliserna, som höll i förhören med pojkarna, säger att han inte vill kalla pojkarnas erkännande för något erkännande.

– Det är inget erkännande i den bemärkelse som man får från en vuxen gärningsman. Här är det en liten kille som berättar om detaljer hur det var när de var nära sjön.

En annan polis beskriver erkännandet som "fragmentariskt".

Thomas Olsson brödernas advokat

Thomas Olsson är bröderna advokat. Han väljer att för tillfället att inte kommentera några av uppgifterna som framkommer i dokumentären

– Vi har diskuterat det här och bestämt att pojkarna kommer i sinom tid att göra ett uttalande beträffande det som kommit fram. Men tills dess ska vi inte kommentera de här uppgifterna. Det kommer ett tillfälle när de själva kommer kommenterar det, säger Thomas Olsson till GT.

Hur mår bröderna i dag?

– Jag har inga kommentarer. De får själva svara på alla sådana frågor, säger Thomas Olsson vidare.

GT har talat med de mordutpekade brödernas far. Han vill inte ge några kommentarer utan hänvisar till advokat Thomas Olsson.

 

LÄS MER: Mammans tvivel om mordet på fyrårige Kevin

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER