Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mordet på Anton, 27, knyts till Hells Angels

Hells Angels knyts till mord på Anton i Göteborg. Hells Angels söktes igenom i jakten efter den mördade och Hells Angels undergrupp i Göteborg Red & White Crew har en medlem bland de åtalade för mord på Anton
Flera gripna och misstänkta i utredningen är medlemmar eller står nära den kriminella mc-organisationen.
Mördade Anton, 27.
Foto: Privat

Mordet på Anton, 27, i augusti 2015 knöts tidigt till raden av mord i Hells Angels-miljön.

Flera gripna och misstänkta i utredningen står nära den kriminella mc-organisationen.

I jakten efter Antons mördare gjorde polisen också en husrannsakan hos Hells Angels chapter i Göteborg - West Rock City.

Det var på eftermiddagen den 27 augusti som vittnen i Askim såg hur flera personer överföll och tvingade in en man i en bil som snabbt försvann från platsen. De som överföll offret var beväpnade med ett slagträ och polisen gick snart ut med en efterlysning till allmänheten för att få tips.

Kopplas till Hells Angels

Sökandet efter den bortförde Anton, 27, från Alingsås pågick i flera dagar innan en ledig polis var ute med hunden och sin familj i området runt Sisjön. Vid en badplats fann den en livlös kropp som senare visade sig vara Anton.

Då satt redan den huvudåtalade Hells Angels-torpeden och hans flickvän anhållna misstänkta för inblandning i försvinnandet. Bortförandet hade skett inte långt från mc-klubbens lokal i västra Göteborg och den huvudåtalade har också andra kopplingar till området där Anton sågs sista i livet sista gången.

Hells Angels undergrupp Red & White Crew

Ett dygn efter mordet tog en annan av de åtalade för mordet, en medlem i den kriminella organisationens undergruppering Red & White Crew West Rock City, in på hotell Gothia Towers i centrala Göteborg där han tillsammans med en kvinnlig bekant festade med vin och räksmörgås. Han greps ytterligare några dagar senare.

Under utredningen stärktes kopplingarna till Hells Angels Göteborg. Ledaren för supportergruppen Red Devils Göteborg togs in misstänkt för skyddande av brottsling.

Mordmotivet: 500 kronor

16 februari åtalas tre personer för delaktighet i försvinnandet. Två av dem åtalas också för delaktighet i själva mordet. Åklagaren avslöjade då också för första gången det tänkbara mordmotivet: 500 kronor.

– Det är ju lite fjuttigt, sa åklagaren Peter Larsson och fortsatte:

– Det finns ett tydligt motiv som rör någon form av skuld och de ska ha fått för lite. Det irriterade den huvudmisstänkte något väldigt.

Under rättegången har åklagaren också presenterat en alternativ motivbild, att det skulle munna röra sig om ett svartsjukedrama. Åklagaren har själv tonat ned banden till den kriminella mc-organisationen.

Alla tre åtalade nekar till inblandning i både mord och människorov.

Red & White Crew-medlem hotad

När rättegången inleddes stod det klart att medlemmen i Red & White Crew varit betydligt mer öppen i förhören än vad som är vanligt. Det gjorde honom också nervös och han begärde genom sin advokat att inte behöva vittna med de medåtalade med kopplingar till mc-gänget i samma lokal. Hans begäran godkändes av rätten och tingsrättens säkerhetssal kommer utrymmas på åhörare och medåtalade i samband med att han avger sitt vittnesmål.

– Han upplever att det finns en hotbild mot honom. Han vågar inte berätta fullständigt när övriga åtalade och åskådare finns i salen. Det kan skada honom själv, sa advokaten Jan Elgmark vid första rättegångsdagen den 24 februari.