Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordmisstänkte svensken observeras – dygnet runt

Makaveli Lindén misstänkt för nytt mord.
Foto: DOMINIQUE TROSSAT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: INTERPOL

Den misstänkte mördaren Makaveli Lindén, 20, sitter fängslad i Norge i väntan på sin rättegång.

Sedan juli har han vägrat att samarbeta med den norska polisen.

Nu ska han genomgå en psykisk utvärdering för att fastställa om han är frisk nog att dömas till fängelse eller inte, skriver Dagbladet.

Svensken Makaveli Lindén, 20, misstänks ha mördat Heikki Björklund Paltto, 24, i Oslo den 15 oktober och knivrånat en annan person i anslutning till det. Under sin flykt i Europa misstänks han även för mordet på belgiska Johanna Jostameling, 57, i Belgien.

Lindén greps av den franska polisen i Dijon och lämnades över till den norska polisen i april. Sedan dess har den mordmisstänkte svensken varit fängslad i väntan på sin rättegång. Och han har inte varit någon mönsterfånge.

Heikki Björklund Paltto hittades död i sitt hem i Oslo i mitten av oktober i år. Foto: Privat
Johanna Jostameling. Foto: Privat

– Vi är glada att bli kvitt honom. Nu kan vi slappna av. Han har ödelagt sin cell, ringt på ringklockan flera gånger bara för att irritera vakterna. Vi var tvungna att använda våra största vakter för att hålla honom i schack varje gång han skulle någonstans, sa den franska åklagaren Pascal Labonne-Collin till Dagbladet vid utlämningen.

Tvingas till observation

Lindén har erkänt mordet på Heikki Björklund Paltto och rättegången mot svensken skulle ha startat i somras, men har försenats.

I juli slutade han också att samarbeta med polisen – och nu har de beslutat att skicka Lindén med tvång till Trondheim. Där kommer han att observeras dygnet runt i fyra till sex veckor, för att experter ska kunna avgöra om han är frisk nog att dömas till fängelse eller inte.

– Tvingad observation kommer som en direkt följd av hans vägran att samarbeta. När vi inte får prata med honom så är det en del element vi måste spendera tid på för att komma till rätt slutsats, säger norske åklagaren Christian Hatlo till Dagbladet.

Positivt inställd

Svenskens försvarare är positivt inställd till den lösningen.

– Jag tycker att det är bra, eftersom det ger en mycket bättre bild av honom som person. Han inser att det är viktigt att få en grundlig behandling, så han accepterar fullt ut att bli överförd till Trondheim, säger Öystein Storrvik till Dagbladet.

Lindéns försvarare, Öystein Storrvik, har tidigare sagt att tiden i Frankrike var mycket tuff för den mordmisstänkte svensken. Där föregång såväl hot som våld och självskadebeteende.

– Det har varit en tuff period. Han slogs mycket med vakterna. Systemet nere i Frankrike är mycket hårdare än i Norge, och när man agerar så blir motreaktionerna mycket starkare. Det leder till en ond cirkel, har han tidigare sagt till Dagbladet.