Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordmisstänkte eleven ska genomgå psykundersökning

Den mordmisstänkte mannen. Foto: DAGSMEDIA.SE

Den ensamkommande mannen i 20-årsåldern som misstänks för mordet på sin lärare i Kil ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt NWT lämnade mannen psykiatrin bara dagen innan mordet.

Det är tingsrätten som har beslut om att mannen ska genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, även kallad liten rättpsykiatrisk undersökning.

I beslutet, som GT tagit del av, framgår att den misstänkte sedan tidigare haft ”en etablerad kontakt med psykvården”. 

Det framgår också, vilket vi tidigare berättat, att han erkänt mordet.

Har erkänt mordet

(Mannen) har erkänt den gärning han misstänks för. En rättspsykiatrisk undersökning kan antas få betydelse för bestämmande av brottspåföljd. Tingsrätten beslutar därför att inhämta en undersökning enligt lag (1991:1137) om rättspsykiatrisk undersökning. Utredningen ska omfatta de medicinska förutsättningarna för överlämnande av vård med särskild utskrivningsprövning.”, står det i tingsrättens beslut.

Mordet inträffade i slutet på juni. Foto: DAVID HÅRSETH/DAGSMEDIA

Åklagaren Cecilia Aronsson välkomnar beslutet, som den misstänkte inte motsätter sig.

– Jag tycker det är bra. Man behöver utreda den här misstänktes status, säger Cecilia Aronsson till SVT Nyheter Värmland.

Nekades asyl

Mannen ansökte om uppehållstillstånd i Sverige 2015. I slutet på 2017 fick mannen avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, ett beslut som innebar att mannen skulle utvisas inom 4 veckor efter beslutet

Beslutet har sedan överklagats till Migrationsdomstolen, något som innebär att han tillåts stanna i Sverige i väntan på att överklagandet prövas.  Anledningen till avslaget om uppehållstillstånd är i nuläget inte känt då uppgifterna är sekretessbelagda.  

Det var natten mot torsdag den 27 juni som en kvinna hittades död i sin bostad i Kil.  Kvinnan, i 70-årsåldern, var en pensionerad lärare som var starkt engagerad i samhället och i integrationsfrågor.