Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkte svensken ödelade sin cell i Frankrike

Lindén greps av fransk polis i Dijon.Foto: DOMINIQUE TROSSAT / AP TT NYHETSBYRÅN
Makaveli Lindén var internationellt efterlyst via Interpol efter mordet i Oslo och jagades över hela världen.Foto: INTERPOL

Svensken Makaveli Lindén, 20, är misstänkt för mordet på Heikki Björklund Paltto, 24, i Norge och utreds gällande mordet på Johanna Jostameling, 57, i Belgien.

Han greps i Frankrike efter en tid på flykt – nu har han utlämnats till Norge och häktats där.

– Han har erkänt mordet och kommer oavsett att tjäna av ett långt fängelsestraff eller dömas till tvångsvård, säger norska åklagaren Christian Hatlo till norska Dagbladet.

Svensken Makaveli Lindén, 20, misstänks ha mördat Heikki Björklund Paltto, 24, i Oslo den 15 oktober och knivrånat en annan person i anslutning till det.

Norska polisen gick ut med namn och bild på Lindén kort efter dådet, men då hade 20-åringen redan hunnit fly ut i Europa via Sverige. Han blev internationellt efterlyst den 20 oktober och greps några dagar senare av tungt utrustad polis i Dijon i Frankrike.

Intressant i annat mord

I början av november framkom det att svensken figurerar i en utredning för ännu ett mord. Offret är belgiska Johanna Jostameling, 58 och knivmordet inträffade i Belgien den 21 oktober under Lindéns tid på flykt. Hon hittades först tre dagar senare.

– Han är en möjlig misstänkt. Men han är inte gripen i vårt fall än, sa Nele Poelsmann vid den belgiska polisen till GT då.

Heikki Björklund Paltto hittades död av en rumskamrat.Foto: Privat
Makaveli Lindén figurerar i utredningen om knivmordet på belgiska Johanna Jostameling.

Sedan gripandet i Dijon i oktober så har Lindén varit i den franska polisens förvar – tills nu. Det tog längre tid än normalt för Makaveli Lindén att överlämnas, anledningen till det är att han fått vård på sjukhus och fängelsesjukhus i Dijon respektive Lyon.

Martine Laeng vid polisdistriktet i Olso meddelar att den misstänkte mördaren nu har förts till Norge och under onsdagseftermiddagen häktades den mordmisstänkte svensken. Han kommer inledningsvis att sitta fängslad i fyra veckor.

Lindén ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och huvudförhandlingarna gentemot honom kommer att inledas i sommar.

Åklagaren: En farlig man

Den franska åklagaren Pascal Labonne-Collin säger till norska Dagbladet att svensken är en ”farlig man” och att man från den franska sidan är lättade över att bli av med honom.

– Vi är glada att bli kvitt honom. Nu kan vi slappna av. Han har ödelagt sin cell, ringt på ringklockan flera gånger bara för att irritera vakterna. Vi var tvungna att använda våra största vakter för att hålla honom i schack varje gång han skulle någonstans, berättar åklagaren för tidningen.

Makavelis Lindén advokat Öystein Storrvik säger till Dagbladet att hans klient godtar häktningen:

– Han accepterar det. Det har varit problematiskt att sitta fängslad i Frankrike, men i Norge verkar upplägget vara mer betryggande och vi hoppas att det blir bättre här.