Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker släppt ur häkte – mordmisstankar försvagade

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA

Den SD-politiker som suttit häktad misstänkt för mord på en kvinna i Sjuhärad försattes i dag på fri fot, rapportera P4 Sjuhärad. 

Skälet är att den rättsmedicinska undersökningen tillsammans med polisutredningen gjort att misstankarna försvagats. 

I september häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för ett mord som skedde den 3 september i Sjuhärad. 

Men efter överläggningar meddelar Borås tingsrätt att mannen är skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för mord.

Mannen har haft tunga politiska uppdrag i den aktuella kommunen. 

Men nu har SD-politikern försatts på fri fot efter att den rättsmedicinska undersökningen tillsammans med polisutredningen gjort att misstankarna försvagats, enligt uppgifter till P4 Sjuhärad. 

Den tidigare ostraffade politikern nekar själv till brott. 

”Chockade”

I en tidigare intervju har Sverigedemokraternas distriktsordförande Andreas Exner berättat att den brottmisstänkte stängts av under utredningen.

– Det är den interna arbetsordningen som vi har och som vi tillämpar här. Samtliga förtroendeuppdrag och medlemsskapet blir fryst så får vi följa ärendet noga. Det är oerhört allvarliga anklagelser och man kan inte säga något annat än att vi reagerar med bestörtning. 

Exner berättade även då att han blev ”oerhört förvånad”: 

– Det är inget man tänker kring en kollega. Jag skulle vilja påstå att vi alla är i chocktillstånd och det förklarar en hel del. Det är inte riktigt den sidan som man har fått se.