Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordet på Malin, 16,
– en gåta efter 22 år

Malin Olsson blev bara 16 år gammal. Fallet är fortfarande ouppklarat, 22 år senare. Foto: Privat
Marita Olsson vill se sin dotters mördare gripen och dömd. Foto: Privat
Cold Case-gruppen utreder mordet på Malin Olsson. Foto: Tomas Ohlsson

GÖTEBORG. Malin Olsson, 16, hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg – mordet har varit en gåta i 22 års tid och lika länge har Malins mamma Marita Olsson levt med sorgen.

Leif GW Persson har presenterat ett nytt spår i jakten på Malins mördare, men polisen vägrar att kommentera uppgifterna.

– Det är ingen som jobbar med fallet. Så enkelt är det, säger Persson.

Malin Olsson var 16 år gammal när hon hittades mördad på Östra kyrkogården i Göteborg 1994.

Hon hade åkt från Dals-Ed till Göteborg för att tillbringa helgen i ett hus i Härryda, strax utanför staden. Hon och en kompis skulle vakta husägarnas hundar.

Jag fattade direkt att det var hon

Lördagskvällen den 23 juli bestämde de sig för att åka in till Göteborg tillsammans med några kamrater. Efter en dispyt lämnade Malin sällskapet och gick ensam i väg i natten. Några timmar senare var hon död, mördad. Hennes kropp hittades morgonen därpå.

Marita Olsson, 64, är mamma till Malin. Hon lever fortfarande med sorgen.

Malins mamma, Marita Olsson, hoppas att fallet blir löst så hon kan få ett avslut. Foto: Privat

– Jag förstod att någonting var fel när Malins kompis hörde av sig och sa att Malin inte kommit tillbaka. Jag slog på text-tv och läste att de hade hittat någon. Jag fattade direkt att det var hon, säger hon.

Marita ringde polisen för att göra en anmälan om att Malin var borta.

– De sa först att hon var så pass gammal att hon nog bara hade tagit bussen någonstans.

Men Marita ville inte ge upp och förklarade vad hon hade läst på text-tv.

– "Det är en patrull på väg hem till dig", sa polisen då.

– Sedan fick jag bege mig till Göteborg för att identifiera henne. Det är det värsta jag har gjort. Jag ville ta henne i famnen och ta med henne hem. Det var svårt att ta in vad som hade hänt, säger Marita Olsson.

Malin Olsson hittades strypt på Östra kyrkogården 1994. Foto: Tomas Ohlsson

Malin hittades intill en grav på kyrkogården. Hon hade blivit strypt. Kroppen var avklädd och kläderna slängda i ett buskage.

I 22 års tid har mordet gäckat polisen. Utredarna har kommit och gått i fallet. Flera är i dag pensionerade. I dag är det cold case-gruppen i Göteborg som sköter fallet.

Det är ingen som jobbar med fallet. Så enkelt är det

I våras tog kriminologen och polisprofessorn Leif GW Persson upp fallet i SVT:s program "Veckans brott". Där presenterade han ett helt nytt spår i jakten på Malins mördare: Ett avtryck som lämnats vid den grav där Malin mördades menar Leif GW Persson kan komma från ett cykelhandtag.

Ouppklarade kvinnomord i Västsverige – år för år

1987, 1 mars

En 42-årig kvinna hittades medvetslös på Blåsvädersgatan i Göteborg. Hon hade flera skador på ansikte, hals och överkropp. Hon avled på Sahlgrenska sjukhuset.

 

1989, 11 juli

I Tidan i Skövde hittades en kvinna död i ett dike vid en allmän väg. En misstänkt dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.

10 september

Vid tv-masten i Brudaremossen i Delsjön hittades en 29-årig kvinna brutalt ihjälslagen. Mordet är ett av de fall som undersökts för eventuella kopplingar till dubbelmördaren Anders Eklund.

 

1992, 14 juni

22-åriga Helena Andersson kom aldrig hem efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad. Ett skrik hördes i närheten av hennes bostad och en bil sågs köra därifrån i samma veva. Dagen efter hittades hennes skor men kroppen har aldrig påträffats.

 

1993, 30 juni

En 38-årig kvinna hittades ihjälslagen i sin säng i bostaden på Hamneskärsgatan i Göteborg. Lägenheten var kraftigt nedblodad och offret hade tecken på flera kraftiga slag mot huvudet.

 

1994, 24 juli

Malin Olsson hittades död på Östra begravningsplatsen i Göteborg. Någon hade gömt hennes kropp bakom en gravsten.

 

1995, 7 februari

En kvinna hittades död på marken under sin balkong på sjunde våningen på Molnvädersgatan i Göteborg. Enligt polisen kan det ha handlat om en olycka eller ett självmord.

 

1996, 18 november

En kvinna anmäldes försvunnen av sin före detta make. Uppgifter tyder på att hon mördats men kroppen har aldrig påträffats. Det är oklart varifrån hon försvann, men brottet utreddes av Göteborgspolisen.

 

1997, 8 mars

På Virginsgatan i Göteborg hittades en 31-årig kvinna död i sin säng i samband med att det brunnit i lägenheten.

25 mars

Susanne Lundgren, 29 år, hittades ihjälslagen på en gångbana vid Merkuriusgatan i Bergsjön. Hon ska ha haft skador i huvudet.

 

1998, 11 augusti

Kvinna var på husbilssemester i Sverige tillsammans med sin make. Hon anmäldes försvunnen och hittades efter ungefär ett år vid Kroppefjäll i Färgelanda. Hon hade skjutits till döds.

 

2000, 13 november

En kvinna hittades död på Nordostpassagen i Göteborg. Hon misstänks ha förgiftats till döds. Hon ska ha varit inblandad i ett ärende som rörde grovt bedrägeri.

 

2002, 25 april

På Sjömansgatan i Göteborg hittades en 40-årig kvinna strypt till döds. En misstänkt person friades i hovrätten.

 

2005, 13 oktober

I en sybehörsaffär på Kyrkogatan i Göteborg mördades den 36-åriga Marie Johansson. Polisen tror att hon mördades med ett stickvapen. En kvinna i rosa byxor efterspanas för mordet.

 

Källa: Polisen

– Jag har svårt att komma runt den där iakttagelsen, säger han om stunden när han insåg vad avtrycket kommer ifrån, säger han till GT.

Det finns också en cykel i utredningen som avtrycket skulle kunna jämföras med. Cykeln skulle dessutom kunna knytas till en specifik person som figurerat i utredningen. Leif GW Persson misstänker att mannen är Malins mördare. Men från cold case-gruppen har det varit tyst, säger Persson.

– Det är ingen som jobbar med fallet. Så enkelt är det. Om inget jobbar med utredningen så händer inte heller någonting.

Enligt GW finns det tre personer som är intressanta i utredningen. Samtliga bodde i närområdet när mordet begicks. Han menar att det skar sig mellan utredarna när olika "falanger" uppstod som hade sin egen syn på vem som skulle ha begått mordet.

Foto: Leif GW Persson menar att polisen inte följer upp det nya spår han presenterat.

Men han vill inte säga att utredningen är dåligt skött.

– Nej, det vill jag inte påstå. Det var inte dåligt skött från någon. Men det uppstod motsättningar inom utredningen från början.

Vad behövs för att lösa fallet?

– Det behövs inte så mycket mer än en kompetent utredare. Men det tycks vara en hake, säger Leif GW Persson.

Jens Ahlstrand är chef för utredningssektionen i Göteborg. Han menar att man jobbar med utredningen.

Det råder ingen tvekan om saken

– Det är ett ärende som lever hos oss. På det ena eller det andra sättet har det hela tiden levt sedan det inträffade. Exakt vad vi gör i förundersökningen kan jag inte uttala mig om.

Om utredarna har följt upp det Leif GW Perssons cykelspår vill Jens Ahlstrand inte kommentera. Han vill inte heller kommentera hur många som jobbar med utredningen.

– Det kan jag inte uttala mig om, säger Ahlstrand.

Skärpet som hittades bredvid Malin Olssons kropp. Skärpet kan tillhöra mördaren. Foto: Lars Sjöqvist

Jens Ahlstrand säger dock att utredarna har tiden emot sig och att förutsättningarna för att klara upp fallet är små.

– Tidsfaktorn är en viktig faktor vid alla sådana här utredningar. Med alla år som gått så försämras våra möjligheter att lösa fallet. Det råder ingen tvekan om saken.

Intill Malins döda kropp hittades ett läderbälte. Det har aldrig gått att slå fast vem bältet tillhör. Polisen har också gjort andra tekniska fynd i utredningen. När mordet begicks var DNA-tekniken inte lika utvecklad som i dag.

Det borde väl gå att jämföra fynden med intressanta personer?

– Ja, det är klart - i och med att man har en sådan begränsad krets. Men jag tror aldrig att det blev av, säger Leif GW Persson.

Malin Olsson från Dals-Ed var på tillfälligt besök i Göteborg när hon mördades. Foto: Tomas Ohlsson

Det är inte klarlagt exakt hur Malin hamnade på kyrkogården. Efter att hon blev osams med sina vänner började hon gå mot de östra delarna av Göteborg, antagligen för att försöka ta sig dit hon bodde för tillfället. Det finns nämligen vittnen som sett Malin gå genom Stampen-området mot öster.

Leif GW Persson tror att Malin stött på mördaren efter vägen, varpå han lett in henne på kyrkogården.

Leif GW Persson tror att Malin mötte sin baneman på vägen hem och följde med in på kyrkogården. Foto: Tomas Ohlsson

Marita Olsson är förbryllad över hur Malin hamnade där.

– Hon undvek alltid kyrkogårdar, särskilt på kvällen. Kyrkogården är ingen plats man går till på natten.

Efter att mordet begåtts ska gärningsmannen ha satt sig på en parkbänk på kyrkogården. Där gick han igenom foton i Malins plånbok. Polisen har kunnat följa mördarens väg ut från kyrkogården och kring närområdet via de foton han lämnande efter sig på olika platser efter vägen.

– Det är en oplanerad gärning som går över styr, säger Leif GW Persson.

Mordet har också sexuella förtecken, menar Persson.

– Det finns ett tydligt sexuellt motiv.

Malins id-handling hittades ute i Kortedala flera dagar efteråt. Fotografiet på Malin saknades.

– Det han tar med sig är minnesbilden över hur hon ser ut. Det är därför han tar fotot.

Det är min grundinställning. Det tror jag även om Palme

Leif GW Persson är frustrerad över att mordet aldrig har klarats upp. Och att utredarna, enligt honom, inte följt upp cykelspåret.

– Ja det är klart att det är frustrerande. Det tycker jag faktiskt.

Tror du att fallet blir löst?

– Det är min grundinställning. Det tror jag även om Palme, säger han och fortsätter:

– I sådana här ärenden finns det nästan alltid någon som vet hur det gått till. Plötsligt lossnar tungan för dem.

Malin Olsson ströps. Hennes avklädda kropp hittades intill en grav. Foto: Tomas Ohlsson

Livet blir aldrig som det en gång har varit när man förlorar ett barn, säger Marita Olsson.

– Jag saknar henne något så fruktansvärt. Det gör vi alla i familjen.

Marita blir ständigt påmind om sin dotter. Det kan vara små, triviala vardagssaker som framkallar minnena.

Malin Olssons grav. Foto: Privat

– Det räcker med att se en leverpastejsmacka. Eller en tallrik med pasta. Sådant som hon var förtjust i.

Tror du att mördaren fortfarande är i livet?

– Det tror jag att han är. Men det kan man inte veta, säger Marita Olsson, och fortsätter:

– Jag förstår inte hur man kan gå runt och bära på något sådant här. Att veta att man har gjort det, och ändå inte träda fram. Det är oförståeligt.

Vad är dina tankar om framtiden?

– Jag hoppas att fallet blir löst så att man kan få någon form av avslut. Det är viktigt att de jobbar vidare med det här. Inte bara för min egen skull, utan för allas skull. Den som gjort det här mot min dotter ska inte gå ute bland folk, säger Marita Olsson.