Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta anlagda bränder – två personer anhållna

Vara kommun har drabbats av ytterligare en anlagd brand – under natten till onsdag brann en gårdsbyggnad ner till grunden.

Branden är den åttonde på fyra dagar i området.

– Det som är klart är att det inte finns någon naturlig orsak till de här bränderna, säger polisens förundersökningsledare Lars Johansson.

Under natten har två personer anhållits i utredningen.

Natten till onsdag brann en gårdsbyggnad i Vara. Polis och räddningstjänst larmades till platsen vid 01.32, men lågorna var så pass omfattande att byggnaden inte gick att rädda.

Ingen kom till skada vid branden.

Polisen misstänker att branden är anlagd och utreder händelsen som mordbrand.

De senaste dagarna har det varit flera bränder i samma område i Vara i Skaraborg.Foto: Shutterstock

Branden är den senaste i en rad bränder i Varaområdet.

Natten mot tisdag fick räddningstjänst och polis larm om en brand i en fabriksbyggnad i trakten. Byggnaden var så pass övertänd att man lät den brinna ner till grunden. Rubriceringen är mordbrand. Byggnaden låg intill järnvägsspåret och branden satte stopp i tågtrafiken fram till på tisdagseftermiddagen.

 

LÄS MER: Misstanken: Mordbrännare ligger bakom flera bränder

 

Senare samma natt brann det igen, den här gången i en stuga. Polisen misstänker att någon tagit sig in i källaren och tänt på något brännbart. Även denna händelse rubricerar polisen som mordbrand.

Åtta bränder på fyra dagar

Totalt utreder polisen åtta separata bränder på fyra dagar och enligt kriminalkommissarie Lars Johansson, som är chef för polisens rotel för grova brott i Skaraborg och den som leder förundersökningen, är det helt uteslutet att bränderna skulle uppstått på naturlig väg.

Om det rör sig om en eller flera gärningsmän är i nuläget oklart.

– Vi vet inte om det är samma person som ligger bakom allihopa men det som är klart är att det inte finns någon naturlig orsak till de här bränderna, säger han.

Lars Johansson, chef över polisens rotel för grova brott i Skaraborg.Foto: JOHAN RONGE

De flesta av bränderna har rasat i liknande lokaler, som ligger lite avsides och saknar el. 

– Med undantag för byggnaden vid järnvägen så startar bränderna på ställen där det saknas el och det är helt ologisk, om de inte är anlagda, säger han.

Kollegan Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst:

– Det är någon som gör det här med uppsåt.

Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.Foto: HENRIK JANSSON

Två personer anhållna

Polisens presstalesperson Christer Fuxborg, menar att det rör sig om flera gärningsmän.

– Det man kan konstatera är att det är flera personer som roar sig med att tända eld på byggnader nattetid. Det är tragiskt, säger han.

Polisen har sedan några dagar inlett ett omfattande utredningsarbete för att hitta de skyldiga bakom bränderna och på onsdagen anhölls två personer i utredningen.

– Två personer togs in till förhör under tisdagskvällen baserat på vittnesuppgifter. De anhölls under natten, säger Christer Fuxborg.

Allmänheten oroliga

Fredrik Malm är områdeschef vid polisen i Lidköping och leder den operativa insatsen efter bränderna.

– Det handlar om att det ska finnas en närvaro från vår sida, och tillgänglighet under hela dygnet. Vi vill vara där för att få in information. Vi har märkt att folk gärna pratar med oss när vi är där, något som hjälper oss i utredningen, säger han.

 

LÄS MER: Misstanken: Mordbrännare ligger bakom flera bränder

 

I sin kontakt med boende på orten har polisen märkt av att den stora mängden bränder oroar.

– Det är klart att det finns en oro hos de boende. Så många bränder på kort tid skapar den oron. Samtidigt finns det ett väldigt stort engagemang, med personer som är ute och håller koll på nätterna, dessa för vi dialog med.

Enligt Fredrik Malm pågår en omfattande ryktesspridning på sociala medier, information som polisen gärna vill ta del av.

– Tips och iakttagelser delar gärna med sig av dem i grupper på sociala medier, men jag vill understryka att man inte ska utgå från att vi har den informationen. Det är bättre att höra av sig till oss och dela med sig av den informationen till oss, på så sätt kan vi använda den i utredningen. Det minskar ryktesspridningen, eftersom vi kan avfärda vissa saker.

Under tisdagen meddelade Vara kommun via ett pressmeddelande att man samverkar med polisen och räddningstjänsten för att undvika flera bränder. Dessutom har man anlitat väktare för att patrullera kring de kommunala byggnaderna.