Här är maskerna de nu misstänka männen ska ba burit när de gick till attack mot krogen.Här är maskerna de nu misstänka männen ska ba burit när de gick till attack mot krogen.
Här är maskerna de nu misstänka männen ska ba burit när de gick till attack mot krogen.
En av de fem mordåtalade köpte sådana masker bara veckor före skjutningen.En av de fem mordåtalade köpte sådana masker bara veckor före skjutningen.
En av de fem mordåtalade köpte sådana masker bara veckor före skjutningen.
Dödskallemotivet på de misstänkta restaurangmördarnas masker kopplas till tv-spelet Call of Duty: Ghosts Foto: Skärmdump Call of Duty/Infinity ward/ActivisionDödskallemotivet på de misstänkta restaurangmördarnas masker kopplas till tv-spelet Call of Duty: Ghosts Foto: Skärmdump Call of Duty/Infinity ward/Activision
Dödskallemotivet på de misstänkta restaurangmördarnas masker kopplas till tv-spelet Call of Duty: Ghosts Foto: Skärmdump Call of Duty/Infinity ward/Activision
Här stormar männen in på krogen. Foto: PolisenHär stormar männen in på krogen. Foto: Polisen
Här stormar männen in på krogen. Foto: Polisen
De var maskerade och tungt beväpnade. Foto: PolisenDe var maskerade och tungt beväpnade. Foto: Polisen
De var maskerade och tungt beväpnade. Foto: Polisen

Mördarmaskerna kopplas till tv-spel

Publicerad

Dödskallemotivet på de misstänkta restaurangmördarnas masker kopplas till tv-spelet Call of Duty: Ghosts, framgår av den omfattande förundersökningen.

En av de fem mordåtalade köpte sådana masker bara veckor före skjutningen.

Fem personer åtalas nu misstänkta för mord och försök till mord gällande automatvapenskjutningen på Vår krog. På övervakningsbilder syns gärningsmännen i varsin dödskallemask. De springer genom en gångtunnel och in på krogen, där de efter bara några sekunder öppnar eld.

Två människor sköts ihjäl i dådet.

Motivet på skyttarnas masker kopplas till tv-spelet Call of Duty: Ghosts, enligt polis. I förundersökningen står:

"Dessa masker är svarta med vitt tryck i form av ett mönster som liknar en dödskalle. Maskerna liknar en sorts mask som säljs under namnet Ghost Mask och är populärt i ett datorspel som heter Call of Duty: Ghosts."

Call of Duty-serien är extremt populär och går ut på att spelare från olika delar av världen möts i så kallade dödsmatcher där de skjuter mot varandra.

Beställde masker före dådet

Dödskallen på restaurangmännens masker är logotypen för Call of Duty: Ghosts, en del i spelserien som släpptes 2013.

I det spelet bärs de aktuella dödskallemaskerna av en särskild specialstyrka som består av de främsta elitsoldaterna.

Polisen misstänker att en av de åtalade männen beställde just sådana här dödskallemasker en tid före skjutningen på Vår krog.

 

LÄS MER: Mördarna togs för poliser

 

Av åtalet framgår att åklagaren inte kan visa exakt vem som gjorde vad av de fem männen. De åtalas i stället för att "tillsammans och i samförstånd" ha utfört dåden.

Åklagare Niklas Högdén sa på en presskonferens i Göteborg på fredagen:

"Alla har samma avsikt"

– Man kan dömas som gärningsman för till exempel mord även om man inte varit med och skjutit. Det förutsätter att man har samma avsikt eller uppsåt som skytten. Här har vi en som håller vakt utanför och en som står vid flyktbilen. Vi påstår att alla har samma avsikt att göra det här.

Utöver de fem som åtalas för mord så väcktes på fredagen åtal mot ytterligare tre män. Dessa åtalas för medhjälp till mord.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER