14-åringens advokat: Han har blivit uthängd

Delar av misshandeln filmades.
Foto: POLISEN
48-årige Gica ska ha misshandlats till döds.
Foto: Mikael Good / Mikael Good

Under onsdagen inleds rättsförhandlingarna mot två tonårspojkar, 14- och 16 år gamla, som är misstänkta för mordet på 48-årige Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu.

Nu berättar 14-åringens advokat att pojken blivit uthängd på nätet efter händelsen.

– Han mår inget vidare. Han tycker att det här är jättejobbigt, säger han.

Gica ska, enligt åtalet ha dödats med omfattande våld i Smedbyparken i Huskvarna den 8 augusti.

Åklagare Linda Schön har väckt åtal mot en 16-årig pojke och bevistalan mot en 14-årig pojke. Den senare företräds av advokat Martin Cullberg:

– Han tycker att det är skönt att det prövas så han kan lämna det här bakom sig, säger advokaten och påpekar att media har bevakat händelsen hårt och att 14-åringen har hängts ut på nätforumet Flashback. 

– Betydelsen för honom är vad socialtjänsten ska vidta för insatser, men framför allt vill han rentvå sitt namn och att rätten kan få klart vad som har hänt och inte bara utgå från vad nättroll skrivit, säger han.

Martin Cullberg: ”Jobbigt”

Samtidigt har händelsen påverkat 14-åringen, enligt hans advokat.

– Han mår inget vidare. Han tycker att det här är jättejobbigt.

Enligt åtalet ska 14-åringen och 16-åringen tillsammans ha misshandlat den hemlösa EU-migranten med olika tillhyggen, bland annat en livboj, en vägkon och en skylt.

Åklagaren beskriver också i åtalet hur ungdomarna sedan fortsatte slå och sparka på Gica när han låg avsvimmad på marken. De ska sedan ha fortsatt misshandeln ytterligare genom att kasta livbojen, vägkonen, äpplen och stenar på honom. 


Expressens reporter Fredrik Sjöshult med 14-åringens advokat Martin Cullberg.
Foto: Lovisa Waldeck

"Kommer inte bli dömd för mord"  

I polisens förundersökning står också beskrivet hur 14-åringen kissat i en burk och kastat på Gica.

– Han vidgår att han utövat visst våld, men nekar till mord, säger 14-åringens advokat Martin Cullberg och fortsätter:

– Jag påstår att han inte kommer bli dömd för mord överhuvudtaget. 

Samtidigt begär Gicas familj i Rumänien, att ungdomarna betalar skadestånd på 60 000 kronor till varje familjemedlem. Vid en fällande dom kan tonårspojkarnas vårdnadshavare bli skyldiga att betala skadeståndssumman. 


På onsdagsmorgonen inleddes rättsförhandlingarna mot de två misstänkta pojkarna.
Foto: Lovisa Waldeck

Något som Martin Cullberg inte vill kommentera utanför rättssalen. Men säger att han ändå tycker att det är rimligt att ungdomars vårdnadshavare får stå för skadeståndskostnader vid fällande domar i vårt rättssamhälle.

När rättegången inleddes strax efter klockan 09.00 på onsdagen var tre av fyra vårdnadshavare på plats, men de misstänkta pojkarna fanns inte på plats i salen.