Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mordmisstänkte Loran, 23, gripen

Här grips 23-åriga Loran Guy Mogi i Tyskland. Han misstänks för mord på sin ex-flickvänn i Vårgårda och polisens FAST-grupp, som tagit bilden, har lämnat sitt godkännande för publicering.
Foto: FAST-gruppen
Loran Guy Mogi, 23, har varit internationellt efterlyst för mordet på en ung kvinna i Vårgårda.
Han har nu gripits i Tyskland.
Foto: Anders Abrahamsson

Här grips Loran Guy Mogi, 23, som misstänks för mordet på sin ex-flickvän i Vårgårda.

Efter ett unikt internationellt samarbete kunde han hittas i Hannover.

– Samarbetet mellan svensk och tysk polis och åklagare har varit extremt bra, säger kammaråklagare Robert Beckard.

Den unga kvinnans kropp hittades i mannens lägenhet i Vårgårda för precis två veckor sedan och som GT tidigare kunnat avslöja var ett av polisens spår en dejtingsajt som visade att han befann sig först i Bryssel, sedan i Tyskland.

Klockan 10.10 på torsdagsförmiddagen greps han i Hannover.

Polisen har under flera dagar haft indikationer på att Loran Guy Mogi befunnit sig i den tyska staden. Under natten har man haft span på en flyktingförläggning, där 23-åringen gömde sig.

– Så sent som i går ringade vi in det hela. För att inte göra något misstag har man under natten och tidig morgon kollat ordentligt var han kan finnas, säger Robert Beckard.

Hyllar samarbetet

Robert Beckard vill inte gå in exakt på hur polisen lokaliserade Loran Guy Mogi, men med vid gripandet var bland annat Fast-gruppen. Det en särskild spaningsgrupp inom den svenska polisen som är specialiserade på att gripa internationellt efterlysta personer i utlandet.

Kammaråklagare Beckard hyllar samtidigt samarbetet med de tyska myndigheterna.

– Jag är imponerad av dem. Samarbetet mellan svensk och tysk polis och åklagare har varit extremt bra. De har varit väldigt tillmötesgående, säger kammaråklagaren och utvecklar:

– Med vissa länder kan det ibland vara väldigt, väldigt formellt och det kan dra ut veckovis på tiden innan man ens får kontakt med en åklagare i ett annat land. Ibland kan saker inte godkännas om man inte får en stämpel av åklagare skickad med post och sådana grejer. Det hade inte funkat när det är så här bråttom.

Robert Beckard berättar att svensk polis befunnit sig i Tyskland för att hjälpa till i jakten.

– Det händer inte ofta, men ibland. Svensk polis får egentligen inte agera självständigt på annat lands territorium, men eftersom de är mest insatta i fallet har de varit med som stöd till tysk polis den senare tiden, säger han.

Förhörs i Tyskland

Loran Guy Mogi förhörs av tysk polis under torsdagen. Och nu påbörjas en överlämnandeprocess mellan Tyskland och Sverige som med dagens upparbetade rutiner brukar gå snabbt.

– Han kommer att tillfrågas bland annat om han på frivillig väg vill låta sig överlämnas till oss i Sverige. Då kan det gå ganska fort, skulle han nekas kan det dra ut på tiden lite. Men jag tror inte det kommer ta så jättelång tid innan han är i Sverige igen, säger Robert Beckard.

Den misstänkte mördaren är tidigare utredd för våldsbrott. I ett fall rörde det sig om ett slagsmål på en restaurang där mannen omhändertogs av polisen för fylleri. Väl på polisstationen ska mannen ha blivit våldsam mot flera av polismännen och han dömdes senare för våldsamt motstånd.

Nyligen utreddes han också för att ha utsatt en närståendes minderåriga barn för misshandel, men en oenig tingsrätt valde den gången att hellre fria än fälla. Han anmäldes för misshandel av sin ex-flickvän en vecka innan hon dog.

GT har tidigare varit i kontakt med Loran Guy Mogis advokat Marie Abrahamsson som inte har kunnat uppge hans inställning. Orsaken är att han varit i utlandet.

Fakta: Detta händer nu

När en internationellt efterlyst person slutligen grips ska denne upplysas om arresteringsorden och vad den innebär. Vid gripandet får den efterlyste också möjlighet att samtycka till att överlämnas till det land som söker denne eller inte.

Om den efterlyste inte samtycker har denne rätt att höras inför den verkställande rättsliga myndigheten i det land där gripandet skett. Därefter är det myndigheten som beslutar om ett överlämnande ska ske.

Ärendet ska handläggas skyndsamt och inom vissa tidsfrister. Tyskland och Sverige har dock mycket väl upparbetade kontakter i rättsliga frågor.

Huvudregeln är att ett överlämnandet ska ske senast tio dagar efter det slutliga beskedet om överlämnande.

Källa: Åklagarmyndigheten