Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mordbrännaren försökte tända eld på Görans hus

Samma natt som Göran Jonassons granne fick sitt hus eldhärjat försökte någon tända eld på hans soptunna. Foto: HENRIK JANSSON

Från sin uppfart kunde Göran Jonasson, 74, se lågorna från sin grannes hus.

Som gammal brandman tog han sig dit för att hjälpa till – men när han kom hem upptäckte han att mordbrännaren även varit hos honom.

– Jag tittade ner i soptunnan och då var där rent kolsvart, säger han.

Natten mot söndagen slog mordbrännaren till mot ett villaområde i Kungsbacka. En av dem som fick besök var Göran Jonasson. 

– Jag låg och sov men frugan var vaken och läste. Plötsligt hörde hon en duns och gick då upp för att titta.

Klockan hade passerat ett, allt var lugnt ute på gatan och på uppfarten var det tomt – men det gick att känna en svag röklukt.

– Min fru väckte mig och sa att det luktade rök. Jag gick ut för att titta, precis när jag kommer runt hörnet ser jag en rökpelare längre ner på gatan.

Varit brandman i 40 år

Efter 40 år som brandman hoppade Göran instinktivt in i bilen för att säkerställa att de boende hade tagit sig ut och att brandkåren var på plats.

– Jag hade ju inte hört några brandbilar eller nånting men när jag kom dit såg jag att räddningstjänsten var på plats. Så då åkte jag hem, ställde bilen och tog cykeln dit i stället.

Efter att ha pratat med sina forna kollegor valde Göran att cykla hemåt igen. Men när han kom till sin uppfart såg han att allt inte stod rätt till.

I normala fall står tunnan med trädgårdsavfall placerad intill garaget. Foto: HENRIK JANSSON

Locket till hans soptunna med trädgårdsavfall som stod mot garageväggen var öppet. Där i hade någon lagt ved – och tänt på.

– Det var när personen öppnade locket och det slog i väggen som frugan hoppade till i sängen, och det var där röklukten kom i från. När jag såg att det brann hos grannen tog jag för givet att det var därifrån det luktade rök.

Bränderna i Kungsbacka

01.09 

Larmet om en villabrand kom till polis och räddningstjänsten i Kungsbacka. Kvinnan som bor i huset kunde själv ta sig ut. Polisen misstänker att branden startat på altanen efter att något slängts in och börjat brinna. …

Polisen misstänker mordbrand. 

En liten stund efter den branden försökte någon bränna ner en annan villa på samma gata, Göran Jonassons. 

 

02.38

Polis och räddningstjänst larmas till kyrkan i centrala Kungsbacka. Någon har försökt att at tända eld på något utanför porten och sedan försvunnit från platsen. Branden kunde släckas och det blev inga större skador på kyrkporten. 

 

06. 46 

Polis och räddningstjänst larmades till en bilbrand i stadsdelen Varla. Bilen var helt utbränd efter branden. Senare under dagen när polisen skulle göra en teknisk undersökning hittades en död person som inte kunnat identifieras. Polisen utreder händelsen som mord. 

 

Polisen kom direkt

Men branden i soptunnan hade slocknat av sig själv.

– Jag tänkte att jag måste larma polisen, så det var bara till att hoppa på cykeln igen.

Göran Jonasson cyklade ner till polisen som fanns på plats vid grannhuset som då fortfarande stod i fulla lågor.

Någon hade tagit ved från traven längs garageväggen och lagt i soptunnan och sedan tänt på. Elden tog sig aldrig och veden är tillbaka i sin trave, men en aningen förkolnad. Foto: HENRIK JANSSON

– Jag berättade hur det låg till och då sa han "jag skickar en bil direkt". Det tog inte någon lång stund innan de var här.

Vedträna har han lagt tillbaka i traven, en aning mer sotiga än tidigare, och under dagen har Göran Jonasson haft besök av poliser i flera omgångar.

– De har varit här tre gånger idag med manskap och fotograferat. Det har varit kriminalare här och gått igenom hur det kan ha gått till.

"Får börja tänka om"

I stället för en villa kunde det varit två som stod i brand natten mot söndag.

– Ja det är väldigt tråkigt med tjejen som bor där nere som fått sitt hus förstört.

– Nu får man ju börja tänka om. Jag har redan gjort en åtgärd idag, köpt en lampa och satt upp här vid garaget. Men de som gör det här verkar inte dra sig för något.

Veden var för blöt och elden tog sig inte. Foto: HENRIK JANSSON

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!