Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordmisstänkta flickan: ”Ni visste detta skulle hända”

Duniyo Faisal Hassan,17, huggs ihjäl inne på HVB-hemmet i Trollhättan. Foto: Privat
Det misstänkta mordet inträffade på ett HVB-hem i Trollhättan. Foto: HENRIK JANSSON

Den 14-åriga flickan högg ner Duniyo, 17, inne på HVB-hemmet i Trollhättan.

Efter att ha lämnat över kniven till personalen gick flickan lugnt in på sitt rum och satte sig framför datorn. 

– Ni visste att detta skulle hända, sa flickan till personalen efteråt.

Samtidigt visar HVB-hemmets egen utredning hur personalen lämnat ungdomarna ensamma på avdelningen kort före det misstänkta mordet.

Det var på eftermiddagen den 14 november förra året som HVB-hemmets personal hörde höga skrik inifrån en avdelning med unga flickor.

Personalen sprang till undsättning och mötte en av de intagna flickorna, en 14-åring, som lämnade över en blodig kniv för att därefter, lugnt, gå in på sitt rum.

När personalen gick efter in på rummet fann de henne sittande med sin dator. Enligt henne själv för att komma i kontakt med en familjemedlem. 

HVB-hemmets egen utredning

Nu utreds flickan, som varit i bråk med 17-årige Duniyo Faisal Hassan tiden fram till händelsen, för mord. En utredning som inte kommer leda till åtal då hon inte var straffmyndig vid händelsen.

– Hon medger, men inte mer, säger advokaten Tommy Nilsson.

De nya uppgifterna framgår av HVB-hemmets egen utredning av händelsen i Trollhättan, som GT tagit del av.

Enligt utredningen skrevs den 14-åriga flickan in på boendet under sommaren 2018. Och redan från början ska det ha varit tydligt att hon hade svårt att komma överens med den ett par år äldre Duniyo Faisal Hassan som också hade varit på hemmet en längre tid än hon.

Duniyo Faisal Hassans pappa har varit starkt kritisk mot HVB-hemmets agerande i samband med mordet. Foto: HENRIK JANSSON

Den 3 november hade flickorna bråkat om vems tur det var att bestämma vad som skulle ses på avdelningens tv. Under det bråket förstördes den 14-åriga flickans mobiltelefon. 

Konstant upptagen av telefonfrågan

Flickan nekades en ny mobiltelefon av HVB-hemmet utifrån att hon själv "varit delaktig i konflikten och därmed också delvis ansvarig för att telefonen gick sönder". Enligt journalanteckningar som citeras i utredningen var 14-åringen efter händelsen med mobiltelefonen "konstant upptagen av hur hon skulle kunna få en ny telefon".

Robert Beckard leder förundersökningen om HVB-mordet i Trollhättan och tror att utredningen kommer hålla på ett par veckor ytterligare. Foto: HENRIK JANSSON

Stämningen mellan de två flickorna var fortsatt dålig, men utan att någon i personalen kunde anta att konflikten skulle få så blodiga konsekvenser.

Enligt personalen hade den 14-åriga flickan varit på gott humör under förmiddagen den 14 november, då bara en timvikarie ensam bemannat avdelningen. Övrig personal hade då samtidigt personalmöte i en annan del av hemmet.

Men vid ett läge hade timvikarien tvingats lämna ungdomarna på avdelningen ensamma en tid för att kunna hämta Duniyo Faisal Hassan i skolan. 

"Vid en senare kontakt med biträdande enhetschef framkommer det att ingen i personalen under denna tid befann sig inne på avdelningen", skriver hemmet i utredningen som lämnats över till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Flickan: ”Ni visste att detta skulle hända”

När timvikarien kom tillbaka hade 14-åringen en kniv. Några minuter senare, medan timvikarien var inne på kontoret för att lägga in ett bensinkvitto i en pärm, har flickan själv uppgett att hon angrep Duniyo Faisal Hassan.

Enligt en journalanteckning ska 14-åringen efteråt ha sagt till personalen att det som skedde inte borde ha varit någon överraskning för dem:

– Ni visste att detta skulle hända. 

I HVB-hemmets egen utredning uppger personal att den 14-åriga flickan är den som farit mest illa av personalsituationen som varit på enheten. Enligt personalen har hon inte fått all den hjälp som hennes behov kräver. 

Flickan ska också ha haft ett möte inbokat med barn- och ungdomspsykiatrin dagen före händelsen, Ett möte som aldrig ägde rum då tiden, enligt utredningen, "missades av personalen".

Personalen: Olyckligt

En av de intervjuade ur personalen uppger att det förekommer att man lämnar ungdomarna på avdelningen själva och beskriver detta som "olyckligt".

När vi läser upp för flickans advokat Tommy Nilsson, de missförhållanden bolaget bakom HVB-hemmet självt anger i sin utredning, säger han att det är uppgifter han känner igen. 

– Det är sådant jag har hört tidigare, därav min kritik mot hanteringen på HVB-hemmet, säger Tommy Nilsson. 

Enligt HVB-hemmet har en ny lokal rutin införts efter händelsen som innebär att ungdomarna inte ska lämnas ensamma och att det alltid ska finnas personal där ungdomarna befinner sig. 

GT har varit i kontakt med den chef som ansvarat för HVB-hemmet, som hänvisat oss till bolagets vd, som i sin tur – trots upprepade kontakter och förfrågningar – inte återkommit för en intervju. 

I ett mejl uppger vd att det kan förekomma att personal lämnar en enskild avdelning utan direkt tillsyn, efter "en riskbedömning utifrån rådande situation om så är lämpligt".