Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mordmisstänkt vägrar lämnas ut till Norge

Norrmannen greps på hotell Clarion i Arvika.
Foto: Nordic Choice Hotels
Här i norska Hokksund hittades den mördade mannen.
Foto: Dagbladet

Mannen som misstänks ha mördat en norsk åldring flydde över gränsen och greps på ett hotell i Arvika.

Nu motsätter han sig en utlämning till Norge.

– Därmed kommer det att ta längre tid. Kanske upp till två månader, säger Jonas Arvidsson, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Mordet som är synnerligen omskrivet i Norge, bland annat i Dagbladet, skedde kvällen före julafton i den lilla staden Hokksund. En man i 75-årsåldern hade gått till postombudet Coop och hämtat ut ett paket vid 19-tiden.

Strax senare hittades han mellan butiken och hemmet. En timme senare var han dödförklarad och polisen misstänkte omgående att ett brott begåtts.

Greps på hotell

Misstankarna fattades mot en specifik person i offrets närhet som efterlystes nationellt. Under juldagen valde norsk polis att efterlysa mannen internationellt.

Redan dagen efter, runt klockan 11, kunde mannen gripas i värmländska Arvika.

– Vi grep honom på ett hotell i Arvika, berättade Jens auf der Heide, vakthavande befäl i region Bergslagen.

Gripandet skedde odramatiskt på Hotell Clarion.

Här hämtade mannen ut ett paket minuterna innan han mördades.
Foto: Dagbladet

Mannen låstes in i en cell på polisstationen i Arvika bara någon mil från den norska gränsen. Norsk polis hoppades få tillgång till den misstänkte mördaren snabbt, men så blir det inte.

– Nej. Vi har visserligen ett nordiskt samarbete som reglerar utlämningar mellan länderna, så om den gripne inte motsatt sig det hade han varit i Norge inom tre dygn från gripandet.

– Men i och med att den misstänkte motsatt sig en utlämning tar det längre tid. Han har nu ett svenskt juridiskt ombud och det kommer att hållas en förhandling i tingsrätten, sannolikt i Karlstad, berättar Jonas Arvidsson.

Kan ta två månader

Hur lång tid kommer det att ta innan han är tillbaka i Norge?

– Det kan ta upp till två månader.

Den gripne mannen har familjekoppling till mannen han misstänks ha mördat, rapporterar Dagbladet. 

Norsk polis har fastslagit att ett brott ligger bakom dödsfallet.

– Den första obduktionsrapporten bekräftar att mannen har utsatts för en kriminell handling. Jag kan inte gå närmare in på detaljerna vad rapporten säger, har polisadvokat (motsvarande åklagare) Ann Iren Svane Mathiassen tidigare förklarat.

Motivet för dådet är inte känt.