Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larmet inifrån hemmet – före knivattacken

Duniyo Faisal Hassan, 17, dödades på ett HVB-hem i Trollhättan. Foto: Privat
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
En 14-årig flicka misstänks för mord på Duniyo, 17, på ett HVB-hem i Trollhättan tidigare i november. Foto: HENRIK JANSSON

Duniyo Faisal Hassan, 17, knivdödades på ett HVB-hem i Trollhättan. En 14-årig flicka misstänks ha utdelat de dödande huggen.

Innan attacken ska 14-åringen har försökt få hjälp från vuxna utanför boendet.

Det rapporterar DN.

– Jag var så arg över att det inte alltid fanns personal tillsammans med ungdomarna, säger Ulla Söderberg, god man åt en annan ungdom som bor på HVB-hemmet, till tidningen.

Onsdagseftermiddagen den 14 november fick polisen larm om ett bråk mellan två flickor på ett HVB-hem i Trollhättan.

På platsen hittades Duniyo Faisal Hassan, 17, svårt knivskadad. Hon avled senare på sjukhus.

En 14-årig flicka, som också var placerad på hemmet, misstänks för gärningen som rubriceras som mord. Eftersom hon inte är straffmyndig är hon inte gripen, utan har återigen tagits om hand av sociala myndigheter.

I anonyma intervjuer med DN, tecknar personer som tidigare funnits nära 14-åringen en problematisk bild av HVB-hemmet där knivattacken ägde rum.

Bland annat ska 14-åringen regelbundet ha hört av sig och berättat att hon var rädd och att hon inte fick det stöd hon behövde.

Veckorna innan Duniyo dödades sökte flickan även kontakt med en verksamhet där hon tidigare fått hjälp, enligt DN:s uppgiftslämnare.

Kniven kan tillhöra HVB-hemmet

Att situationen var problematisk på HVB-hemmet bekräftas av Ulla Söderberg, god man åt en annan ungdom på boendet.

I DN hävdar hon att hon ringde en av verksamhetscheferna den 13 november.

– Jag var så arg över att det inte alltid fanns personal tillsammans med ungdomarna hela tiden. Placeringarna där är ju för ungdomar med svåra psykosociala problem, ibland med trauman som kräver mer personal. Då ska det finnas personal på plats, de ska inte gå ifrån, säger Ulla Söderberg till tidningen.

Dagen efter att samtalet ska ha ägt rum, knivdödades Duniyo.

GT:s granskning av incidenter på landets boenden med placerade unga visar på stora brister i säkerheten vad gäller just knivar.

Vi har gått igenom ett femtiotal fall på HVB-boenden sedan 2015 där kniv använts av boende mot andra boende eller personal. Det är allt från hot till knivskärningar och mord. I lite fler än hälften av fallen går kniven att spåra till boendet självt.

Oftast är det stora köksknivar eller förskärare från boendets kök. Ibland har knivarna varit inlåsta, ibland inte.

I endast två fall framgår det att kniven kommit utifrån. 

I resten av fallen är det oklart varifrån kniven kommer.

”Allt handlar om pengar”

I januari 2016 höggs Alexandra Mezher, 22, ihjäl i köket på ett HVB-hem i Mölndal, där hon vid tillfället arbetade helt ensam. En boende, med tidigare dokumenterade allvarliga psykiska problem, öppnade en kökslucka och kunde utan större problem komma åt boendets knivar.

Med flera hugg avslutade han Alexandras liv. En annan boende som försökte ingripa fick skärskador.

Att ännu en ung kvinna nu fått sätta livet till på ett boende får Alexandra Mezhers mamma att reagera starkt.

– Det är hemskt. Jag vet inte hur man ska beskriva det. Det gör ont. Att det händer igen på det sättet och att kniven från boendet kan användas så här igen? Jag fattar inte varför man inte har koll på läget? säger mamman. 

– Man måste göra någonting emot det här. Det handlar om liv. Alexandra var bara 22 år. Det gör ont varje dag. Jag försöker kämpa i livet. Jag och mina barn. Men man kan inte dölja det här. Man måste prata om det.

I januari 2016 höggs Alexandra Mezher, 22, ihjäl i köket på ett HVB-hem i Mölndal, där hon vid tillfället arbetade helt ensam. Foto: PRIVAT

Efter händelsen med Alexandra Mezher kom krav på stoppat ensamarbete och en diskussion inleddes om säkerheten på boendena. Men några regel- eller lagändringar till följd av dådet i Mölndal skedde aldrig.

– Allt handlar om pengar, ingen bryr sig, säger Alexandra Mezhers mamma. 

Och i förra veckan var det alltså dags igen, när 17-åriga Duniyo Hassan Faisal höggs ner i Trollhättan.

Kniven kan tillhöra hemmet

Enligt boendets egen anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skedde dådet i boendets kök och GT nåddes tidigt av uppgiften att kniven kom från boendet självt. 

Något sektorschefen för boendet förnekade dagen efter dådet. 

– Min bild är inte så i detta läge, sa sektorschefen då till GT och fortsatte:

– Vi måste utreda innan jag kan säga när det brast eller om det brast.

Hur kan de på boendet komma över en kniv?

– Det vågar jag inte säga. Det finns tusen olika sätt. Hos oss ska de inte komma åt en kniv, av de knivar som finns på boendet.

Under onsdagen kunde Ekot publicera uppgifter som bekräftade bilden av att kniven kom inifrån boendet. Ekot kunde återge uppgifter som den 14-åriga flickan ska ha sagt i förhör, hur hon med viss enkelhet kommit över kniven från en plats där boendet förvarar knivar. 

DN har liknande uppgifter.

Enligt tidningen ska polisen ha tagit del av ett mejl som den 14-åriga flickan påstås ha skickat direkt efter knivdådet. 

I mejlet uppges flickan berätta att hon tagit sönder lådan som knivarna varit inlåsta i.

Pappan: ”Vem bär ansvaret?”

I Sveriges Radios Ekot har 14-åringens advokat, Tommy Nilsson, tidigare riktat kritik mot HVB-hemmet i Trollhättan. Enligt Nilsson inträffade det incidenter mellan de båda flickorna tiden före det misstänkta mordet.

Incidenter som han anser att hemmet inte redde ut.

– När jag hör min klients berättelse så tycker jag att de begått stora fel. Man kunde ha agerat på ett starkare och bättre sätt, och gripit in i det som egentligen var motivet till att det som hände, hände, har Tommy Nilsson sagt till Ekot.

Duniyo placerades på HVB-hemmet i Trollhättan i maj 2017 och hemkommunen Växjö upplevde att mycket gått åt rätt håll på senare tid. Samtidigt menar Duniyos pappa att dottern inte trivdes på hemmet och att det funnits problem där.

”Jag kan inte acceptera det som hänt”, säger Duniyos pappa. Foto: FOTO: HENRIK JANSSON

– Jag kan inte acceptera det som hänt. Jag älskade min dotter så mycket. Vem bär ansvaret? Vem har dödat min dotter? har pappan tidigare sagt till GT.

Efter Duniyos död har HVB-hemmet gjort en så kallad lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.