Samma natt som Göran Jonassons granne fick sitt hus eldhärjat försökte någon tända eld på hans soptunna. Foto: HENRIK JANSSON
Samma natt som Göran Jonassons granne fick sitt hus eldhärjat försökte någon tända eld på hans soptunna. Foto: HENRIK JANSSON

Mordbrännaren försökte tända eld på Görans hus

Publicerad

Från sin uppfart kunde Göran Jonasson, 74, se lågorna från sin grannes hus.

Som gammal brandman tog han sig dit för att hjälpa till – men när han kom hem upptäckte han att mordbrännaren även varit hos honom.

– Jag tittade ner i soptunnan och då var där rent kolsvart, säger han.

Natten mot söndagen slog mordbrännaren till mot ett villaområde i Kungsbacka. En av dem som fick besök var Göran Jonasson. 

– Jag låg och sov men frugan var vaken och läste. Plötsligt hörde hon en duns och gick då upp för att titta.

Klockan hade passerat ett, allt var lugnt ute på gatan och på uppfarten var det tomt – men det gick att känna en svag röklukt.

– Min fru väckte mig och sa att det luktade rök. Jag gick ut för att titta, precis när jag kommer runt hörnet ser jag en rökpelare längre ner på gatan.

Varit brandman i 40 år

Efter 40 år som brandman hoppade Göran instinktivt in i bilen för att säkerställa att de boende hade tagit sig ut och att brandkåren var på plats.

– Jag hade ju inte hört några brandbilar eller nånting men när jag kom dit såg jag att räddningstjänsten var på plats. Så då åkte jag hem, ställde bilen och tog cykeln dit i stället.

Efter att ha pratat med sina forna kollegor valde Göran att cykla hemåt igen. Men när han kom till sin uppfart såg han att allt inte stod rätt till.

I normala fall står tunnan med trädgårdsavfall placerad intill garaget. Foto: HENRIK JANSSON

Locket till hans soptunna med trädgårdsavfall som stod mot garageväggen var öppet. Där i hade någon lagt ved – och tänt på.

– Det var när personen öppnade locket och det slog i väggen som frugan hoppade till i sängen, och det var där röklukten kom i från. När jag såg att det brann hos grannen tog jag för givet att det var därifrån det luktade rök.

Bränderna i Kungsbacka

01.09 

Larmet om en villabrand kom till polis och räddningstjänsten i Kungsbacka. Kvinnan som bor i huset kunde själv ta sig ut. Polisen misstänker att branden startat på altanen efter att något slängts in och börjat brinna. …

Polisen misstänker mordbrand. 

En liten stund efter den branden försökte någon bränna ner en annan villa på samma gata, Göran Jonassons. 

 

02.38

Polis och räddningstjänst larmas till kyrkan i centrala Kungsbacka. Någon har försökt att at tända eld på något utanför porten och sedan försvunnit från platsen. Branden kunde släckas och det blev inga större skador på kyrkporten. 

 

06. 46 

Polis och räddningstjänst larmades till en bilbrand i stadsdelen Varla. Bilen var helt utbränd efter branden. Senare under dagen när polisen skulle göra en teknisk undersökning hittades en död person som inte kunnat identifieras. Polisen utreder händelsen som mord. 

 

Polisen kom direkt

Men branden i soptunnan hade slocknat av sig själv.

– Jag tänkte att jag måste larma polisen, så det var bara till att hoppa på cykeln igen.

Göran Jonasson cyklade ner till polisen som fanns på plats vid grannhuset som då fortfarande stod i fulla lågor.

Någon hade tagit ved från traven längs garageväggen och lagt i soptunnan och sedan tänt på. Elden tog sig aldrig och veden är tillbaka i sin trave, men en aningen förkolnad.Foto: HENRIK JANSSON

– Jag berättade hur det låg till och då sa han "jag skickar en bil direkt". Det tog inte någon lång stund innan de var här.

Vedträna har han lagt tillbaka i traven, en aning mer sotiga än tidigare, och under dagen har Göran Jonasson haft besök av poliser i flera omgångar.

– De har varit här tre gånger idag med manskap och fotograferat. Det har varit kriminalare här och gått igenom hur det kan ha gått till.

"Får börja tänka om"

I stället för en villa kunde det varit två som stod i brand natten mot söndag.

– Ja det är väldigt tråkigt med tjejen som bor där nere som fått sitt hus förstört.

– Nu får man ju börja tänka om. Jag har redan gjort en åtgärd idag, köpt en lampa och satt upp här vid garaget. Men de som gör det här verkar inte dra sig för något.

Veden var för blöt och elden tog sig inte.Foto: HENRIK JANSSON

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER